Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a mandatat Compania Națională de Căi Ferate să intre în parteneriat cu Consiliul Județean Brașov în vederea realizării conexiunii feroviare cu Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav. ♦ De ce a ales Dan Air aeroportul din Bacău în detrimentul celui Brașov. ♦ Aerogara din Bacău trecea printr-o perioadă cu cifre în scădere, după un faliment și după demisia directorului.
Dezvoltarea Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav continuă, chiar dacă în 2023 a trecut printr-o perioadă de turbulențe. Lucrurile au evoluat rapid, de la problemele privind programul de numai 12 ore impus de Romatsa, la anunțul șoc făcut de operatorul Dan Air, compania cu care aeroportul s-a lansat, care se retrăgea pentru a-și muta operațiunile pe Aeroportul Internațional „George Enescu” din Bacău.
Conducerea Dan Air reclama pierderi suferite în doar câteva luni de 2,6 milioane euro din cauza programului redus de funcționare și a lipsei dotărilor corespunzătoare. Pe AI Brașov – Ghimbav mai opera doar Wizz Air, cu două destinații, respectiv Londra și Dortmund.
„Aeroportul Brașov va fi în 4-5 ani între primele cinci din țară”, declara optimist, în iunie 2023, Adrian Veștea, pe atunci președintele Consiliului Județean Brașov, sub tutela căreia se afla aerogara.
Acum, Veștea, în calitate de ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, este invocat de actualul președinte al CJ Brașov ca inițiatorul unui proiect care crește gradul de competitivitate al AI Brașov – Ghimbav.

Astfel, consilierii județeni brașoveni vor vota în următoarea ședință parteneriatul cu C.N. „C.F.R.” S.A. în vederea implementării proiectului de realizare a conexiunii feroviare cu Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav.
Primul pas este elaborarea cererii de finanțare și depunerea ei în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Valoarea estimativă a proiectului este de 148,62 milioane de euro.
Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea unui sistem de transport combinat care să permită legătura transportului aerian cu transportul feroviar în condiții de siguranță și eficiență.
Proiectul prevede realizarea unei variante de conectare a AI Brașov-Ghimbav la rețeaua feroviară existentă în zonă, cu linie dublă electrificată, centralizată în stația Ghimbav, cu racord direct în magistrala 200 pe direcția Codlea (Sibiu), cu o stație cu două linii situată în imediata vecinătate a terminalului și o linie pentru zona de cargo.
„Mă bucur că proiectul nostru, bine fundamentat şi prezentat în cele mai mici detalii, a devenit unul prioritar la nivel naţional. Ţin să evidenţiez contribuţia domnului ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian-Ioan Veştea, la această reuşită, având în vedere că domnia sa a pus bazele proiectului, în perioada în care s-a aflat la conducerea Consiliului Judeţean, iar din actuala poziţie ministerială l-a sprijinit în permanenţă. Construirea Aeroportului a fost un obiectiv strategic pentru noi, iar funcţionalizarea lui completă prin legarea la principalele căi de transport, fie ele feroviare sau rutiere, este un pas înainte obligatoriu, care va permite dezvoltări ulterioare”, a declarat Șerban Constantin-Todorică, președintele CJ Brașov.
Dan Air „a salvat” Aeroportul din Bacău
S-ar putea spune că operatorul Dan Air s-a grăbit să plece. Însă, printre altele, stimulentele de creștere a traficului a determinat conducerea Dan Air să facă pasul spre AI „George Enescu” Bacău. Deși aerogara din Bacău nu prezenta condiții optime de performanță.
În ianuarie 2023, Oana Chelaru, președintele-director al AI „George Enescu” Bacău, și-a dat demisia, în urma presiunii exercitate în interiorul Consiliului Județean Bacău, ca efect al activității regiei, care înregistra cifre în scădere. Amintim că cu câteva luni mai devreme operatorul de pe aeroportul Bacău, respectiv Blue Air a intrat în faliment, implicit rutele au fost închise.

Decizia demisiei s-ar fi luat în urma unui audit independent, realizat de Sphera Management Solutions SRL, precizează Ziarul de Bacău. Însă cu o zi înainte, Wizz Air anunța închiderea bazei din Bacău. Tot raportul de audit sugera reorganizarea din temelii și orientarea regiei către eficiență.
Măsura luată de Consiliul Județean Bacău pentru atragerea companiilor aeriene a vizat acordarea de bani sub forma unui ajutor de minimis. Stimulentul financiar era condiționat de operaționalizarea activității pe aeroportul din Bacău, de deschiderea de noi rute către destinații din Europa, precum și redeschiderea rutelor închise în septembrie 2022, când Blue Air a intrat în faliment.
Durata de acordare a sprijinului se întinde pe 2 ani, în cuantum maxim de 200.000 € per operator, fiind țintită atragerea a trei companii, potrivit informațiilor furnizate de bacauairport.ro. Practic, Dain Air încasează maxim 8.333€/lună.
Pentru AI „George Enescu” Bacău, problemele de pe aeroportul din Brașov i-au venit mănușă. Aerogara din Bacău avea nevoie de un operator pentru a salva Consiliul Județean Bacău, în timp ce Dan Air era pe picior de plecare de la Brașov.

Ulterior, conducerea Consiliului Județean Brașov anunța că intenționează să acorde stimulente financiare printr-o schemă de minimis pentru susținerea activităților companiilor aeriene pe Aeroportul Brașov – Ghimbav.