Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

DEER instalează o stație de transformare de 27 milioane € în Someșeni

Contractul de finanțare pentru realizare stației de transformare 110/20/10 kV în zona cartierului Someșeni a fost semnat de Dan Mateaș, directorul Direcției dezvoltare rețea din societatea Distribuție Energie Electrică România (DEER).
Contractul pentru noua stație de transformare a fost semnat la sediul Ministerului Energiei | Foto: DEER

Investiția energetică din cartierul municipiului Cluj-Napoca va fi realizată din bani europeni și ajutor de stat.

Contractul de finanțare pentru realizare stației de transformare 110/20/10 kV în zona cartierului Someșeni a fost semnat de Dan Mateaș, directorul Direcției dezvoltare rețea din societatea Distribuție Energie Electrică România (DEER).

Documentul a fost parafat la sediul Ministerului Energiei, în prezența ministrului Sebastian Burduja. Valoarea proiectului, finanțat prin Fondul pentru Modernizare (FM), este de 138 milioane lei, din care ajutor de stat 86 milioane. Aceasta reprezintă 80% din cheltuielile eligibile pentru proiectul de 27 milioane de euro, cu taxa pe valoarea adăugată (TVA).

“Realizarea acestei ample lucrări de investiții va asigura alimentarea cu energie electrică a consumatorilor existenți din zona estică și zona metropolitană a municipiului Cluj-Napoca, respectiv comuna Apahida, o zonă care se află în plin proces de dezvoltare, atât industrială, cât și rezidențială” a spus Mateaș.

Proiectul se adaugă celorlalte cinci pentru care DEER a atras 64 de milioane de euro (cu TVA) prin FM. Parte a grupului Electrica, DEER Cluj este cel mai important operator național de rețele de distribuție a energiei electrice din țară (40,7% din teritoriul României). Filialele de distribuție de energie Nord și Sud ale Electrica din zona Transilvaniei s-au contopit în noua entitate alături de Muntenia Sud.

Instrument nou de finanțare europeană

Ministrul energiei a semnat nouă contracte cu distribuitorii din România, reprezentând investiții de 137 milioane € finanțate din FM, 87 milioane fiind ajutor de stat. FM este un instrument nou de finanțare ce contribuie la obiectivele Pactului Ecologic European prin sprijinirea unei tranziții juste din punct de vedere social către o economie verde.

Statele membre care, în 2013, au înregistrat un produs intern brut pe cap de locuitor la prețurile pieței (în euro) sub 60% din media UE sunt beneficiare ale FM: Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia.

FM a fost instituit în vederea rentabilizării reducerii emisiilor de dioxid de carbon și a sporirii investițiilor în modernizarea sistemelor energetice și îmbunătățirea eficienței energetice, inclusiv finanțarea proiectelor de investiții la scară mică. Perioada de implementare a FM este 2021-2030.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Peste 73 de kilometri de drumuri, în valoare de circa 633 mil lei construite și reabilitate în Bihor

Articolul următor

Polițele RCA emise de Euroins nu mai sunt valabile după data de 7 decembrie 2023

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share