Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Casa Darvas – La Roche din Oradea, un loc unde merită să revii

Oradea întreagă parcurge un proces complex de modernizare, o atenție deosebită fiind îndreptată asupra bogăției arhitecturale moștenite de la înaintași: palatele, simboluri ale prosperității societății de altădată. Acestea au fost readuse în atenția vizitatorilor, devenind noile puncte de atracție pentru turiștii care caută să descopere istoria prin povești vizuale, povești pe care Oradea nu ezită să le spună fără a fi nevoie de cuvinte.

Unul dintre punctele de atracție ale Oradiei este Casa Darvas – La Roche.

Despre această bijuterie arhitecturală, despre istoria ei și despre evenimentele organizate aici, ne-a povestit Angela Lupșea, director executiv Oradea Heritage – Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor, cea care administrează Casa Darvas – La Roche.

„Casa Darvas – La Roche din Oradea aduce la lumină şi nu lăsă nespuse poveștile celor mai frumoase vremuri «La Belle Epoque». Interioarele Casei oferă o incursiune în perioada de ascensiune a burgheziei mici și mijlocii, când comercianții și industriașii își etalau bunăstarea materială și prin construcția de palate și vile comandate la cei mai renumiți arhitecți ai Imperiului Austro-Ungar. Un exemplu al avangardei arhitecturii de epocă este Casa Darvas – La Roche, care surprinde atât prin decoraţiunile şi detaliile clădirii, cât şi prin amenajarea interioară, ca Muzeu Art Nouveau, ce reconstituie mediul ambiental burghez de la Oradea”, povestește Angela Lupșea.

Istoric

Casa a fost construită între anii 1909-1910 și 1912. Fațada principală dinspre strada Iosif Vulcan poartă amprenta arhitectului József Vágó (1877-1947), fiind construită de Ferenc Sztarill și finalizată în anul 1910. Exteriorul este tratat într-o manieră care vădeşte influenţa arhitecturii lui Otto Wagner şi a lui Josef Hoffmann.

Aripa dinspre malul Crișului Repede, în care a funcționat din anul 1912 firma La Roche și Darvas Întreprindere Forestieră Unită, a fost realizată în anul 1912, după planul arhitectului László Vágó (1875-1933), construită de firma lui Lipót Incze.

„Vila este unică prin frumuseţea şi modernitatea sa, se poate menționa alături de cele mai originale creaţii arhitecturale europene de la începutul secolului XX. Ea oferă un spectacol arhitectural de excepție, păstrată în bună parte în viziunea în care a fost construită acum o sută de ani”, spune directorul Oradea Heritage.

Primul muzeu Art Nouveau

Casa Darvas – La Roche se deschide în 2020 ca primul Muzeu Art Nouveau în care se prezintă amenajări interioare într-o manieră modernă din punct de vedere muzeal, atât prin dotări cât și prin prezentare și acces al vizitatorilor in spațiul expozițional.

În prezent Casa Darvas – La Roche este pusă în valoare de către Oradea Heritage (Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor) prin prezentarea unor spații muzeale de excepție datorită modului în care sunt dezvoltate activitățile în toate spațiile.

Angela Lupsea

Oradea Heritage consideră că povestea Palatelor Orădene, printre care și Casa Darvas – La Roche, a pornit de la datoria pe care o avem față de trecutul orașului, încărcat de istorie, de a-i face cunoscută cultura deosebită. Împodobită cu bijuterii arhitecturale la fiecare pas, această poveste nu putea fi cuprinsă într-o singură expoziție sau activitate culturală. Așadar, trebuie să continuăm activ prin diversitatea evenimentelor și să punem în valoare patrimoniul reinventat prin restaurarea clădirilor-monument, astăzi având parcă imaginea unui oraș nou construit”, subliniază Angela Lupșea.

Acțiunile întreprinse în această casă respectă în totalitate ideile arhitectului József Vágó despre Wiener Werkstätte și frumosul ambiental.

Joia la Darvas”

Primul concept care a pus în valoare grădina Casei Darvas – La Roche a început în luna iulie 2021, și a fost denumit Joia la Darvas”.

Conceptul a presupus o întâlnire săptămânală pe timpul verii, unde publicul a fost invitat să socializeze, să împărtășească și să schimbe idei, să vizioneze un film sau să asculte un concert în aer liber.

Finalul sezonului unu ne-a demonstrat că putem să dezvoltăm o comunitate în jurul unui concept, menit să aducă cultura despre oraș oamenilor deosebiți. Un spațiu urban ce poate deveni un loc cu bună dispoziție și care trece dincolo de ziduri”, a observat directorul Oradea Heritage.

Sezonul doi al evenimentelor Joia la Darvas” din 2021 a debutat prin fantezie și culoare, un decor potrivit în grădina casei, pentru a realiza fotografii instagramabile.

Tema sezonului a fost dedicată creativității, astfel s-a prezentat un concept de amenajare urbană, prin care obiecte sau bunuri fără valoare pot transforma amintiri în momente memorabile din prezent.

Oradea Heritage a continuat cu al 3-lea sezon a serilor intitulate – Joia la Darvas” și în 2023 cu tema Metamorphosis – grădina din inima orașului”.

Tema a fost aleasă pentru că, de la an la an, curtea Casei Darvas – La Roche ne transmite telepatic cum să existe o simbioză între ce ne dorim noi și ea. Pentru că deschiderea grădinii este spre strada Libertății, imaginația coordonatorilor evenimentului a înglobat libertatea prin creativitate. Credem că fiecare lună a sezonului a prezentat conceptul Metamorphosis într-un alt mod, din ce în ce mai spectaculos”, a subliniat Angela Lupșea.

Evenimente noi

Muzeul prezintă în premieră, în perioada noiembrie – aprilie, posibilitatea de a participa duminica dimineață la Brunch-ul casei, în care s-au îmbinat savoarea cu experiența rafinată și unică a preparatelor servite chiar în sufrageria situată la etajul casei.

Evenimente precum ceaiul burghez, cina romantică sau recepții corporate, transformă casa de la an la an într-un loc care vibrează de buna dispoziție și cunoaștere a istoriei într-un alt mod, toate servite în servicii de porțelan Bavarez, cu model floral ce oferă o notă de eleganță fiecărui eveniment”, explică directorul Oradea Heritage.

 

Anul 2023 a debutat și cu prezentarea unui nou eveniment pregătit împreună cu Asociația Culturală Teatrul de Copii, în curtea Casei Darvas – La Roche și pe str. Libertății. Evenimentul – intitulat „Vivante Belle Epoque”, a cuprins cinci statui vivante inspirate din decorațiunile în stilul Art Nouveau ale palatelor orădene.

Denumirea fiecărei statui a fost inspirată din caracteristici ale vestimentației artistice, ale temei, obiectelor sau formelor ce o compun.

Casa Darvas – La Roche a fost și gazda unor evenimente educaționale care au adus în atenția tinerilor și a publicului, datorită elementelor caracteristice stilului Art Nouveau, activități cu teme diferite:

– „Spectacol de umbre” – realizat prin dezvoltarea creativității tinerilor utilizând mâinile prin acțiuni ce au format un joc de umbre cu elemente de floră și faună.

– „Cufărul Belle Epoque”- activitatea a presupus confecționarea unor cutii de carton special realizate la dimensiuni și prin diferite tehnici de inscripționare, colorare, aplicare de decoruri, să fie transformate în cufere de călătorie de la începutul secolului.

– „Ciocolata, răsfățul celor 5 simțuri” – activitatea presupune pictarea manual a pralinelor de ciocolată artizanală cu simboluri care se găsesc în Casa Darvas.

– „Bune maniere de epocă la servirea masei” – activitatea propusă s-a desfășurat în sufrageria casei, astfel participanților le-a fost prezentat atât locul în care se servește masa, cât și obiecte specifice necesare la servire și aranjarea acesteia.

– „Comportamentul în societate și la muzeu” – Având la bază filmul educațional intitulat „O zi din familie în Belle Epoque”, activitatea a presupus prezentarea filmului, a conceptului care a stat la baza realizării acestuia și a rolului pe viitor în activitățile educaționale.

Datorită implicării și a modul în care este pusă în valoare după restaurare, proiectul Casei Darvas – la Roche a fost selectat și premiat în cadrul Galei „România modernizată cu fonduri europene”, alături de 14 proiecte de succes, finanțate cu fonduri europene 2014-2020. Restaurarea clădirii a început în ianuarie 2018, lucrările ample fiind finanţate din fonduri europene, în cadrul POR 2014 – 2020. Valoarea totală a proiectului a fost de 9.215.115,03 lei și a fost implementat de Direcția de Management Proiecte cu Fonduri Internaționale.

„Unicat în Casa Darvas – la Roche este prezentat mobilierul din sufragerie în stil Secession vienez, care inițial nu a fost proiectat pentru acest spațiu. Acesta a fost gândit pentru decorarea interioară a unei vile aristocrate burgheze la începutul secolului al XX-lea, dar din punct de vedere artistic este un ansamblu de mobilier unicat. Formula stilistică și ornamentele specifice ale mobilierului sunt indici de asemănare cu mobilierul proiectatat de József Vágó și László Vágó în acei ani, arhitecții Casei Darvas–La Roche”, precizează Angela Lupșea.

Oradea Heritage contribuie în mod constant la organizarea și diversificarea activităților specifice acestui monument istoric, ceea ce rămâne de constat doar printr-o vizită sau participarea la evenimente.

Dan Birta

Articol apărut în TB 122

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Timișoara Food Summit 2023 reunește agricultura, industria alimentară, industria de băuturi, retail și HoReCa

Articolul următor

Premieră mondială la Art Safari - o piesă de excepție: Balenciaga I Bang & Olufsen Speaker Bag

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share