Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Industrial Steel Wires dă afară 300 de oameni la Câmpia Turzii

Comisia de dialog social a Instituției Prefectului a fost convocată la solicitarea sindicatului în urma deciziei managementului Industrial Steel Wireless (ISW).
Angajatorul și viitorii șomeri au fost convocați la Comisia de dialog social | Foto: Instituția Prefectului Cluj

Sindicatul Industria Sârmei a înaintat un memoriu pentru sprijin din partea guvernului în urma concedierilor de la combinatul metalurgic.

Comisia de dialog social a Instituției Prefectului a fost convocată la solicitarea sindicatului în urma deciziei managementului Industrial Steel Wires (ISW). Sindicatul a înaintat un memoriu în vederea solicitării sprijinului din partea Guvernului în condițiile în care a demarat procedura de concediere colectivă pentru ISW la Inspectoratul Teritorial de Muncă și Agenția Județeană pentru Ocupare a Forței de Muncă.

Prefectul Irina Munteanu a convocat reuniunea extraordinară a comisiei și a părților implicate din partea angajatorului și sindicatului, cu participarea instituțiilor publice cu atribuții în domeniu, cu scopul de a analiza și pentru a media situația de la ISW (din incinta Industria Sârmei Câmpia Turzii – ISCT).

Verificați de Fisc

“În cursul medierii conduse au fost relevate posibilele riscuri ca urmare a concedierii colective, în sensul venirii în ajutorul celor în procedură de disponibilizare a instituțiilor statului cu responsabilități în domeniu.

ITM, AJOFM, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Cluj vor monitoriza respectarea întocmai a procedurilor legale pentru aceste situații, astfel încât salariații disponibilizați să beneficieze de toate drepturile cuvenite, potrivit legii.

DGRFP realizează verificări la nivelul societății cu privire la respectarea legislației în domeniul fiscal. Instituția Prefectului, autoritățile statului vor analiza îndeaproape parcursul acestei proceduri, astfel încât salariații să beneficieze de maximum de drepturi legale cuvenite”, a transmis prefectul Clujului.

10.000 de angajați în vremurile bune

Înființarea uzinei i se datorează antreprenorului Isidor (Iszo) Diamant, în condițiile reconstrucției după distrugerile din primul război mondial. Combinatul avea inițial un capital de 10 milioane lei, în urma unui credit primit de la Banca Comercială pentru Industrie și Comerț Cluj. Laminorul de sârmă a fost pus în funcțiune în 1923. În vremurile bune, combinatul se întindea pe 107 ha și avea 10.000 de angajați.

ISW este controlată de Alphard Financial Corp (AFC), companie cu sediul în paradisul fiscal Insulele Virgine Britanice potrivit Listă Firme. Aceasta a realizat, în 2022, afaceri de 269 milioane lei, cu un profit net de 0,38 milioane. La ISW lucrau 292 de oameni.

De la ruși, la ruși

Prețul plătit la privatizarea ISCT de către Conares Trading (companie înregistrată în Elveția intrată apoi în grupul rus Mechel) a fost de numai 2,5 milioane de dolari, cu promisiuni de investiții de 20 de milioane în retehnologizare, însă noul proprietar a solicitat și ștergerea de datorii de 58 de milioane de dolari.

Mai multe secții au fost transferate de Mechel către ISW în 2020. AFC era creditor al ISCT, iar transferul s-a făcut în baza creanței. Grupul din Rusia a mai achiziționat combinate metalurgice la Târgoviște, Buzău, Oțelu Roșu, pe care apoi le-a înstrăinat, la pachet, altei firme din această țară, Nikarom Invest, la prețul simbolic de 230 de lei.

ISCT a intrat în insolvență în 2013. Aceasta figurează acum ca fiind în reorganizare judiciară. Afacerile sale de anul trecut erau de 40,9 milioane lei, cu un profit net de 6 milioane, având 39 de salariați. Acționarii săi erau AFC (70%), Silnef (19%), Solvalle (10%), Societatea de Investiții Financiare Banat-Crișana (1%).

Parcuri industriale lângă “mamut”

Administrația din Câmpia Turzii anunța că parcul industrial public din localitate își va dubla suprafața, după achiziționarea a 5 ha de la ISCT în contul datoriilor acestuia către municipalitate. Cererea pentru terenuri necesare investițiilor din partea mediului privat era de 25 ha, conform reprezentanților municipalității.

Parcul industrial public este amplasat în zona parcului industrial privat Reif. Parcul public beneficiază de scutire la plata impozitului pe teren și clădiri, alături de facilități pentru firme și cele acordate de consiliul local. Printre chiriași se numărau Berg Banat, Marco Plast, Mecatronix, Sosim Trans. Acționar său majoritar este municipiul Câmpia Turzii.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ovidiu Milian, desemnat Liderul care schimbă lumea la Gala Comunității Bihorene

Articolul următor

Care sunt domeniile în care companiile oferă locuri de muncă la sfârșit de an

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share