Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

ABA Crișuri a realizat în 2023 lucrări de decolmatare și recalibrare albie pe 50 km

Prin lucrările realizate se scade riscul de inundații pentru riveranii din 30 de localități bihorene, dintre care amintim: Diosig, Șilindru, Cuzap, Borumlaca, Bratca,  Șuști, Beiuș, Drăgănești, Cociuba Mică, Budureasa, Tinca, Pocioveliște, Pomezeu, Meziad și Pietroasa.

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri a făcut o analiză a lucrărilor de apărare și întreținere desfășurate anul acesta în județul Bihor. Astfel, în parteneriat cu autoritățile locale, pentru 30 de cursuri de apă s-au derulat lucrări de decolmatare și recalibrare albie pe o lungime 50 de km. Cele mai însemnate lucrări au fost desfășurate pe cursurile de apă: Valea Ierul Îngust, Valea Cuzap, Barcău, Valea, Beznea, Valea Nimăiești, Crișul Negru, Crișul Pietros, Valea Holod și Valea Meziad. Lucrările desfășurate vor contribui semnificativ la creșterea capacității de scurgere a apelor, mai ales în perioadele cu precipitații însemnate.

Risc scăzut de inundații

Cu alte cuvinte, scade riscul de inundații pentru riveranii din 30 de localități bihorene, dintre care amintim: Diosig, Șilindru, Cuzap, Borumlaca, Bratca,  Șuști, Beiuș, Drăgănești, Cociuba Mică, Budureasa, Tinca, Pocioveliște, Pomezeu, Meziad și Pietroasa.

„Decolmatările, care au presupus îndepărtarea materialului aluvionar depus pe fundul cursului de apă, au fost realizate cu ajutorul formațiilor de lucru din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor și au implicat utilaje de tip excavator și autoutilitară. Operațiunea de decolmatare nu a fost simplă întrucât cantitatea de aluviuni excavată a depășit 155.000 de metri cubi. Mai mult decât atât, vara aceasta, creșterile de debite au angrenat cantități mari de deșeuri de pe malurile apelor îngreunând astfel lucrările de regularizare și igienizare. De asemeni, în localitățile amintite, au fost realizate și lucrări de recalibrare albie cu scopul de a asigura riveranilor apărare împotriva inundațiilor”, a declarat Pásztor Sándor, director ABA Crișuri.

Hărți de hazard și risc la inundații

O dată la șase ani sunt actualizate hărțile de hazard și risc la inundații. Astfel, la nivel național sunt evaluate riscurile în ceea ce privește probabilitatea producerii de inundații pe cursurile de apă. În total, în România au fost identificate 500 de zone cu risc potențial la inundații, dintre care, în bazinul hidrografic Crișuri au fost identificate 38 de astfel de zone. Harta de Hazard și Risc la Inundații poate fi consultată pe www.inundatii.ro .

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Au fost finalizate lucrările la Parcul Științific și Tehnologic din Oradea

Articolul următor
Primarul Emil Boc a prezentat stadiul proiectelor finalizate în 2023 la Cluj, dar și cele preconizate pentru anul viitor, unul cu alegeri locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare.

Marile proiecte ale Clujului, mutate în an electoral

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share