Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

S-a deschis oficial Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu din Bistrița

Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu din Bistrița, inițiată de Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”  a fost inaugurată în mod oficial. Investiția s-a ridicat la 8, 5 milioane de lei prin efortul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, care intenționează transformarea imobilului într-un monument istoric.

Clădirea care adăpostește azi Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu a fost construită în 1912. Acolo  și-a petrecut ultimii ani de viață Matei Eminescu, fratele poetului național, Mihai Eminescu.  Noua Casă a Colecțiilor va fi un loc special pentru evenimente culturale, dar își va dezvolta în continuare funcția muzeală și de arhivă.  Acolo sunt amenajate săli speciale pentru manuscrise, dactilograme și cărți. Există deja un fond Eugen Lovinescu, Ion Marin Sadoveanu, Nicolae Manolescu, Andrei Mureșanu, Liviu Rebreanu, George Coșbuc, Ion Pop Reteganul, Veronica Micle și alții.

 

Foto: Mihaela Ivan 

Patrimoniu îmbogățit

Astfel de evenimente nu ar fi fost posibile, dacă nu s-ar fi coagulat entuziasmul unui director de bibliotecă, preot și poet, cu alocarea înțeleaptă a resurselor unui județ înspre cultură. Bistrița-Năsăud știe să-și valorifice potențialul cultural într-un grad foarte înalt, iar deacum înainte, un nou obiectiv de mare ținută va completa bogata ofertă culturală, făcând din Bistrița, un exemplu de gestionare a patrimoniului existent și de atragere a unor noi valențe, exterioare județului.

 

 

Foto: Mihaela Ivan

 

Evenimentul inaugural a avut loc în 14 noiembrie 2023 la sediul noii instituții. Au fost prezenți și au rostit alocuțiuni, înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, părintele Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, în custodia căruia se află Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu.

Au fost prezenți reprezentanți ai lumii literare și academice, precum Adrian Popescu, Mihai Zamfir,  Ion Pop sau Horea Bădescu, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca,  Valentin Șerdan-Orga.

Președintele Uniunii Scriitorilor din România, Profesorul Nicolae Manolescu, membru titular al Academiei Române, a donat de-a lungul anilor trecuți o parte din opera sa în manuscrise, dar și un fond de carte personal, la care se adaugă o serie de volume de colecție primite de acesta cu autograf de la marii scriitori. Cu această ocazie a fost citit un mesaj din partea lui Profesorului Nicolae Manolescu.

Președintele Consiliului Județean Bistrița, Emil Radu Moldovan

„O inaugurare așa cum se cuvine pentru o construcție unică în România, o casă a marilor scriitori. O clădire etalon care adăpostește un tezaur cultural, atât prin colecția de carte veche (cea mai veche fiind o Biblie din 1475), cât și prin cele peste 14.000 de file de manuscrise ale marelui Nicolae Manolescu. Mulțumim IPS Andrei și PS Benedict Bistrițeanul pentru binecuvântarea acestui frumos loc. Așa cum ați spus, între cult și cultură este o legătură indisolubilă. Mulțumim sculptorului, pictorului și artistului vizual Mirela Trăistaru pentru realizarea cu migală și pricepere a elementelor decorative, picturile de pe fațadă și coloristica pastelată. Felicitări managerului Bibliotecii Județene, Ioan Pintea, și tuturor celor care v-ați implicat în însuflețirea acestei perle arhitecturale. Păstrăm istoria, schimbăm viitorul”, a spus președintele Emil Radu Moldovan.

Expoziție Biblioteci verticale

În cadrul evenimentului de inaugurare a casei Colecțiilor și a Documentelor, a avut loc vernisajul expoziției realizate de sculptorul Liviu Mocanu, intitulată Biblioteci verticale.

„Distinsul Ioan Pintea- preot, scriitor, director al Bibliotecii Județene Bistrița, m-a invitat cu o personală, la inaugurarea extraordinarei Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu. Știa exact ce dorește să expună acolo: ”Biblioteci Verticale”. Astfel, expoziție va deveni continuarea și îmbogățirea acestei serii de lucrări, expuse pentru prima dată în Cambridge UK, în The Round Church, apoi la Brașov, la Centrul multicultural al Universității Transilvania, apoi la Iași, în Muzeul de Artă” a scris sculptorul Liviu Mocanu pe pagina sa de socializare.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Economie circulară pentru România

Articolul următor

Undă verde de la Guvern pentru Drumul Expres Arad - Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share