Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Alba: 120 milioane de lei, investiție în serviciile de sănătate

Machetă SJU Alba

Spitalul Județean de Urgență Alba a semnat cel mai mare contract din istoria unității medicale. Vor fi investiți 120 milioane de lei, prin PNRR, pentru dezvoltarea capacităților spitalicești cu 90 de paturi la secțiile de oncologie, radioterapie, îngrijiri paliative și hematologie. Retenție mai mare a pacienților după finalizarea proiectului. 

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Alba a semnat contractul în valoare de aproximativ 120 milioane lei pentru construcția noii secții de oncologie, radioterapie și cardiologie intervențională.

Licitația a fost câștigată de SC Concelex, liderul asocierii de firme, potrivit G4Media. Oferta depusă de asocierea de firme a scăzut valoarea destinată acestui proiect cu peste 19,4 milioane de lei.

Întregul proiect care vizează SJU Alba presupune și achiziția de echipamente și aparatură medicală. Valoarea totală ajunge la 277 milioane lei, iar finanțarea este asigurată în proporție de 94% din fonduri europene nerambursabile și diferența este acoperită de contribuția Consiliului Județean Alba, respectiv 13,9 milioane lei.

„Sunt 27 de spitale în ţară care au primit finanţare prin PNRR, iar noi suntem al patrulea spital care încheie un astfel de contract, de proiectare şi execuţie. Valoarea contractului este de 119.870.250 de lei, inclusiv TVA. Durata contractului este până la 30 iunie 2026”, a declarat managerul SJU Alba Iulia, Diana Mârza, citată de Agerpres.
Conferința de presă la momentul semnării contractului de lucrări, la sediul SJU Alba

Capacitate nouă de 90 de paturi

Investiţia vizează construcţia unui nou corp de spital, pentru spitalizare continuă, cu o capacitate de 90 de paturi. Clădirea, care va fi ridicată în curtea spitalului, va avea cinci etaje, iar în partea superioară a construcţiei va fi amenajat un heliport. Imobilul va fi legat de clădirea spitalului printr-un tunel.

Potrivit managerului SJU Alba Iulia, la final vor fi o nouă secţie de oncologie medicală, cu 30 de paturi, o secţie de radioterapie, cu 25 de paturi, o secţie de îngrijiri paliative, cu 25 de paturi, şi un compartiment de hematologie, cu 10 paturi. De asemenea, va exista şi o secţie de spitalizare de zi, destinată tratamentelor de chimioterapie, cu o capacitate de 9 paturi şi 22 de scaune. Totodată, va fi construit un nou ambulatoriu, cu 4 cabinete de consultaţii şi 4 săli de tratament, cu registratură şi spaţii aferente.

Compartimentul de cardiologie intervenţională va fi dotat cu un angiograf şi echipamente adiacente pentru funcţionare. Pentru tratamentele de radioterapie vor fi disponibile două acceleratoare liniare şi un simulator CT.

Construcția va beneficia de surse regenerabile: panouri fotovoltaice, panouri solare, CTA cu recuperatoare de căldură, baterii de încălzire și răcire, BMS pentru eficientizarea consumurilor din clădire (HVAC, iluminat și curenți slabi).

Noua investiție va crește retenția pacienților în SJU Alba

În condițiile în care gradul de adresabilitate este unul ridicat, conducerea SJU Alba admite că parte din pacienți sunt direcționați către alte unități spitalicești din zonă în vederea tratării. La finalul întregului proiect, conducerea spitalului din Alba previzionează o retenție mai mare a pacienților.

„Am făcut nişte analize înainte de a demara acest proiect pe aceste secţii şi am observat că în cadrul secţiei de cardiologie avem un procent anual de transferuri de 13% din numărul pacienţilor la centrele şi institutele de cardiologie din judeţele limitrofe, fapt pentru care am iniţiat acest obiectiv de investiţii foarte bine venit pentru pacienţii din judeţul nostru. Pentru radioterapie sunt eligibili anual aproximativ 1.000 de pacienţi, pe care noi îi trimitem în alte centre. Am considerat că este util să putem să oferim tratament pentru pacienţii noştri în cadrul spitalului nostru. Avem pe secţia de oncologie aproximativ 5.500 de cazuri de spitalizare de zi şi peste 1.500 de cazuri de spitalizare continuă, iar pe hematologie cam peste 350 de cazuri de spitalizare de zi şi peste 150 de cazuri de spitalizare continuă”, a arătat Diana Mârza.
Simulare heliport SJU Alba
Simulare tunel suspendat de legătură între noul imobil și vechea clădire

Credit foto: Facebook Spitalul Județean de Urgență Alba

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Muzeul Brukenthal, 400 de mii de vizitatori în 2023. Sibiu, 481 mii turiști

Articolul următor

Investiții de peste 324.000 de euro în Hodod și Livada din Satu Mare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share