Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Evenimentele din Decembrie 1989, dezbătute la Muzeul Țării Crișurilor

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, împreună cu Televiziunea Română, Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, organizează miercuri, 20 decembrie 2023, ora 17:00, la sediul Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), în sala de conferințe, la proiecția filmului documentar Piepturi goale și buzunare pline, durata 52 de minute, în regia lui Cornel Mihalache.

Vizionarea va fi urmată de o dezbatere privind perspectivele istorice și documentare ale evenimentelor din decembrie 1989, la care vor participa Cornel Mihalache, regizor, TVR, și  prof. univ. dr. Gabriel Moisa, Manager, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.

Cornel Mihalache, jurnalist și regizor, lucrează în Televiziunea Română din anul 1997, unde a realizat mai multe emisiuni de televiziune, dar și filme documentare pentru care a și fost distins cu peste 25 de premii din partea Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România, a Uniunii Teatrale din România, precum și cu premiul Clubului Român de Presă. În cariera sa de peste 26 de ani, a abordat mai multe formate, film documentar, ficțiune, scurtmetraj și lungmetraj, concentrându-se în jurul a trei mari tematici evidențiate de subiectele propuse: Constantin Brâncuși, Revoluția din Decembrie 1989 și probleme etno-sociale.

Film documentar

Documentarul Piepturi goale și buzunare pline este rezultatul unei îndelungate cercetări documentaristice, distingându-se ca una dintre cele mai respectate producții media despre evenimentele din decembrie 1989. Regizorul reia subiectul, considerând că a fost vorba de o crimă de stat.

„Adevărul despre revoluţie, mult căutat de 23 de ani, ascunde, de fapt, această crimă de stat”, afirma Cornel Mihalache.

Realizatorul documentarului se bazează pe fapte, puse cap la cap și privite dintr-o altă perspectivă, dar și pe declarațiile de atunci sau, de pe parcursul anilor, ale unor ,,actori” ai evenimentelor din decembrie, catalogate de către regizor ca fiind, de fapt, o ,,diversiune terorist – militară făcută de conducători ai armatei”.

,,Eu vreau să știu și să spun mai departe ce s-a întâmplat în cadrul acestui fenomen care se cheamă decembrie 1989 în România. Eu cred că el cuprinde conspirație și diversiune, revoltă și crimă, revoluție și contrarevoluție, represiune și manipulare, lovitură militară și euforie populară. Toate pe rând și toate amestecate. Dar când vorbim de 1989, nu putem extrage din fenomen numai ce ne convine”, subliniază Cornel Mihalache.

Când revoluţia română din decembrie 1989 a fost transmisă în direct în întreaga lume, remarca istoricul Lucian Boia, nimeni nu s-a gândit, în îmbulzeala evenimentelor proiectate minut cu minut pe ecranele televizoarelor, că s-ar afla prins în plasa unei extraordinare manipulări.

„Cum să-ţi închipui aşa ceva, când ceea ce vezi este adevărat, cu actori autentici, cu scene filmate pe viu?”, se întreba el.

Evenimentul se adresează tuturor celor interesați să descopere și să înțeleagă mai profund Revoluția de la 1989, generațiilor care au trăit acele vremuri, dar și generațiilor mai tinere, care doar au citit și învățat despre acest moment crucial din istoria României.

Intrarea este liberă în limita a 150 de locuri!                                                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Hala veche de la Piața Cetate din Oradea renaște din propria cenușă

Articolul următor

27 de artiști vor urca pe scena din Orașul Faptelor Bune de la Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share