Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native pregătește ediția 31

A 31 ediție a Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native de la Târgu Mureș va alinia la startul competiției, în perioada 1-5 noiembrie, 38 pelicule selecționate de juriu din cele 888 înscrise. Nouă ore și jumătate de proiecții îi așteaptă pe iubitorii genului la Palatul Culturii din Târgu Mureş.

În acest an, un număr de 888 de scurtmetraje au fost înscrise pentru programul competițional al Festivalului Internațional de Film de Scurtmetraj Alter-Native. În urma deliberării juriului de preselecţie 38 de lucrări vor fi proiectate la Palatul Culturii din Târgu Mureş în cadrul festivalului care se va desfășura în perioada 1-5 noiembrie. Cel mai vechi și cel mai mare festival independent de scurtmetraje din România este organizat pentru a 31-a oară de către UDTM din județul Mureș.

Juriul de preselecţie Alter-Native 31

Juriul de preselecţie format din Otília Ármeán (lector universitar la Universitatea Sapientia), György Durst (producător), Jenő Hartyándi (cineast independent), Radu Vasile Igazság (artist vizual şi regizor de film, profesor universitar în cadrul Universităţii Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București), Előd Németh (jurnalist, critic de film, director artistic al Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native), și Tibor Schneider (regizor, operator de imagine la Televiziunea Română) a ales pentru competiție scurtmetraje provenind din 16 țări, cele mai multe fiind din Ungaria (9), România (5) și 4 Germania

„Juriul de preselecţie a inclus în programul de concurs cu durata totală de 9 ore și jumătate 21 filme de ficţiune, 14 animaţii, trei filme documentare şi un film experimental. În concursul naţional vor intra zece creaţii, respectiv șase filme de ficţiune, două animaţii, un film documentar şi un film experimental. Programul de concurs şi anul acesta promite un program bogat în teme, lume vizuală și diversitate culturală”, au transmis organizatorii festivalului.

Juriul festivalului

Premiile festivalului vor fi acordate de un juriul alcătuit din Ana Gheorghe (scenarist, producător); Balázs Bodolai (actor); Iulia Voicu (lector universitar în cadrul Universităţii Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, redactor al aarc.ro) din România; Zsófia Buglya (critic de film, director de program al Cinematografului Naţional Urania); Szilárd Bernáth (regizor de film, operator imagine, editor de imagine) din Ungaria.

Cel mai vechi și cel mai mare festival independent de scurtmetraje din România este organizat pentru a 31-a oară de către U.D.T.M.din județul Mureș.

Nu numai scurtmetraje

În programul din acest an al festivalului sunt incluse din nou două spectacole de teatru. În 4 noiembrie Sala Mare a Palatului Culturii va găzdui premiera absolută a piesei  Vania şi ea de Patrice Pavis, o adaptare a operei lui Cehov Unchiul Vania (regia Patkó Éva). În 5 noiembrie va fi prezentat cea mai recentă producţie a Studioului Yorick, Antrenament spiritual, un spectacol muzical realizat din poeziile scriitorului și poetului contemporan Lackfi János (regia Sebestyén Aba, muzica Cári Tibor).

Trei concerte vor avea loc la această ediţie a festivalului. În 2 noiembrie, Földes László Hobo (Ungaria) va prezenta spectacolul „Hobo pe stradă”, pe 3 noiembrie formaţia Dl. Goe va susţine „Un concert ca un film”, în care se îmbină cinematografia cu un live act de band, iar pe 5 noiembrie, festivalul se va închide pe acordurile celor de la Bohém Ragtime Jazz Band (Ungaria).

De ce Alter-Native?

Scopul festivalului este realizarea unei confruntări amicale generatoare de valori, cu prilejul căruia regizorii îşi măsoară talentul şi cunoştinţele într-o competiţie internaţională, traversând hotare spirituale, culturale şi geografice.

În programul festivalului, pe lângă filmele de scurt-metraj aflate în competiţie sunt prezentate cele mai recente filme artistice şi documentare, selecţii din filmele premiate ale altor festivaluri de acest gen din Europa şi programe cu cele mai reuşite creaţii ale studenţilor facultăţilor de artă cinematografică din ţară şi de peste hotare, filme de animaţie pentru copii, precum şi concerte, expoziţii, videoinstalaţii, spectacole de  teatru, performance artistice, discuţii pe teme cinematografice, întâlniri cu publicul, workshop-uri.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Prin urmare, compania internațională de agricultură Corteva Agriscience colaborează activ cu fermierii pentru a le satisface cerințele

Schimbările climatice îi determină pe fermieri să adopte practici sustenabile

Articolul următor

Încă o bijuterie artitecturală orădeană redată publicului. Fațada Palatului Adorjan I a fost finalizată

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share