Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

„Căbești Smart School” – educație pentru viitor

În prima parte a anului, Primăria Căbești a obținut Premiul Best Smart Village Project, oferit de Asociația Română pentru Smart City, pentru proiectul Căbești Smart School.

Recent, în perioada 28-30 iulie, Comuna Căbești a fost gazda festivalului SculptFest, unul dintre cele mai originale festivaluri din ţară, atât prin concept, cât şi datorită locaţiei.

În Țara Beiușului, la poalele Munților Pădurea Craiului, pe cursul râului Valea Roșia, într-o zonă pitorească, autentică și deosebit de frumoasă se întinde Comuna Căbești. Activitățile principale ale celor circa 1.800 de locuitori ai comunei sunt: agricultura, creșterea animalelor, piscicultura, exploatarea lemnului, culesul și colectarea fructelor de pădure.

Ce înseamnă o primărie smart?

 Corina Ene, primarul comunei, este de părere că denumirea de primărie smart pleacă, în primul rând, de la calitatea resurselor umane de care această instituție dispune.

„Am insistat în ultimii 2 ani și jumătate să ridicăm nivelul profesional al angajaților noștri. Începând de la însușirea din partea acestora a ideii că sunt în slujba cetățenilor, până la sporirea gradului de accesibilitate al tuturor cetățenilor și al instituțiilor cu care interacționăm în activitatea de zi cu zi, prin implementarea unor aplicații smart. Am implementat în activitatea primăriei plata cu cardul și plata on line prin serviciul Global Pay, arhivarea electronică a documentelor, circuitul intern al documentelor, stocarea datelor pe serverul intern și o serie de softuri dedicate fiecărui compartiment din primărie”, explică Corina Ene.

De la corporatistă la primar

 Înainte de a ajunge primar, Corina Ene a lucrat într-o companie privată și era nemulțumită, ca orice tânăr, de modul în care se prezentau administrațiile publice locale.

„Nu credeam la vremea aceea că voi ajunge primar de comună vreodată, însă lucrul într-o corporație a avut părțile lui pozitive, respectiv operativitatea cu care se găseau soluții pentru rezolvarea problemelor, dar și preluarea unor modele de bune practici”, povestește primărița de Căbești.

Între timp a ajuns primar și și-a dat seama că lucrurile nu sunt atât de simple pentru a actualiza o instituție publică locală la nivelul anului în care ne aflăm, dar mai ales la nivelul cerințelor pe care comunitățile le au în prezent de la instituții.

„Așadar, aveam o problemă pentru care trebuiau găsite soluții. Unde era cel mai lesne să găsesc soluții? La alte instituții, din țară și străinătate, și la companii care au rezolvat astfel de probleme în alte comunități. Apelând la modele și la sprijin din partea unor parteneri cu experiență în domeniu ne-am apropiat de ceea ce ne doream inițial, respectiv să facem accesul publicului mai ușor și chiar de la distanță la serviciile instituției noastre și, implicit, să rezolvăm aspectele birocratice mai rapid”, precizează tânăra.

Corina Ene crede că Primăria Căbești a devenit la rândul său un model, acesta fiind de altfel, motorul care a determinat-o să înscrie comuna în competiția organizată de Asociația Română pentru Smart City.

„Practic, față de nemulțumirea mea inițială de dinainte de a fi primar, prin care arătam cu degetul lipsa de eficiență a unor autorități publice locale, acum, având și experiența părții adverse, cred cu tărie că pentru o administrație publică locală actualizată, pe lângă voință, deschidere spre tehnologie, cadru legal etc. este nevoie și de modele”, a explicat Corina Ene.

„Cât despre premiul ce ni s-a acordat, vă pot spune că nu ne-am așteptat pe de-o parte pentru că nu am urmărit acest scop, iar pe de altă parte, știind când, dar mai ales de unde am plecat pe drumul digitalizării instituțiilor publice de la noi din comună, pe lângă alte comune cu o experiență de durată în această zonă, ne era foarte greu să sperăm la premiere”, spune tânăra primăriță.

„Căbești Smart School”

 De fapt, ceea ce a determinat-o pe Corina Ene să ajungă primar a fost grădinița și școala din Căbești. „Aceste două instituții, dedicate exclusiv educației copiilor m-au determinat să las o carieră de practician în insolvență la o companie cu sediul în București și să candidez ca primar”, povestește Corina Ene.

De unde a pornit? Poate că sună a clișeu, dar a pornit de la ziduri. Când a devenit primar, școala încă era în renovare și urma să fie predată în următoarele două săptămâni, însă se prezenta deplorabil.

„Cu mulți nervi, dar cu multă răbdare și profesionalism din partea noastră am semnalat constructorului inadvertențele lucrării ce urma să ne-o predea și la un an distanță de la acel moment am putut să oferim copiilor o școală foarte frumoasă. În același timp, am demarat prin finanțare de la bugetul propriu renovarea grădiniței din comună și am reușit să o facem cu program prelungit”, precizează primărița.

Revenind la școală, atât ca spațiu, cât și ca dotări, a căutat modele. Venind din București, a avut curajul să caute modele în acest loc, capitala țării impunând totuși un trend. Spune că a vizualizat imagini de la zeci de școli, de stat sau private, oprindu-se la o școală privată renumită în capitala țării, Olga Gudyn, dar și la deja celebra școală din Ciugud, construită și administrată de primăria din această localitate.

„Practic, școala noastră a avut ca modele, una din cele mai bune școli private din România și una din cele mai bune școli de stat”, susține Corina Ene.

Întrebată dacă se poate face învățământ de calitate în mediul rural, Corina Ene răspunde afirmativ.

„Se poate, însă pentru acest lucru trebuie să existe responsabilitate din partea tuturor factorilor decidenți din comunitățile rurale. Primăria, Consiliul Local, Școala, Biserica chiar și, în final, părinții copiilor”, crede edilul.

Vizitând școala din Ciugud pentru a o lua ca model a văzut că pe frontispiciu scria: „Cum arată astăzi școala, va arăta mâine țara!”. De aceea, pune foarte mare accent pe educație în comunitatea pe care o reprezintă.

Având copii, la rândul său, știe cât de greu le este părinților să ofere dincolo de școală copiilor activități care să le sporească gradul de cunoaștere, ori să le cultive pasiunile.

„De aceea pe lângă dotarea materială a școlii cu cele necesare orelor zilnice, împreună cu directorul școlii și cu ceilalți profesori și învățători am stabilit să oferim copiilor din comuna noastră o serie de cursuri extrașcolare, astfel că aceștia se bucură în mod gratuit de cursuri de pian, cursuri de fluier, cursuri de chitară și cursuri de pictură”, adaugă Corina Ene.

 Turism în zona Căbești – SculptFEST

 Zona Căbeștiului fiind înzestrată cu peisaje naturale frumoase, edilul precizează că, de aproximativ doi ani, se promovează turistic această zonă a Munților Apuseni, iar din punct de vedere administrativ a reușit să înființeze trei arii naturale protejate: Șura Ușorilor, Râul Petrifiant și Piatra Cucuruz.

„Ne dorim să creștem zona, pentru că pe lângă agricultură, creșterea animalelor, avem noroc că suntem în zonă de deal-munte și trebuie să facem turism”, a declarat primărița smart.

Și a dovedit că de la vorbă la faptă nu este cale lungă. În perioada 28 – 30 iulie, Comuna Căbești a găzduit ediția a doua a festivalului SculpFest, unul din cele mai originale festivaluri din ţară, atât prin concept, cât şi datorită locaţiei.

Peste 10.000 de turiști au participat la evenimentul din Valea Dâlbii, locul unde se situează Comuna Căbești, în ultimul weekend din luna iulie.

Vizitatorii au avut ocazia să participe la ateliere de olărit sau sculptură în lemn.

Sărbătoarea a fost celebrată şi prin două ateliere de caval, unul de învăţat meşteşugul confecţionării cavalelor şi unul pentru deprinderea suflatului armonios în acest instrument nelipsit spaţiului mioritic transilvan. Cele două ateliere au fost organizate în parteneriat cu Centrul Cultural Subcarpaţi.

Nu au lipsit bucatele, multe dintre ele îmbinând mâncărurile tradiționale cu cele de import, precum burgerii din carne de bivoliță sau virșli picanți din carne de capră.

De la un astfel de eveniment nu putea lipsi muzica de calitate. Astfel, pe scena SculptFest au urcat Iarba Fiarelor, Frații Jdieri, Subcarpați, Zdob și Zdub, Damian Drăghici & Brothers.

„Eu, ca autoritate locală, mi-am dorit să ne promovăm zona. Să ne promovăm Comuna noastră Căbești și Valea Dâlbii”, a conchis Corina Ene.

 

Dan BIRTA

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Stabilitate în industrie, comerț și servicii. Creșteri de prețuri în industrie și construcții

Articolul următor

Tehnologia de protecție și fertilizare foliară care ajută fermierii să facă profit la cultura de rapiță de toamnă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share