Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

RAAL Bistrița va utiliza energia unui nou parc fotovoltaic

Sursă foto: Economica.net

RAAL, producătorul de sisteme de răcire pentru industria auto din Bistrița va utiliza 80% dintr-un parc fotovoltaic. Acesta a fost realizat de Grupul elvețian nextE cu ajutorul unui credit de 3,15 mil. euro.  Suma de 3,15 milioane de euro obținută de la ProCredit Bank România a fost necesară pentru a cofinanța parcul fotovoltaic de 7,4 MWp din județul Bistrița-Năsăud. 

Compania bistrițeană RAAL a semnat un acord pe 25 de ani pentru preluarea a 80% din energia produsă de noul parc fotovoltaic. Grupul Nexte Renewable SRL (nextE) este subsidiara compania privată elvețiană de tehnologie și servicii Connect44 Group și își desfășoară activitatea în regim de Producător Independent de Energie (IPP).

Proiectul acestui parc fotovoltaic are la bază o înțelegere denumită PPA, Power Purchase Agreement, un contract de cumpărare a energiei între cumpărătorii și vânzătorii de energie. Cele două părți au convenit să cumpere, respectiv să vândă o cantitate de energie care va fi generată de activul regenerabil a cărui construcție a fost finalizată. PPA-urile sunt de obicei semnate pentru o perioadă lungă de timp între 10-20 de ani, iar de această dată, perioada convenită a fost mai lungă.

Prundu Bârgăului va produce energie verde

Construcția centralei fotovoltaice a fost realizată pe terenul aflat în proprietatea Compania bistrițene RAAL, la punctul de lucru Prundu Bârgăului. Aceasta este și principal consumator de energie electrică în cadrul proiectului. Centrala va opera în sistem de închiriere și operare. Din producția de energie generată, estimată la 7200 MWh/an, și luând în considerare profilul ­­de consum al fabricii, aproximativ 80% din energia produsă va fi furnizată pentru consumul intern, în timp ce surplusul de energie va fi injectat în rețeaua națională. De la începutul anului 2024 se prevăd aproximativ 5825 MW livrați din unitatea de energie regenerabilă bistrițeană. Producția va compensa astfel aproximativ 1043 tone emisii de CO2 anual.

Daniel Husaru Co-Fondator  și Co-CEO nextE despre investiția dedicată RAAL

Nexte Renewable SRL își dorește extinderea  modelului de afaceri Energy as a Service (EaaS), pentru a atinge o capacitate de 500 MWp până la sfârșitul anului 2027.

„Ne concentrăm pe segmentul C&I, deoarece maximizarea capacităților de producere a energiei regenerabile în vecinătatea consumatorilor industriali are un impact imediat în decarbonizarea acestora, aducând în același timp un avantaj competitiv major tuturor companiilor care decid să facă acest pas împreuna cu noi.

În prezent, suntem implicați în mod activ în cinci proiecte de generare de energie din surse fotovoltaice însumând aproximativ 160 MWp, aflate în diferite stadii de implementare care cuprind dezvoltarea, proiectarea și achizițiile, negocierile pentru acordurile de achiziție de energie (PPA), autorizarea, aprobarea și certificarea de către autorități. Dezvoltarea și implementarea centralei electrice fotovoltaice nextE Alpha Prundu Bârgăului a ridicat o serie de provocări tehnice și de reglementare, prin prisma amplasării centralei și racordării pentru a livra energia direct consumatorului final – RAAL. Alături de partenerii noștri de la RAAL, cu sprijinul autorităților locale din județul Bistrița-Năsăud, a operatorului de rețea DEER S.A., a ANRE, ANCPI și BCPI Bistrița am identificat modalitățile de aplicare corespunzătoare a cadrului de reglementare existent, reușind în același timp să inițiem modificări legislative utile întregii industrii”, a spus Husaru, citat de Economica.net.

Grupul Nexte Renewable SRL finanțează astfel de proiecte cu maximum 70% din datorie, oferind astfel un ajutor prețios celor care vor să își extindă capacitățile de producere a energiei cu parcuri fotovoltaice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Showroom-ul a fost deschis în prezența fostului tenisman Ilie Năstase, unul dintre ambasadorii de brand ai Consiglieri, alături de soția sa.

Consiglieri are showroom nou la Cluj

Articolul următor

10 miliarde de lei, investiții în infrastructura unităților spitalicești

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share