Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Record: proiecte de peste 200 de milioane de euro în anul 2023 în județul Bihor

Anul 2023 se încheie cu investiții publice record derulate de Consiliul Județean Bihor în ultimii 30 de ani de administrație județeană, cu proiecte de peste 200 de milioane de euro.

Fondurile proprii, fondurile europene și guvernamentale au fost investite în infrastructură rutieră, prin reabilitarea și construirea unor drumuri noi, în modernizarea și dezvoltarea aeroportului, în curățenia din întregul județ și în crearea unei infrastructuri pentru educație, sănătate și mediul de afaceri. Doar la Aeroportul Oradea au fost realizate anul acesta investiții de aproximativ 70 de milioane de euro (extinderea terminalului, dotări, prelungirea pistei etc).

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și cei doi vicepreședinți, Călin Gal și Mircea Mălan, au evidențiat realizările din acest an, dificultățile în implementarea proiectelor, oportunitățile de finanțare fructificate și au împărtășit viziunea pentru următoarea perioadă.

„A fost un an cu cele mai mari dificultăți. La toate proiectele am avut complicații. Am avut probleme juridice cu lucrări blocate, cu întârzieri, probleme la achiziții, am avut contestații care au prelungit semnarea contractelor. Sunt chestiuni pe care nu le poți controla. Am avut probleme în execuție peste tot. La Centura Biharia, de exemplu, suntem blocați pentru că s-au descoperit șase situri arheologice. De asemenea, am avut probleme cu constructorii la toate lucrările, pentru că nu au suficientă forță de muncă. Dar cu toate aceste greutăți inevitabile, proiectele au mers înainte și, aflate în diferite stadii, noi spunem că a fost un an bun pentru derularea lor. Volumul de investiții de anul acesta de la Aeroport a fost cât toate investițiile Consiliului Județean Bihor din întregul mandat trecut”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

„Noi am făcut pentru 2023 un buget în care am anticipat lunile în care nu vom încasa anumite sume până la semnarea contractelor de finanțare. A fost una dintre cele mai grele perioade pe care eu le-am întâlnit în ultimii ani în zona financiar-fiscală. Anul viitor vom menține aceeași linie, partea de dezvoltare va fi la un nivel ridicat. Ne pregătim pentru un an de foc”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Călin Gal.

 

Oportunitățile fondurilor europene, valorificate

Președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, a subliniat că în anul 2023 au fost valorificate toate oportunitățile de finanțare cu fonduri europene (exemple: modernizarea și digitalizarea Bibliotecii Județene, proiectul rețelei de trenuri metropolitane, reabilitarea fostei Policlinici Mari, centurile din zona metropolitană a Municipiului Oradea și din județ, pasaje rutiere și pietonale în Oradea, Drumul Expres Arad – Oradea etc) și guvernamentale (exemplu: Inelul Rutier Metropolitan).

Parteneriate strategice

Acesta a evidențiat parteneriatele strategice cu alte instituții publice, multe proiecte fiind rezultatul colaborării cu Primăria Municipiului Oradea, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, primăriile din județ, Primăria Arad și Consiliul Județean Arad.

Anul a fost marcat și de stabilizarea activității instituțiilor de cultură după restricțiile impuse de pandemie. De asemenea, Consiliul Județean Bihor a demonstrat capacitatea de a funcționa eficient cu un personal redus.

În 2023, Consiliul Județean a susținut și implementat inițiative cu un impact semnificativ în diferite domenii precum sănătate, prin înființarea unui consorțiu de spitale și colaborarea cu medicii de familie, educație, cu accent pus pe învățământul profesional la Campusul Școlar din Oradea, sprijinirea introducerii și extinderii rețelelor de gaze naturale în județ și promovarea tradițiilor și a producătorilor locali.

„În anul care tocmai se încheie, Consiliul Județean Bihor a arătat preocupare față de toate componentele comunității bihorene, de la dezvoltarea infrastructurii rutiere, de afaceri și curățenie. Ne-am adresat și dimensiunii cultural-artistice prin proiecte concrete la care am lucrat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar, primăriile, bisericile, mediul de afaceri, presa și bihorenii. Mă refer la «Luna Curățeniei», la «Lumină din Lumină» de Paște, la «Bihorul Colindă», evenimentele dedicate doamnei Florica Bradu și alte proiecte de acest fel”, a subliniat Mircea Mălan.

Provocări pentru 2024

Una dintre provocările anului 2024 este operaționalizarea proiectelor aflate într-o fază avansată de execuție, cu accent pe Parcul Științific și Tehnologic și Campusul Școlar pentru învățământ dual din Oradea. Ambele sunt proiecte-pilot și presupun o implicare activă a companiilor din județ și a Universității din Oradea. În cazul Campusului, majoritatea profesorilor vor proveni din sectorul privat. Punerea în funcțiune a sistemului de telemedicină în județ reprezintă un alt obiectiv al anului 2024.

„2024 va fi un an financiar complicat, dublat de situația electorală. Estimez un volum de investiții de aproximativ 800 de milioane de lei. Proiectele sunt pregătite și va urma semnarea mai multor contracte de finanțare. Ne propunem să menținem capacitatea Consiliului de a derula proiectele și să asigurăm o continuitate a viziunii de dezvoltare. Ciclurile de dezvoltare nu sunt de doar patru ani, uneori pot fi de 15-20 de ani”, a conchis Ilie Bolojan.

 

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Topul firmelor bihorene din Industrie

Articolul următor

Sâmbătă se deschide parcarea park & ride

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, anunță că Gaël Hili a fost numit Președinte și CEO de către Consiliul de Administrație începând cu 1 octombrie 2024. Hili se va alătura echipei de management din cadrul grupului Syngenta și își va desfășura activitatea în Tel Aviv.
Citeste mai mult

Președinte nou la ADAMA: Gaël Hili

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Gaël Hili este numit de…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share