Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primul campus dual din Alba, în valoare de 26,4 milioane euro

20 de parteneri din administrația publică, învățământ și mediul privat și-au dat mâna pentru construirea unui campus școlar pentru 200 de elevi și 100 de studenți. Alba va atrage forță de muncă din Sibiu, Turda.

În municipiul Alba Iulia se va construi un campus profesional integrat dual în valoare de 26,4 milioane euro. Obiectivul face subiectul proiectului „Consorțiul Regional pentru Suport în Carieră, Educație Nonformală, Duală și Tehnologică Alba” (CRESCENDO).

Leadership-ul din administrație, sistemul de învățământ și business al județul Alba bifează un succes important în dezvoltarea politicilor pentru crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic.

CRESCENDO în învățământul dual

Sinergia dintre sistemul educațional și nevoile manifestate de piața muncii din Alba va genera diminuarea deficitului de personal calificat și competențe.

„Este un proiect mare. Noi am scris proiectul. Ne-am zbătut mult pe treaba asta. Noi dăm drumul şi la o zonă economică şi vine numai bine acest proiect pentru pregătirea forţei de muncă,” susține Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia.
„A fost concurenţă. Din regiunea Centru, au depus proiect toate cele 6 judeţe. Au fost euroregiuni care nu au depus. La noi a fost o foarte mare concurenţă,” mai arată Pleșa.

Săli de cursuri și capacități de cazare într-o clădire nouă

Campusul va fi construit pe 2 niveluri, pe o suprafață de 20.000 mp, care va găzdui 200 de elevi și 100 de studenți.

„Proiectul presupune construcţia unei clădiri cu capacităţi de cazare cât şi sălile pentru organizare sesiunilor de formare profesională a elevilor. Am început pregătirea acestui proiect în vara anului trecut, însemnând discuţii şi identificarea partenerilor privaţi,” declară pentru Transilvania Business managerul public al Primăriei Alba Iulia, Maria Seemann.

Alba atrage forța de muncă în devenire din Sibiu, Turda

Absolvenţii vor avea loc de muncă. Vor fi şi subvenţii. Partea bună este că va fi sistem campus, cu internat şi cantină, ca să putem aduce din zona rurală. Aici e problema că ei nu au cum să fie întreţinuţi de familii cu chirie în Alba Iulia. Pe noi ne bucură foarte mult că vor avea cazare şi masă. Cei din zona rurală vor avea burse pentru aşa ceva. Şi atunci vor veni spre meserii şi spre ce are nevoie piaţa muncii,” explică primarul Gabriel Pleșa.

În acest mod, Alba va deveni o atracție și pentru zonele vecine, atrăgând tineri pentru pregătire profesională, iar ciclul se va închide prin angajarea acestora în cadrul companiilor partenere.

„Vom atrage tineri din judeţul Alba, categoric, dar şi din împrejurimi. Eu cred că vor veni şi din zona Turda, zona Sibiului. În special, zona Apusenilor, care e o zonă cu probleme,” declară Gabriel Pleșa.

Alba, referință în materie de învățământ dual

Proiectul CRESCENDO vine în întâmpinarea soluționării deficitului de competențe și personal calificat, resimțit, în special, în zona sectoarelor economice precum ITC, mecatronică, industria auto, turism, importante pentru economia Regiunii Centru.

„Alba Iulia este un oraş de referinţă în ceea ce priveşte sistemul dual de învăţământ. Ne aflăm în primele trei judeţe din ţară la numărul de elevi în acest tip de învăţământ,” arată Maria Seemann, managerul public din cadrul Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Potrivit Inspectoratului Județean Școlar Alba, citat de Alba24, aproximativ 13% din numărul total de elevi din județ au loc în învățământul dual, în timp ce media pe țară este de 3%. Pentru școlar 2022 – 2023, la nivelul județului Alba, 8 instituții de învățământ au avut în oferta educațională învățământul dual, oferind un număr agregat de 291 locuri. Astfel, proiectul CRESCENDO dublează numărul de locuri disponibile în sistemul dual.

În nota de fundamentare a proiectului se arată faptul că Regiunea Centru se confruntă cu fenomenul subocupării și cu o subutilizare cronică a resurselor de muncă. Rata de ocupare a populației în vârstă de muncă în Regiunea Centru se menține la un nivel scăzut comparativ cu media europeană, chiar dacă în perioada 2011-2018 a înregistrat o ușoară ameliorare. Astfel, conform ultimelor statistici oficiale, rata de ocupare în anul 2018 pentru grupa de vârstă 20-64 ani era de 63,9% în Regiunea Centru, sensibil mai mică față de media europeană de 73,1%.  Regiunea Centru ocupă, după acest criteriu, locul 265 din 328 regiuni europene comparate.

Numărul elevilor în ciclul profesional a crescut

În susținerea obținerii finanțării, echipa proiectului CRESCENDO a evidențiat scăderea numărului de elevi în învățământul preuniversitar în perioada anilor școlari 2015 – 2021. În schimb, se remarcă o creștere a efectivului de elevi la nivelul de învățământ profesional cu 53%.

Evoluția efectivului de elevi, în funcție de nivelul de învățământ
Trendul numărului de elevi în învățământul profesional estimează o creștere continuă

Cadrele didactice în scădere cu 11% în gimnazial

Numărul de cadre didactice în Alba Iulia în perioada 2015-2020 nu a înregistrat variații semnificative. Se remarcă o creștere minoră pentru fiecare dintre formele de învățământ, cu excepția învățământului gimnazial, care în perioada menționată a avut o scădere cu 11% din totalul cadrelor didactice existente în anul școlar 2015 – 2016. Această scădere nu a fost una bruscă, ci etapizată, anual.

Cine sunt partenerii consorțiului CRESCENDO

Construcția noului campus școlar dual vine pentru a acoperi deficitul de competențe și personal calificat. Proiectul CRESCENDO a reunit 20 de parteneri în cadrul consorțiului, respectiv:

Administrații publice:

  • Primăria Alba Iulia – ca lider de parteneriat,
  • Primăria Sebes,
  • Primăria Cugir,
  • Primăria Blaj,
  • Consiliul Județean Alba.

Unități de învățământ:

  • Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia,
  • Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – Extensia Alba Iulia,
  • Liceul tehnologic „A. Domșa” Alba Iulia,
  • Liceul tehnologic „Apulum” Alba Iulia,
  • Liceul tehnologic „Dorin Pavel” Alba Iulia,
  • Liceul tehnologic Sebeș,
  • Liceul tehnologic „ID Lăzărescu” Cugir.

Companii private:

  • Star Assembly,
  • Bosch Automotive SRL,
  • Star Transmission SRL,
  • IPEC,
  • ELIS PAVAJE,
  • Larry&Cory Vermessungen,
  • Uzina Mecanică Cugir,
  • NOVA GRUP Cugir.

Valoarea totală eligibilă a proiectului CRESCENDO este de 26.400.000 euro – respectiv 130.629.840 lei fără TVA, din care 21.120.000 euro – respectiv 104.503.872 lei – fără TVA, reprezintă valoarea nerambursabilă a proiectului.

Cofinanțarea de 20% a proiectului este de 3.960.000 euro, respectiv 19.594.476 lei fără TVA, reprezentând contribuția proprie de 15 % a Municipiului Alba Iulia în calitate de lider de parteneriat și 1.320.000 euro, respectiv 6.531.492 lei fără TVA, reprezentând contribuția proprie de 5% a UAT Județul Alba, în calitate de partener în cadrul proiectului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Bilanț ADR Vest 2023 – investiții de peste 730 de milioane de euro în Regiunea Vest

Articolul următor

Brașov, mai sustenabil cu noul parc fotovoltaic

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share