Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Investiții de peste 10 milioane de euro în instituțiile culturale din Arad

De Ziua Culturii Naționale, Consiliul Județean Arad reamintește investițiile sale care contribuie la dezvoltarea instituțiilor culturale și a fenomenului cultural la nivel local și național.

Potrivit lui Ionel Bulbuc, vicepreședinte al CJ Arad, este pentru prima oară în ultimii 130 de ani când la Arad sunt în lucru, respectiv programate, investiții la o asemenea scară în sectorul cultural. Consiliul Județean are în subordine Complexul Muzeal, Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol”, Centrul Cultural Județean, Școala Populară de Arte și administrează două tabere școlare, la Căsoaia și la Moneasa. Nu în ultimul rând Consiliul Județean este și administratorul taberei de sculptură de la Căsoaia.

 

Proiecte în lucru de peste 10 milioane de euro

Complexul Muzeal Arad este într-un proces de modernizare, restaurare, respectiv renovare fără precedent de la înființarea sa. După deschiderea Pinacotecii și a sălii de expoziție Feszty, care a transformat muzeul într-un reper la nivel euroregional, investițiile au continuat într-un ritm accelerat cu refacerea expoziției de științe ale naturii, artă românească, reamenajarea expoziției de istorie și arheologie.

Consiliul Județean a cumpărat un palat în centrul Aradului (pentru care a alocat primii bani necesari lucrărilor de proiectare a restaurării), unde se dorește deschiderea unui muzeu de etnografie, în condițiile în care peste 5.000 de piese așteaptă să fie expuse aici.

Consiliul Județean a pus la dispoziția muzeului și un alt spațiu în centrul Aradului, pe Bulevardul Revoluției 81, pentru amenajarea unui muzeu de istorie a orașului. Tot aici amintim și de investițiile și proiectele de la Lipova și Săvârșin, care revitalizează și cresc interesul față de obiectivele din județ.

La Bibliotecă a fost creat un spațiu pentru co-creare, pus la dispoziția tinerilor olimpici arădeni, a fost modernizată secția de împrumut- carte, iar anul acesta biblioteca se va racorda la rețeaua de gaz.

Ambele instituții, atât Muzeul, cât și Biblioteca sunt incluse în proiecte cu finanțare europeană pentru restaurare și modernizare, valoarea lor depășind 4 milioane de euro.

„Nu este așadar întâmplător că în anul 2023, Complexul Muzeal Arad a înregistrat un număr record de vizitatori (55 de mii), cu 50% mai mare ca anul trecut”, spune Ionel Bulbuc.

Centrul Cultural Județean și Școala Populară de Arte au organizat sub autoritatea Consiliului Județean, unele dintre evenimentele de cel mai mare impact județean: conferințe, spectacole, punând în valoare cultura națională, folclorul autentic, ținutele specifice bazinelor etnografice regionale.

Trebuie amintită și investiția Consiliului Județean pentru punerea în valoare a patrimoniului construit industrial și ne referim la refacerea cuptorului de topit fier Jumelț, care accentuează tradiția industrială arădeană din zona Zimbru- Dezna-Moneasa.

 

Taberele de la Moneasa și Căsoaia

Anul trecut, Consiliul Județean Arad anunța și proiecte spectaculoase pentru taberele școlare de la Moneasa și Căsoaia, respectiv lucrări structurale la Parcul de Sculptură Monumentală de la Căsoaia. Consiliul Județean estimează că investițiile se vor ridica la peste 3 milioane de euro, doar la Parcul de Sculptură, și alte câteva sute de mii de euro la tabere.

„Anul trecut, tabăra de la Moneasa a fost înnoită total de către Consiliul Județean, iar la tabăra de la Căsoaia, în colaborare cu GAL Miniș- Măderat, Consiliul Județean a amenajat un teren sintetic de sport și un spațiu pentru evenimente. Ambele tabere școlare sunt folosite inclusiv pentru proiecte culturale, pentru dezvoltarea capacității creative a elevilor, pentru realizarea de lucrări de artă plastică sau vizuală, care ulterior sunt puse în valoare în cadrul unor expoziții”, a precizat Ionel Bulbuc.

Acesta mai informează că în anul 2023, peste 150 de proiecte culturale din județ au beneficiat de sprijinul Consiliului Județean Arad, prin Centrul Cultural și celelalte instituții din subordinea Consiliului Județean Arad.

 

Credit foto: Nelu Scripciuc

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Bihorul - buget de 2,5 miliarde de lei pentru 2024, cu 59% mai mare ca în 2023

Articolul următor

The Rainbowidea lansează sistemul R.O.S.S. și îl numește pe Costin Rotaru în funcția de Director Comercial

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, anunță că Gaël Hili a fost numit Președinte și CEO de către Consiliul de Administrație începând cu 1 octombrie 2024. Hili se va alătura echipei de management din cadrul grupului Syngenta și își va desfășura activitatea în Tel Aviv.
Citeste mai mult

Președinte nou la ADAMA: Gaël Hili

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Gaël Hili este numit de…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share