În finala competiției Chefs en Or, disputată la Varșovia între șapte candidați, Alin Vădean a prins podiumul, obținând locul al III-lea. Ediția 2023, Thrifty Masters, s-a desfășurat în 31 octombrie la Varșovia.
Chefs ro Or a revenit în calendarul evenimentelor culinare internaționale cu o nouă ediție organizată la Varșovia. Pentru primul loc pe podium au concurat șapte bucătari din Austria, Franța, Germania, Polonia, România, Spania și Elveția. Arbitrii de degustare și tehnici, precum și concurenții, au fost reprezentanți ai țărilor în care activează holdingul elvețian Transgourmet, care deține retailerul european de tip Cash&Carry Selgros.
Ediția din acest an s-a numit Thrifty Masters, așa că ingredientul principal a fost ales dintre cele mai populare și mai economice păsări de curte din lume: puiul de crescătorie. Bucătarii au avut ocazia să-și demonstreze abilitățile folosind întreaga carcasă de pui. Concurenții au cunoscut doar ingredientul principal, în timp ce conținutul coșului surpriză a fost dezvăluit cu o zi înainte de competiție. Bucătarii au avut de preparat un fel principal și un amuse bouche, folosind ingredientele puse la dispoziție, evitând risipa alimentară.
Departajare cu două jurii
Arbitrii au fost împărțiți în două grupe: juriu de degustare și juriu tehnic. Arbitrii tehnici au apreciat organizarea și igiena muncii, pregătirea profesională, inclusiv tehnicile folosite la gătit. Arbitrii degustători au judecat amuse bouche și felul principal din punctul de vedere al gustului, prezentarea și folosirea eficientă a ingredientelor. Creativitatea, eficiența și tehnicile de gătit au fost cruciale în judecarea preparatelor unice pe care finaliștii le-au pus cu speranță și profesionalism în fața juriului.
Din juriul tehnic a făcut parte, din partea României, chef Bogdan Cozma, (Selgros România), iar din cel de degustare, chef Cornelia Ghișoi, secretar general al Asociației Naționale a Bucătarilor din România.
Finaliștii Chefs en Or
Filala a fost disputată între 7 bucătari din țările în care este stabilit principiul Transgourmet, Polonia, Austria, România, Elveția, Germania, Spania și Franța. Ei au concurat pentru primul loc în cadrul unei competiții al cărei produs solicitat a fost puiul de crescătorie, însoțit de un coș surpriză, al cărui conținut a fost dezvăluit cu o zi înainte de competiție. Candidații au preparat un fel principal și un aperitiv și au fost evaluați de juriile tehnic și de degustare.
Alin Vădean a ocupat locul al III-lea
Alin Vădean, absolvent al Liceului Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” din Dej, are doar 25 de ani, este bucătar șef la noul Elania Resort Hotel din Cluj-Napoca. În 31 octombrie, el a reprezentat România în cadrul finalei internaționale Chefs en Or 2023. Alin Vădean consideră că investiția în educație și formare este extrem de importantă în sectorul alimentației profesionale.
Chefs en Or
Chefs en Or, Bucătari de aur, este un concurs culinar creat de Transgourmet în Franța, în 2004. Între timp, competiția a devenit una dintre cele mai mari concursuri din profesie. O competiție de referință, Chefs en Or s-a transformat în competiție internațională în 2014, care permite ca 7 candidați Chefi din Franța, Germania, Austria, Polonia, România, Rusia și Elveția să își prezinte rețeta pentru evaluare.