Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

USAMV Cluj intră într-un proiect european de echilibrare a coloniilor de albine

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, prin Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii (FZB), s-a alăturat consorțiului european al proiectului Better-B.
Albinele fac față tot mai greu schimbărilor climatice, pesticidelor și paraziților | Foto: USAMV

Finanțarea de 6,3 milioane de euro se acordă pentru adaptarea la tehnologiile apicole avansate, iar instituția clujeană este parteneră în consorțiu.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, prin Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii (FZB), s-a alăturat consorțiului european al proiectului Better-B. Acesta are drept obiectiv principal restaurările, armonizările și echilibrările fiziologice ale coloniilor de albine.

Consorțiul este format din 18 parteneri din 14 țări, coordonator fiind Dirk de Graaf, profesor la Universitatea Gent (Belgia), distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al USAMV. Better-B este finanțat cu 6,3 milioane euro de UE, Regatul Unit al Marii Britanii și Elveția.

Cercetările sunt dedicate îmbunătățirii tehnologiei apicole, rezistenței la stresul abiotic, la schimbările climatice, pierderea habitatului și la acțiunea substanțelor chimice periculoase. Tema principală se referă la coloniile de albine, adesea slab adaptate pentru a face față stresului extern, cum ar fi schimbările climatice, pesticidele, provocarea și atacul paraziților, exacerbate de practicile apicole moderne.

Restabilirea armoniei: prin albinele sălbatice

Specialiștii din proiect subliniază faptul că reziliența apiculturii este susținută de valorificarea puterii naturii, de restabilirea armoniei și echilibrului, atât la nivelul albinei ca individ, cât și la nivel de colonie sau între colonie și mediul ei.

“Better-B consideră calea către armonie și echilibru ca fiind reprezentată de coloniile darwiniene: colonii abandonate sau sălbatice, care au supraviețuit în mediul sălbatic sau au fost selectate pe criterii bazate pe potrivirea caracterelor de rezistență.

Cu toate acestea, astfel de colonii lipsesc de obicei din efectivele de multiplicare și alte multe caracteristici favorabile, importante pentru apicultura modernă. Soluția noastră este să înțelegem procesele și mecanismele selectate în natură pentru a putea adapta practicile moderne de apicultură tehnologiilor apicole avansate. Acesta este proiectul Better-B”, a explicat Daniel Dezmirean, decan al FZB, responsabil Better-B din partea USAMV.

Implementarea acestei noi abordări a managementului apicol va fi întreprinsă în colaborare cu apicultorii români ca părți interesate. Specialiștii din proiect consideră că armonia și echilibrul trebuie să aibă loc pe trei niveluri: mediul înconjurător, albinele melifere și practicile apicole. Toate vor fi abordate în cadrul Better-B, pe durata a patru ani.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Compania de Apă Someș (CAS), operator regional sub autoritatea Consiliului Județean (CJ) Cluj, derulează lucrări de modernizare, cu fonduri europene, a echipamentelor și proceselor tehnice care vizează captarea și tratarea apei furnizate clujenilor.

Lucrări de 25 milioane € pentru îmbunătățirea calității apei livrate clujenilor

Articolul următor

BRINDUSTRY – Lider în furnizarea soluțiilor inovatoare și sustenabile pentru fabricile din Romania

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share