Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Mesajul Rectorului, Profesorul Univ. Dr. Anca Dana Buzoianu, cu ocazia Galei UMF „Iuliu Hațieganu”

Cu prilejul Galei UMF „Iuliu Hațieganu” 2023, desfășurată în 7 decembrie 2023, Rectorul universității, Prof. Univ. Dr. Anca Dana Buzoianu a adresat un  mesaj celor prezenți, subliniind realizările înregistrate în activitatea academică și situarea instituției de învățământ la nivel internațional.

După intonarea nelipsitului Gaudeamus, igitur, din partea Corului UMF dirijat de dr. Vlad Eniu și cu imagini evocatoare, proiectate pe ecranul Aulei „Iuliu Hațieganu”, Rectorul universității,  Prof. Univ. Dr. Anca Dana Buzoianu a enumerat, într-o trecere în revistă, cele mai semnificative momente ale activității academice din Universitatea de Medicină și Farmacie.

„Universitatea noastră este inclusă în topul celor 12 instituții de învățământ superior clasificate ca universități de cercetare avansată și educație. De asemenea, în ultimii patru ani, ne-am situat pe locul al patrulea în România în metaranking-ul național, care combină standardizat rezultatele a 9 din cele mai importante ranking-uri internaționale în materie. Este un loc onorant, între cele 100 de universități românești, care împreună cu rezultatele absolvenților noștri la examenul național de rezidențiat, ne dau încrederea că drumul pe care ne-am angajat este cel corect” a subliniat în deschiderea mesajului Prof. Univ. Dr. Anca Dana Buzoianu.

 

Spicuim, în continuare, fragmente relevante din ampla prezentare făcută cu această ocazie.

UMF „Iuliu Hațieganu” prezentă în clasamentele naționale și internaționale 

„Comparativ cu anul universitar 2019-2020, când am preluat mandatul de rector, UMFIH se regăsește în acest moment în nu mai puțin de 19 clasamente academice internaționale. Dintre acestea, le voi aminti acum pe cele mai importante:

Anul acesta, universitatea noastră a reușit performanța de a urca în clasamentul QS World University Rankings by Subject 2023 în domeniul Medicină pe locul 301-350 și de a fi inclusă și în domeniul „Farmacie și farmacologie”, pe locul 251-300. Aflată în acest top pentru al cincilea a consecutiv, UMF Iuliu Hațieganu este singura universitate de profil din România inclusă în acest clasament”.

Shanghai Global Ranking

„În prestigiosul clasament universitar Shanghai Global Ranking of Academic Subjects 2023, UMF „Iuliu Hațieganu” este inclusă în trei clasamente pe domenii din categoria Științe Medicale: în intervalul 401-500 în domeniul Medicină clinică, respectiv 201-300 în domeniile Medicină dentară și Farmacie, fiind și singura universitate din România inclusă în clasamentele pentru aceste două domenii.

Universitatea noastră își menține poziția în rangul #601-800 pentru domeniul Clinical & Health în clasamentul internațional Times Higher Education – World University Rankings by Subject 2024, și se situează pe primul loc, alături de UMF ”Carol Davila” din București, în rândul universităților de profil din România incluse în clasamentul pentru acest domeniu.

Activitatea didactică din UMF „Iuliu Hațieganu” 

Pregătirea studenților noștri este cea mai importantă parte a misiunii noastre academice. În anii care urmează, datorită construirii unităților sanitare noi care sunt proiectate: Spitalul Regional de Urgență, Spitalul Pediatric monobloc, Centrul de neurochirurgie și Centrul de transplant, avem datoria și responsabilitatea să formăm specialiștii care vor lucra în aceste spitale, pregătiți la standardele internaționale pe care  trebuie să le aibă profesioniștii din sănătate astăzi. Acesta este și principalul motivul pentru care am crescut cifra de școlarizare la programul de studiu AMG și la MG.

De asemenea, am înființat extensia de la Baia Mare a Facultății de Medicină. Începând cu acest universitar, acolo studiază 60 de studenți la programul de studiu AMG și sperăm că, în viitor, vom deschide și alte linii de studiu. Deschiderea noului an universitar și inaugurarea acestui program de studiu au avut loc în data de 3 octombrie, în prezența conducerii Universității și a Facultății de Medicină, a autorităților locale și a tinerilor studenți, printr-o ceremonie cu largă participare, ceea ce demonstrează interesul deosebit de care se bucură această inițiativă de responsabilitate socială a UMFIH, care demonstrează implicarea universității în comunitate și în dezvoltarea regională.

Pentru a ține pasul cu tendințele și evoluția din domeniu, în acest an universitar a fost introdus un nou program de studiu în cadrul Facultății de Farmacie – Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic. Acesta va forma specialiști în domeniul cosmetic, care vor avea oportunitatea de a-și construi o carieră de succes în acest domeniu fascinant, inovator și dinamic, cu o evoluție în continuă ascensiune” a subliniat Rectorul UMF „Iuliu Hațieganu”.

Cercetare, dezvoltare, inovare

Dincolo de activitatea de pregătire a studenților stă activitatea de cercetare, despre care prof. Univ. Dr. Anca Dana Buzoianu a vorbit în continuare.

„O parte considerabilă a efortului strategic al echipei de conducere a fost direcționată spre stimularea cercetării, capitol la care s-au înregistrat progrese nu doar cantitative, ci și calitative.

Numărul proiectelor desfășurate în cadrul universității a crescut de la an la an, de la 81 de proiecte în 2020, la 125 aflate în derulare în 2023. Anul acesta, valoarea totală a proiectelor se ridică la suma de 34 de milioane EURO (cu 7 milioane de euro mai mult față de anul 2022). Avem în derulare proiecte valoroase, unele dintre ele cu cercetători străini de top care, sunt angajați ai UMFIH. Este o onoare și o oportunitate de dezvoltare pentru instituția noastră, iar colectivele de cercetare au foarte mult de învățat din expertiza distinșilor cercetători care conduc aceste colective de cercetare.

De menționat faptul că UMFIH a câștigat în acest an 4 din cele 9 proiecte cu conducător cercetător străin de la nivel național, finanțate prin PNRR, cele mai multe din țară. La runda a doua de selecție, UMFIH a participat cu 5 proiecte.

Totodată, a crescut semnificativ și numărul de articole științifice publicate, tributar implementării proiectului PROGRES, prin intermediul căruia s-a oferit susținere financiară publicării articolelor Clarivate, prin burse pentru publicare în reviste din prima quartilă Q1, în valoare de 10.000 lei”.

Investiții în infrastructură și facilități

Dezvoltarea unui domeniu aduce după sine și nevoia de a se adapta infrastructura. Rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” a detaliat numeroasele investiții derulate în acest an.

Nou restaurant studențesc în sprijinul bursierilor și nu numai

„În luna martie, am reușit să împlinim o promisiune făcută acum 4 ani, la preluarea mandatului și pe care am reușit să o ducem la bun sfârși: noul restaurant studențesc.

Este o cantină modernă, care va spori capacitatea de servire a mesei și care va veni în sprijinul studenților și colegilor noștri. Această inițiativă a venit odată cu demararea unui program social al universității noastre, destinat celor 350 de studenți care beneficiază de burse sociale. Acestora le oferim un meniu complet, gratuit, în fiecare zi și începând cu an acest an universitar, oferim tuturor studenților un meniu complet la un preț modic, de doar 7 lei”.

Amfiteatre modernizate

Majoritatea amfiteatrelor și spațiilor didactice ale universității sunt astăzi renovate la standarde europene, unele fiind dotate cu aparatură didactică de ultimă generație.

Muzeul Școlii Medicale Clujene

Situat la parterul clădirii de pe strada Emil Isac, nr. 13 și inaugurat în această vară, Muzeul Școlii Medicale Clujene vă așteaptă să îi treceți pragul pentru o incursiune în istoria învățământului medical din Cluj cu o tradiție de peste două secole.

Parcurile UMF „Iuliu Hațieganu”

Parcurile universității au fost reamenajate, iar anul acesta am reușit să dăm o nouă viață parcului din campusul Hașdeu.

Centrul de Simulare, Training și Cercetare și Centrul de Chirurgie Experimentală

Pentru următorul mandat, am setat o serie de obiective strategice relevante în domeniul bazei materiale. Cel mai important privește demararea lucrărilor de construcții la noul Centru de Simulare, Training și Cercetare și Centrul de Chirurgie Experimentală, noua Bibliotecă a UMFIH; 4 amfiteatre noi, cafeterie, spatii didactice, biobanca. De asemenea, vom înființa o grădiniță/creșă pentru copiii cadrelor didactice, ai studenților și ai personalului administrativ”.

Spitalul CFR

Rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” a vorbit cu acestă ocazi despre viitoarea rețea națională de spitale universitare.

„Decizia Ministerului Transporturilor și Infrastructurii de a face transferul celor 15 spitale aflate în subordinea sa la universitățile de medicină și farmacie și la autoritățile locale reprezintă o oportunitate de a crea o rețea națională de spitale universitare, precum cele care există deja în toate sistemele medicale performante din întreaga lume. Preluarea spitalului CFR și transformarea lui într-un spital universitar reprezintă o oportunitate importantă pentru UMF „Iuliu Hațieganu” și pentru întreaga comunitate din regiunea Transilvaniei. Actul medical va fi perfecționat prin expertiza cadrelor didactice și cercetătorilor din cadrul UMFIH și ar putea servi ca centru de cercetare medicală, oferind cercetătorilor oportunități de a studia și de a dezvolta noi metode de tratament și tehnologii medicale”.

Clădirea „Anatomie”

O ultimă investiție la care s-a referit Prof. Univ. Dr. Anca Dana Buzoianu a fost cea legată de clădirea „Anatomie”, piatra de început a p0restigioasei instituții de învățământ din Cluj-Napoca.

„Universitatea noastră a depus un proiect cu finanțare europeană, în valoare estimată de peste 11 milioane de euro, ce vizează reabilitarea clădirii Anatomie. Institutul „Anatomia” este prima și cea mai amplă construcție realizată în complexul medical universitar clujean, la înființarea acestuia, în 1888”.

Un an bogat în performanțe academice și manageriale, este concluzia pe care o putem trage, analizând activitatea UMF „Iuliu Hațieganu”, între excelență și competitivitate.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Compania De’Longhi România a raportat, pentru 2021, o cifră de afaceri de 2,26 miliarde de lei, în creştere cu 38%

De’Longhi angajează peste 200 de operatori la Cluj

Articolul următor
“După cum am promis, echipa Black Tulip (BTD) a revenit într-un timp extrem de scurt datorită întregului personal și a zecilor de muncitori care s-au aflat aici 6/7 zile.

Hotelul Black Tulip renaște din propria cenușă. La propriu

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share