Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Turismul este pe cale să atingă nivelurile de dinaintea pandemiei

Turismul este pe cale să atingă nivelurile de dinaintea pandemiei, dar cu fiecare an tendințele evoluează. În timp ce turiștii caută modalități mai convenabile de a-și organiza călătoriile, companiile caută modalități de a-și îmbunătăți eficiența și de a genera mai multe oportunități de afaceri de pe urma călătorilor.

Conform Barometrului Organizației Mondiale a Turismului, turismul internațional a recuperat 84% din nivelurile pre-pandemice în perioada ianuarie-iulie 2023, după un al doilea trimestru puternic și după prima parte a sezonului de vară din emisfera nordică. Numărul turiștilor internaționali a atins 85% din nivelurile anterioare pandemiei în trimestrul al doilea 2023 și un procent de 90% în iulie 2023. Se estimează că 700 de milioane de turiști au călătorit în străinătate între ianuarie și iulie 2023, cu aproximativ 43% mai mulți decât în aceleași luni din 2022, deși cu 16% mai puțini decât în 2019.

Nu toate regiunile și-au revenit în același ritm. Orientul Mijlociu a înregistrat cea mai bună creștere în perioada ianuarie-iulie 2023, cu un număr de turiști internaționali ce a depășit cu 20% nivelurile anterioare pandemiei. Europa, cea mai mare destinație din lume, a atins 91% din nivelurile anterioare pandemiei, susținută de cererea intra-regională robustă. Dar există diferențe semnificative în cadrul continentului nostru – în timp ce regiunea Sud – Mediteraneană, populară vara, a depășit cu 1% nivelul turiștilor din 2019, Europa Centrală și de Est a înregistrat o redresare mai lentă și se află încă la 71% din nivelul de dinainte de pandemie. Africa a recuperat 92% din nivelurile pre-pandemice în această perioadă de șapte luni, iar continentul american 87%. În Asia și Pacific, numărul turiștilor a ajuns doar la 61%  comparativ cu nivelul anterior pandemiei.

Peisajul turistic devine din ce în ce mai complicat și mai aglomerat. Un studiu prezentat săptămâna trecută cu ocazia Zilei Internaționale a Turismului arată că 66% dintre turiști preferă să călătorească în țări care le oferă un grad de familiaritate, în timp ce 67% tind să călătorească spre destinații pe care le-au vizitat anterior sau despre care au auzit prin intermediul familiei și al prietenilor. Acest lucru este în concordanță cu studiile anterioare, care au constatat că 80% dintre turiști vizitează doar 10% din destinațiile turistice din lume, ceea ce duce la aglomerarea locurilor populare.

Specialiștii din industrie văd totuși o evoluție anul viitor în zona “bleisure” – afaceri și agrement, respectiv persoane care călătoresc în interes de afaceri și folosesc această oportunitate pentru a face și ceva turism. De asemenea, turismul gastronomic va exploda, călătorii căutând și experiențe culinare, pe lângă vizitarea obiectivelor turistice. O altă tendință este turismul sustenabil și revenirea vacanțelor cu trenul.

De asemenea, turismul se îndreaptă tot mai rapid către online și chiar către inteligența artificială. Rezervările de călătorii efectuate online au avut o piață de 475 de miliarde de dolari în 2022 si se estimează că vor ajunge la 833 de miliarde de dolari în 2025 și la peste un trilion în 2030. În 2022, 68% din vânzările din sectorul turism și călătorii au fost făcute online. Până în 2026, 73% din veniturile pieței de călătorii și turism vor fi realizate online. Smartphone-urile sunt cele mai frecvent utilizate dispozitive (70%) pentru rezervarea vacanțelor.

Observăm, de asemenea, o utilizare tot mai mare a inteligenței artificiale, care face rezervări automate, dar e folosită și pentru interacțiunea cu potențialii clienți. Pentru investitori, creșterea turismului este o veste bună. Până în prezent, indicele Dow Jones Travel & Tourism (DJUSTT) a crescut cu peste 55%, iar acțiunile celor mai mari companii de rezervări online înregistrează câștiguri importante în acest an – AirBNB crescând cu 62%, Booking.com cu 51% și Expedia cu 18%.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Festivalul Vinului, ediția 2023, în weekendul următor la Arad

Articolul următor
Omul de afaceri Horia Ciorcilă va conduce pentru a șasea oară Consiliul de Administrație al Băncii Transilvania (BT), au decis acționarii societății.

Banca Transilvania aruncă pe piață obligațiuni de până la 1,5 miliarde euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share