Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Bugetul pentru cadouri de Crăciun în Transilvania: până la 1.000 de lei

Un chestionar pentru a afla care este bugetul de cadouri în 2023, cum s-a schimbat acesta față de anul trecut, ce-și doresc cel mai mult copiii și dacă aceste așteptări sunt satisfăcute de cei mari a fost realizat

Analiza a fost realizată de-a lungul perioadei 15 noiembrie – 3 decembrie 2023, în mediul online.

Un chestionar pentru a afla care este bugetul de cadouri în 2023, cum s-a schimbat acesta față de anul trecut, ce-și doresc cel mai mult copiii și dacă aceste așteptări sunt satisfăcute de cei mari a fost realizat de Clubul Copiilor.ro. La chestionar au participat 432 de părinți, preponderent din mediul urban sau din localitățile satelit ale marilor orașe.

Chestionarul a fost distribuit în social media, în 30 de grupuri destinate care au drept public țintă părinții. Respondenții locuiesc în mediul urban, iar 50% dintre ei, în cinci orașe: Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Iași, București. Venitul mediu al unei familii este de 7.132  lei/lună.

Bugetul mediu per copil pentru 2023 este de 195 de lei și diferă semnificativ în funcție de numărul de copii ai familiei. Familiile cu un singur copil cheltuiesc pe cadouri în medie 217 lei per copil față de 182 de lei pentru cei cu doi copii și 137 per copil pentru cei cu 3 copii. Comparat cu 2022, este neschimbat pentru majoritatea românilor (60%) din mediul urban.

Un chestionar pentru a afla care este bugetul de cadouri în 2023, cum s-a schimbat acesta față de anul trecut, ce-și doresc cel mai mult copiii și dacă aceste așteptări sunt satisfăcute de cei mari a fost realizat

Un sfert dintre părinți reduc bugetul în 2023

În schimb, un sfert din aceștia spun că bugetul de anul acesta este mai mic decât în anul precedent. Cele mai populare cadouri în rândul părinților sunt jucăriile (64%), cărțile (50%), jocurile (48%), hainele și accesoriile vestimentare (42%), dulciurile (38%). Copiii își doresc în mare parte aceleași lucruri, cu câteva diferențe notabile: 13% vor un animal de companie, iar 8%, bani.

În ciuda creșterii prețurilor și a costului de trai, bugetul alocat cadourilor de sărbători e neschimbat față de anul trecut pentru majoritatea românilor din mediul urban. Un sfert dintre părinți au răspuns că vor reduce bugetul de cadouri, iar 14%, că îl vor crește.

Bugetul mediu alocat pentru toate cadourile de Crăciun se situează în jurul valorii de 1.000 de lei per familie, pentru 6-7 cadouri. Bugetul mediu pentru cadoul unui copil se situează în jurul sumei de 195 de lei, indicând o preocupare echilibrată între a oferi cadouri de calitate și menținerea unui nivel financiar rezonabil.

Jucăriile, cele mai cumpărate

În familiile cu doi copii, bugetul pe copil scade la 182 lei, iar în familiile cu trei sau mai mulți copii ajunge la 139 lei. Acest fenomen sugerează o adaptare a bugetului în funcție de numărul de membri ai familiei. Părinții încep să ofere cărți copiilor de la cele mai fragede vârste: cei mici sub 2 ani de zile primesc jucării, cărți și jocuri.

Jucăriile rămân opțiunea preferată pentru cadouri ale părinților, cu o pondere semnificativă de 64%, reflectând importanța lor în cultura cadourilor de Crăciun pentru copii, dar părinții îi familiarizează pe cei mici cu cititul și cărțile.

Jucăriile sunt preferate a fi oferite de către părinți pentru copii din toate categoriile de vârstă, cu o prevalență semnificativă de 90%, în special în rândul celor cu vârsta între 2 și 9 ani. Cărțile, jocurile și hainele reprezintă și ele opțiuni populare, cu ponderi de 50%, 49%, respectiv 42%.

Adolescenții vor haine și gadgeturi

Dulciurile și gadgeturile electronice se află și în top, dar cu o prezență mai mică: 38% și 14% în această categorie de vârstă. Pentru copiii de 9-12 ani, dulciurile, jocurile și cărțile rămân preferate, reflectând dorința de bucurie imediată, distracție și dezvoltare intelectuală. Pentru adolescenți hainele și accesoriile devin cadouri de top, urmate de jucării și dulciuri, indicând interesul crescut pentru modă și stil personal.

Clubul Copiilor este un director web unde părinții pot găsi informații despre grădinițe și creșe, parcuri tematice, locuri de joacă, cursuri de perfecționare și inițiere, idei pentru excursii în natură, atracții turistice, restaurante prietenoase cu copiii, diverse evenimente adresate familiilor din România.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
600 de fani, vedete, influenceri și parteneri ai festivalului au văzut avanpremiera aftermovie-ului Untold.

Aftermovie Untold 2023, lansat la Mina Museum

Articolul următor
Facultatea de Matematică și Informatică (FMI) a Universității Babeș-Bolyai (UBB) Cluj și Raiffeisen Bank România (RBR) au lansat Think Tank Lab (TTL). Proiectul este adresat studenților UBB pasionați de tehnologie și perspectiva de a dezvolta produse bancare de ultimă generație.

Raiffeisen și UBB au deschis un tech hub cu specific bancar

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share