Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

A fost adoptat prin Hotărâre de Guvern Codul Român al Sustenabilității

Guvernul României a adoptat Hotărârea privind aprobarea Metodologiei pentru raportarea durabilității – Codul Român al Sustenabilității. Executivul vine astfel în sprijinul companiilor printr-o platformă de raportare online, gratuită, care oferă criterii clare și
exemple de bune practici.

Codul Român al Sustenabilității și platforma de raportare au fost realizate în cadrul proiectului România Durabilă, coordonat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Companiile au contribuit activ la finalizarea Codului fiind implicate în multiple runde de consultare. De asemenea, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a oferit reprezentanților mediului de business o serie de sesiuni de instruire pentru raportare pe sustenabilitate.

De ce era nevoie de un cod al sustenabilității?

Elaborarea și operaționalizarea Codului Român al Sustenabilității are drept scop creșterea numărului entităților care publică declarații nefinanciare sau rapoarte de sustenabilitate. De asemenea, asigură transparența, consecvența și comparabilitatea informațiilor nefinanciare, cu privire la sustenabilitate.

Actul normativ adoptat în ședința de astăzi prevede raportarea durabilității, în mod voluntar, de către:
– entitățile cu peste 500 de salariați,
– entitățile cu peste 250 de salariați (ce urmează să intre sub incidența Directivei europene CSRD pentru anul financiar2025)
– orice entitate care dorește să publice informații referitoare la activitățile în domeniul sustenabilității.

Prevederi actuale

În momentul de față, conform reglementărilor naționale și europene, companiile cu peste 500 de salariați au obligativitatea să depună anual o declarație nefinanciară sau un raport de sustenabilitate. În lipsa unui instrument unitar și transparent, această activitate se desfășura până acum cu dificultate de către companiile care nu beneficiau de experiența similară din alte state. Noul cadru de raportare ajută companiile, autoritățile publice, dar și persoanele care iau decizii comerciale în funcție de importanța pe care o entitate o acordă sustenabilității.

Ce este Codul Român al Sustenabilității?

Codul Român al Sustenabilității (CRS) este un instrument de raportare transparentă a activității unei anumite companii din punct de vedere al impactului asupra dezvoltării durabile. CRS se adresează entităților care au obligația de a depune rapoarte nefinanciare/rapoarte de sustenabilitate și celor care doresc să raporteze în mod voluntar. Platforma vine în sprijinul utilizatorilor care se află în căutarea de bune practici în domeniul sustenabilității și a celor care iau decizii comerciale în funcție de importanța pe care o entitate o acordă acestui subiect.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) a lansat programul UBBMed în cadrul Școlii de Sănătate („UBB School of Health”).

Lector de la UBB, în conducerea Asociației Europene de Sănătate Publică

Articolul următor

Economie circulară pentru România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share