Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Licitația de Crăciun – Artă Sacră la Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță

Miercuri, 13 decembrie 2023, principalul marketplace cultural din piața de artă din România, Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță, găzduiește Licitația de Crăciun – Artă Sacră, începând cu orele 19.00. Icoane pe sticlă, pe lemn, cruci de mână, un desen pe hârtie de Ștefan Luchian, gravuri, icoane din lemn sculptat, un pomelnic, un aer (acoperitor de potir), icoane pe lemn cu ferecătură de argint sau argint aurit, un chivot, statuete de lemn, icoane de pelerinaj, fragment de prapur, pocale, icoane din sidef și multe altele pot constitui piese de colecție sau cadouri pentru iubitorii de artă sacră.

Licitația de Crăciun cuprinde 205 loturi, prilej cu care pot fi admirate și achiziționate obiecte de artă sacră de secol XVIII, XIX și început se secol XX. Prețurile de pornire sunt între 50 și 10000 euro.

Sfântul Prooroc David, de Ştefan Luchian

Un desen pe hârtie, cu dimensiunile de 31 x 25 cm, realizat de Ștefan Luchian, poate fi licitat cu prețul de pornire estimat între 600 și 900 euro.

O piesă specială care va fi scoasă la Licitația de Crăciun este un pocal transilvănean, de 782 g, cu înălțimea de 45 cm, realizat într-un atelier din Brașov. Pocalul este din argint aurit, realizat de Paulus Roth, cca. 1680, cu picior și capac și este o piesă muzeală, de colecție, de mare valoare, al cărei preț de pornire este 3000 euro.

„Pe cupa în formă de trunchi de con sunt figurați trei cerbi în mediu natural, în interiorul unor medalioane ovale, cu lambrechini. Piciorul cilindric are două nodusuri aplatizate, decorate cu motive baroce. Piciorul provine de la o altă piesă și poate fi datat stilistic în prima jumătate a sec. XVIII. Baza circulară, înălțată cu o treaptă, nu este originală; asemănătoare ca decorație cu piciorul, a fost adăugată probabil împreună cu acesta” informează organizatorii.

Icoană pe glajă, Sfântul Nicolae pe tron

Icoană pe glajă, Sfântul Nicolae pe tron este o lucrare prețioasă, ieșită din primul atelier de la Nicula, 1799, o piesă rară, de colecție, a cărei preț de pornire este de 1000 euro. Icoana este lucrată în tempera și foiță de aur pe glajă, ramă băițuită, cu șforț 67.5 x 56 cm.

„Uşor de identificat datorită formatului mare şi a fundalului acoperit cu foiţă de aur, cu un stil foarte personal, caracterizat prin fluiditate și dinamism, sunt atuuri care au asigurat succesul primelor icoane pictate în Nicula. Pană la acest moment se mai cunosct trei icoane in colecțiile publice din România, una în patrimoniul Arhiepiscopiei Ortodoxe Română din Alba Iulia și două în Colecţia muzeală a Mitropoliei Ortodoxe Cluj.

Detalii despre lucrare

Așezat pe un tron cu volute, în veșminte arhierești împodobite cu flori de aur, Sfântul Nicolae ține în stânga Evanghelia închisă și binecuvântează cu dreapta. Formele tronului și mișcarea veșmintelor dau un aer alert desenului, preluat și de detaliile fizionomiei. Fondul de aur, presărat cu flori, potențat de reflexia sticlei la lumină, asigură o strălucire deosebită icoanei, atenuând astfel din caracterul oarecum necanonic al materialului pe care a fost pictată” scriu reprezentanții casei Artmark. Icoana este datată pe verso, cu caractere chirilice „1799”.

Icoană împărătească pe lemn, Deisis

Colecționarii împătimiți vor putea să-și dispute Icoana împărătească pe lemn, Deisis, realizată în Țara Românească, în epoca lui Mihai Viteazul, ultimul sfert al sec. XVI. Icoana în tempera și foiță de aur pe lemn cu dimensiunea de 83 x 66.5 cm provine din colecția fostului ministru al Industriei și Comerțului Ion Manolescu-Strunga. este o piesă de muzeu, retrocedată de Muzeul Municipiului București, o raritate extremă.

„În centrul compoziției, pe un fundal auriu, se află Iisus Hristos, redat bust, flancat de imaginile miniaturale, de asemenea bust, ale Maicii Sale și a Înaintemergătorului Ioan, precum și de figurile bust ale celor 12 Apostoli pictați pe rama lată, grupați câte șase pe lateralele icoanei, rezultând astfel ceea ce în compunerea iconostasului este cunoscut ca „Marea Deisis”. Mântuitorul poartă un chiton roșu-închis și un himation negru cu reflecții verzi, ținând în stânga Evanghelia dechisă și binecuvântând cu dreapta. În jurul capului poartă aureolă crucigeră” se spune pe site-ul Artmark.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

HELL ENERGY România deschide un nou depozit în CTPark Bucharest North

Articolul următor
Grădina Urbană Corvinia, un vis în așteptarea finanțării europene

Grădina Urbană Corvinia, un vis în așteptarea finanțării europene

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, anunță că Gaël Hili a fost numit Președinte și CEO de către Consiliul de Administrație începând cu 1 octombrie 2024. Hili se va alătura echipei de management din cadrul grupului Syngenta și își va desfășura activitatea în Tel Aviv.
Citeste mai mult

Președinte nou la ADAMA: Gaël Hili

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Gaël Hili este numit de…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share