Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

ABSL: Fiscalitatea crescută poate scădea atractivitatea României pe piața serviciilor pentru afaceri

Creșterea taxelor pentru salarii sau beneficii și provocările găsirii angajaților potriviți determină companiile industriei să aibă o perspectivă mai puțin optimistă asupra anului viitor, în timp ce lipsa de predictibilitate poate impacta numărul de investitori.

Conform raportului ABSL (Asociația Business Service Leaders) realizat în acest an împreună cu compania de consultanță PwC, majoritatea companiilor din industrie (77%) au înregistrat o creștere a numărului de clienți și servicii livrate, în  timp ce creșterea numărului de angajați a fost de 10% în ultimii doi ani.

Însă doar 64% dintre companiile industriei preconizează o creștere a cifrei de afaceri pentru anul în curs, comparativ cu 70% anul trecut, și 33% dintre companii estimează o cifră de afaceri similară cu anul trecut, față de procentul de 25% înregistrat în raportul din 2022.

“Privim 2024 dintr-o perspectivă mai precaută comparativ cu anii anteriori. Lipsa de stabilitate fiscală și legislativă a ajuns să reprezinte unul dintre cele mai mari riscuri pe care companiile le-au menționat pentru România. Competiția pe piața europeană a serviciilor pentru afaceri este extrem de mare. Chiar dacă țara noastră are încă un avantaj competitiv dat de calitatea resursei umane și de costul acesteia, alte țări est europene oferă mai multe avantaje fiscale potențialilor investitori în această industrie.”, spune Ciprian Dan, Președinte ABSL.

Resursa umană și disponibilitatea acesteia continuă să fie cea mai mare provocare pentru sector, perspectivele de creștere fiind precaute și în această direcție. Raportului ABSL estimează o creștere de 10% pentru următorii doi ani.

Companiile industriei au crescut salariile în 2023 cu o medie de 9% și estimează o creștere de 7% în 2024. Cu un salariu mediu brut de 11637 lei, industria serviciilor de afaceri rămâne în topul industriilor cu cel mai mare salariu de bază mediu. Această industrie a fost în top trei în 2022 în ceea ce privește creșterile salariale, cu 11% (după asigurări și retail).

”Cheltuielile cu remunerarea și fidelizarea angajaților reprezintă cel mai important cost din bugetele companiilor din această industrie. Prin urmare, creșterea taxării unor beneficii populare în industrie – precum tichetele de masă, tichetele de vacanță,  indemnizația pentru telemuncă și abonamentele sportive – are impact negativ atât asupra activității companiilor din acest domeniu, cât și al politicilor de HR. Acest impact este accentuat și de faptul că modificările legislative au venit la sfârșit de an când cele mai multe dintre companii au aprobat bugetul pachetelor salariale și de beneficii la un nivel consolidat global odată cu definirea indicatorilor de performanță și competitivitate așteptați. Echilibrul optim între competitivitate, profitabilitate și calitatea serviciilor oferite devine un obiectiv tot mai greu de atins, iar creșterea fiscalității îngreunează și mai mult procesele de recrutare, remunerare și fidelizare, cu riscul de a reduce în viitor interesul  investitorilor pentru piața din România”, a explicat Ruxandra Popescu, Director PwC România.

Comparativ cu anii anteriori numărul angajaților temporari (freelancing, consultanți) a crescut cu 50%. În acest an, 46% dintre companii au avut astfel de colaborări pentru servicii precum IT și tehnologie, financiare, de aprovizionare și de operațiuni clienți.

Și numărul companiilor care angajează expați a crescut cu 27% față de anul trecut. Companiile au ales să angajeze personal din alte țări pentru servicii prestate în limbi străine mai puțin folosite (59% din cazuri), precum și din cauza lipsei resursei umane în țară (44% din cazuri).

„Costul forței de muncă, politicile fiscale legate de salarii și nivelul de educare al forței de muncă influențează pe termen mediu și lung competitivitatea României pe piața globală. Reducerea facilităților fiscale pentru IT precum și creșterea taxelor pentru salarii sau beneficii reduc puterea de cumpărare a angajaților, iar creșterea profesioniștilor din această industrie și menținerea lor în România reprezintă garanția viitorului nostru”, spune Cătălin Iorgulescu, Vice Președinte ABSL.

Cele mai recente date arată faptul că veniturile generate de industria pentru afaceri au fost de 9 miliarde de euro. De asemenea, contribuția acestui sector la PIB în România este mai mare decât media europeană în ultimii ani.

Asociaţia Business Service Leaders în România (ABSL) este cea mai importantă organizație care reprezintă sectorul de business services, adunând în componența sa peste 80 de companii care își desfășoară activitatea în domenii precum Shared Services Center (SSC), Business Process Outsourcing (BPO), Information Technology Outsourcing (ITO), Research and Development (R&D).

Rolul ABSL România este de a susține expansiunea sectorului de Business Service și transformarea acestuia într-un vector important al creșterii economice a României. Asociația își atinge obiectivele prin facilitarea colaborării în cadrul sectorului, realizarea de studii, promovarea sectorului dar și a oportunităților pe care România le oferă și conlucrarea cu autoritățile în vederea dezvoltării industriei.

Activitatea ABSL este structurată pe mai multe puncte cheie – organizarea de evenimente de schimb de bune practici și networking (de relaționare), realizarea de studii și ghiduri, promovarea României în relația cu investitorii, organizarea de proiecte educaționale, relații guvernamentale.

Din  ABSL  România  fac  parte atât companii autohtone, cât și multinaționale de profil, lideri regionali și globali precum: ACCA, Accenture Services, AECOM, Allianz Worldwide Partners, Allianz Services, Bluepoint, Bosch Service Solutions, Be Think Solve Execute, British American Tobacco, Booking Holdings, Carestream Dental, Capgemini, Cegeka Romania, Chain IQ, Central Europe Technologies, Conduent, Code of Talent, Colt Technology Services, Concentrix + Webhelp, CWS Business Global Services, DB Global Technologies, Deloitte Audit, Deutsche Telekom Services Europe, Dover Business Services, Ernst & Young, Eucom Business Language, Euromaster Tyres & Services, EXL Service, Foundever, FSP Global, Garrett Motion, GEP, Genpact, Global Remote Services, Gi Group, Goodyear Dunlop Tires Operations Romania, Hatwit, Hewlett Packard Enterprise, HP Inc. Romania, Horvath,, Kellogg’s Global Business Services, KMG Rompetrol, IGT Solutions, iSS Romania, Lovering&Partners, Luxoft Professional Romania, Linde Global Services, Lion’s Head, Majorel, MassMutual Romania, Microfocus, Microsoft Romania, Michelin Business Services, Molson Coors, Mood Media, Office Depot Service Center, OMV Petrom Global Solutions, Optima Solutions Services, PwC Romania, Procter&Gamble, Prohuman, PTC Romania, Randstad, Renault Business Services, SCC Services Romania, Selir, Service HUB, Societe Generale Global Solution Centre, Stefanini Romania, Suvoda Software, Talent Collection, TDCX Romania, Teleperformance, TELUS International, Temps HR, Tenneco, Total Energies, UniCredit, Valoris Center, Veeam, Vertiv Romania, _VOIS, Wipro Technologies și WNS Global Services Romania.

De asemenea, COS, IO Partners, PwC, Regina Maria, SKANSKA, Steelcase și Zamfirescu Racoți Vasile & Partners susțin ABSL în calitate de parteneri strategici ai asociației.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Patru pasaje pentru pietoni și bicicliști din fonduri europene pe sub Centura Oradea

Articolul următor

Nuitee Rendezvous 20:24, atracții spectaculoase de Revelion la C’est la vie Restaurant – Hotel VIBRE.

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share