Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Tranziție justă pentru județul Hunedoara cu aproape 132 milioane euro

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) prin Autoritatea de Management pentru Programul Tranziție Justă, a publicat Ghidul solicitantului pentru apelurile de proiecte care vizează finanțarea IMM-urilor din șase județe din țară. Hunedoara va avea la dispoziție 131,969,559 euro. 

Sunt puse la dispoziție peste 775 milioane de euro prin Programul Tranziție Justă, apelurile de proiecte urmând să fie deschise în perioada 20 decembrie 2023 – 20 martie 2024.

Programul Tranziția Justă (PTJ) răspunde nevoilor de investiții definite la nivelul planurilor teritoriale pentru o tranziție justă (PTTJ), elaborate pentru județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș.

Alocarea financiară totală este de 2,53 mld. € (2,139 mld. € FTJ + 391 mil. € contribuție națională), dedicată atenuării impactului socio-economic al tranziției la neutralitate climatică pentru fiecare din cele 6 județe. Rata de cofinanțare a PTJ este de maximum 85%.

„MIPE, prin Autoritatea de Management pentru Programul Tranziţie Justă (PTJ), lansează 6 apeluri de proiecte destinate finanţării IMM-urilor din judeţele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galaţi, Prahova şi Mureş. Apelurile de proiecte vor fi deschise în perioada 20 decembrie 2023 – 20 martie 2024 şi vor finanţa acţiuni privind dezvoltarea investiţiilor productive în IMM-uri care sprijină creşterea durabilă şi crearea de locuri de muncă. Investiţiile sprijinite vor susţine crearea de locuri de muncă durabile, inclusiv formarea, perfecţionarea şi recalificarea persoanelor afectate de tranziţia către o economie neutră din punct de vedere climatic”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Structura programului Tranziție Justă

Programul conține 6 priorități dedicate atenuării impactului socio-economic al tranziției la neutralitatea climatică în fiecare din cele șase județe și o prioritate de asistență tehnică.

Fondul va atenua costurile socio-economice generate de tranziția climatică, sprijinind diversificarea și reconversia economică a teritoriilor în cauză. Va susține tot ce înseamnă investiții productive în întreprinderile mici și mijlocii, crearea de noi întreprinderi, cercetare și inovare, reabilitarea mediului, energie curată, perfecționarea și recalificarea lucrătorilor, asistență pentru căutarea unui loc de muncă și incluziunea activă a programelor destinate persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, precum și transformarea instalațiilor existente cu emisii mari de dioxid de carbon, atunci când aceste investiții conduc la reduceri substanțiale ale emisiilor și protejează locurile de muncă.

Hunedoara are aproape 132 milioane de euro

Alocările indicative pot include unul sau mai multe apeluri de proiecte pentru fiecare prioritate în parte cu obiectivul „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă” în limitele prevăzute de ghidul solicitantului și schema de măsuri de ajutor de stat aplicabilă.

Pentru componenta finanțabilă prin ajutor de minimis, în cazul tuturor apelurilor, finanțarea se acordă în limita plafonului de minimis – valoarea maximă a ajutorului, în regim de minimis, ce poate fi acordată unei întreprinderi unice, din fonduri publice, pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi (ultimii 2 ani fiscali înainte de data acordării ajutorului de minimis şi anul curent acordării ajutorului de minimis – indiferent dacă ajutorul a fost acordat din surse naţionale sau comunitare) este de 200.000 de euro, echivalent în lei, la cursul de schimb InforEuro valabil la data acordării ajutorului și, respectiv de 100.000 euro pentru beneficiarii care desfășoară activități de transport de mărfuri în contul terților sau contra cost.

Pentru apelul de proiecte aferent investițiilor productive pentru ITI Valea Jiului zona vizată este exclusiv cea asociată teritoriului respectiv, în conformitate cu prevederile HG nr. 901/2022, respectiv (Orașul Uricani, Municipiul Lupeni, Municipiul Vulcan, Orașul Aninoasa, Municipiul Petroșani, Orașul Petrila, inclusiv satele aparținătoare).

Acțiuni urmărite prin acest apel

În cadrul apelului sunt sprijinite acțiuni privind dezvoltarea investițiilor productive în IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă. Pe lângă elementele legate de dezvoltarea activității economice a IMM investițiile implică măsuri de creare a locurilor de muncă durabile, inclusiv formarea, perfecționarea și recalificarea persoanelor afectate de tranziția către o economie neutră din punct de
vedere climatic.

Apel de proiecte ITI Valea Jiului

175 000 euro este valoarea solicitată obligatorie/loc de munca creat, cu excepția proiectelor cu o valoare cuprinsă între 5.000.000 Euro –
8.00.000 Euro, pentru care valoarea solicitată/loc de muncă creat este de 150.000 euro. Valoarea nerambursabilă solicitată din cadrul
proiectului/175 000 euro = nr minim obligatoriu de locuri de muncă necesar a fi create. Pentru proiectele ce depășesc 5.000.000 Euro, valoarea nerambursabilă solicitată din cadrul proiectului/150.000 euro = nr minim obligatoriu de locuri de muncă necesar a fi create.
Depășirea numărului minim obligatoriu de locuri de munca necesar a fi create va fi punctat suplimentar în cadrul grilei de evaluare tehnică.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Six Developments Selected as Winners of Urban Land Institute’s 2023 Global Awards for Excellence

Articolul următor

O versiune nouă a Strategiei Regionale pentru Specializare Inteligentă 2021-2027 la ADR Vest

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share