Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Șase licee cu profil agricol din Bihor, pe lista celor ce pot primi finanțări

Alocarea financiară este de 43 de milioane de euro, ținta asumată prin PNRR pentru această linie de finanțare este de minimum 57 de licee agricole.

Agricultura este un domeniu de viitor pentru România. Într-o Europă care investește din ce în ce mai mult în ferme de familie, în conservarea biodiversității, în venituri echitabile pentru fermieri, România cu fermele ei mici și multe, cu diversitatea peisajelor, cu potențialul pentru agricultura ecologică este foarte bine situată să-și îmbunătățească competitivitatea agricolă și să crească importanța acestui sector în ansamblul economiei.

Cunoscând deficitul de personal din sectorul agricol, prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României s-a propus consolidarea instituțiilor de învățământ cu profil agricol tocmai ca viitori elevi să poată învăța, instrui, în condiții cât mai bune, adaptate la noile tehnologii, care azi sunt folosite în agricultură.

Șase licee din Bihor

„Agricultura are nevoie de fermieri educați și capabili să ducă cu adevărat acest sector în secolul 21. Astfel, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României a fost aprobat apelul de proiecte cu titlul «Îmbunătățirea infrastructurii liceelor cu profil preponderant agricol», finanțat prin Investiția 7 – Transformarea liceelor agricole în centre de profesionalizare în ceea ce privește partea de investiții pentru dezvoltarea/modernizarea infrastructurii acestora/Reforma 4 – Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior.

Din județul Bihor sunt elegibile pentru a primi finanțare șase insituții de învățământ. Acestea sunt: Liceul Tehnologic nr. 1 Valea lui Mihai, Liceul Tehnologic Agroindustrial «Tamasi Aron» Borș, Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta, Liceul Tehnologic «Horea»” Marghita, Colegiul Tehnic nr. 1 Vadu Crișului și Liceul Tehnologic nr.1 Cadea”, a declarat Cristian Buzlea, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Bihor.

Cristian Buzlea

Conform Ghidului solicitantului alocarea financiară pentru această intervenție va fi de aproximativ 43 de milioane de euro, valoare eligibilă din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ținta asumată prin PNRR pentru această linie de finanțare este de minimum 57 de licee agricole care vor beneficia de sprijin financiar nerambursabil.

 

Condiții de eligibilitate

Beneficiari eligibili ai finanțării nerambursabile sunt unitățile de învățământ liceal tehnologic, cu peste 10% clase cu profil agricol, căreia i-a fost aprobată Cererea de finanțare depusă în cadrul prezentului apel de proiecte și care a încheiat Contract de finanțare cu AFIR, beneficiarii finali fiind elevii înscriși în unitățile de învățământ eligibile.

Unitățile de învățământ liceal tehnologic eligibile, cu profil agricol, vor putea beneficia de sprijin pentru lucrări de construcții noi sau de modernizarea infrastructurii, respectiv de eficientizare energetică a celor deja existente.

Investiții eligibile sunt: achiziția de animale și materiale biologice, în scop didactic, în funcție de profilul fiecărui liceu, achiziția de utilaje agricole și echipamente, atât pentru întreținerea fermelor didactice cât și pentru obținerea de către elevi a  carnetelor necesare conduceri acestora.

Prin această intervenție se finanțează atât construirea cât și renovarea spațiilor care au ca destinație desfășurarea activităților didactice teoretice și/sau practice, a spațiilor care au destinația de microferme didactice cu profil vegetal, zootehnic sau de mică industrie alimentară, a spațiilor care au ca destinație funcționarea laboratorului de informatică dar și a spațiilor destinate cantinelor și a căminelor școlare.

 

Valoarea maximă eligibilă a bugetului unui proiect este echivalentul în lei al sumei de 500.000 euro fără TVA. Proiectele se depun exclusiv online.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cultură, educație și tehnologie la FICT 2023

Articolul următor

TESTARE GRATUITĂ Babeş Papanicolaou şi HPV la Brăduţ, judeţul Covasna

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share