Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Rolul esențial al tinerilor în construirea unei economii durabile și inovatoare

În lumea aflată în continuă schimbare a economiei și a dezvoltării, rolul tinerilor în modelarea viitorului nu trebuie subestimat. Implicarea tinerilor în procesele de dezvoltare durabilă reprezintă o prioritate globală și acest lucru este reflectat în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD). Promovarea conceptului de dezvoltare durabilă, mai ales în rândul tinerilor rămâne una din acțiunile pe care și le-a propus Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă pentru următorii ani.

Asigurarea unei educații de calitate pentru toți

Un prim pas crucial în implicarea tinerilor în dezvoltare durabilă este asigurarea unei educații de calitate. ODD 4 promovează accesul la educație și formare echitabilă și de înaltă calitate pentru toți. Tinerii sunt agenții schimbării de mâine, iar educația este cheia pregătirii lor pentru a face față provocărilor viitorului. Implicarea tinerilor în procesul educațional, în luarea deciziilor și în proiecte educaționale orientate către dezvoltarea durabilă, contribuie la formarea gândirii critice și a valorilor sustenabile.

Promovarea creșterii economice durabile și a muncii decente

ODD 8 încurajează crearea de oportunități pentru tineri prin intermediul formării profesionale, a locurilor de muncă decente și a inovației. Tinerii aduc adesea idei inovatoare și energie în cadrul economic, contribuind la creșterea economică și la dezvoltarea comunităților lor.

Facilitarea dezvoltării urbane și a comunităților durabile

ODD 11 promovează implicarea tinerilor în procesele de planificare urbană, în dezvoltarea sustenabilă a comunităților și în luarea deciziilor care vizează mediul în care trăiesc. Ei pot aduce perspective proaspete și creativitate în abordarea problemelor urbane, contribuind la construirea unor comunități mai bune.

Declarația tinerilor

În iunie 2023 a fost prezentat al doilea Raport Național Voluntar (RNV) privind implementarea celor 17 ODD-uri. Pentru prima dată, RNV-ul României, document elaborat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, include poziția tinerilor, de susținere a Agendei 2030 și a dezvoltării durabile la nivelul comunităților din care provin, la nivel regional sau național, prin Declarația Tinerilor cu privire la Raportul Național Voluntar al României privind stadiul implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă. Inițiativa tinerilor de a colabora pentru elaborarea Declarației a rezultat din conștientizarea importanței implicării active în construirea viitorului, inclusiv prin dezvoltarea capacităților și abilităților personale și profesionale. Această colaborare a adus și o oportunitate de conversație, mai ales în ceea ce privește provocările curente cu care tinerii din România se confruntă.

Potrivit datelor raportului, un domeniu în care implicarea tinerilor este vizibilă este cel al acțiunii climatice (ODD 13), după ce primul muzeu interactiv, dedicat educației pentru mediul și schimbări climatice din România a fost proiectat în București de Asociația Act for Tomorrow. Acesta este amplasat într-un centru comercial important pentru a atrage cât mai mulți vizitatori și cuprinde numeroase dispozitive interactive cu rol educațional, prin care tinerii sunt invitați să descopere informații despre natură. Este o inițiativă de educație ecologică, bazată pe experiențe de învățare non-formală și îmbinarea elementelor teoretice cu experiențe practice și antrenante. Inițiativa contribuie la sporirea gradului de conștientizare a problematicilor legate de schimbările climatice și mediu în rândul elevilor în principal, dar și în rândul părinților, profesorilor și tinerilor studenți. Inițiativa vine în întâmpinarea programului național Săptămâna Verde.

Promovarea conceptului de dezvoltare durabilă, mai ales în rândul tinerilor, în școli, universități, precum și introducerea conceptului de dezvoltare durabilă în educație rămâne una din acțiunile pe care și le-a propus Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă pentru următorii ani.

Vocea tinerilor trebuie să fie ascultată

 Printre acțiunile derulate în vederea implicării tinerilor în procesele de dezvoltare durabilă a fost organizarea, la Palatul Victoria, a Forumului Studenților Români de Pretutindeni (FSRP), organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, în prezența reprezentanților cheie ai Guvernului României. Aceasta este a doua ediție a evenimentului la care a participat și premierul României, Ion-Marcel Ciolacu.

Ceremonia de deschidere a proiectului de anvergură a avut loc în Sala Transilvania a Palatului Victoria și s-a bucurat de participarea a peste 150 de studenți.

Primul ministru, Ion-Marcel Ciolacu a amintit necesitatea colaborării dintre tineri și guvern: „E o necesitate accesul dumneavoastră la decizia guvernamentală și, de asemenea, e o necesitate accesul dumneavoastră la informație. Ca noi sa avem parte de feedback-ul și de viziunea dumneavoastră, trebuie să existe acest parteneriat”.

Consilierul de stat și coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbely, în calitate de gazdă a evenimentului și de partener principal a menționat că această colaborare dintre asociațiile de studenți și Guvern, e un liant care înseamnă posibilitatea de dialog între instituțiile statului și tinerii din România. „La fel ca în anii trecuți, în urma dezbaterilor din cele 7 comitete ale Forumului, rezoluțiile formulate vor fi trimise către instituțiile statului și sigur vor fi o bază de dialog pentru viitor”, a afirmat acesta. De asemenea, László Borbély a subliniat vechimea parteneriatului dintre DDD și FSRP: „Suntem împreună de 3 ani de zile. Cuvântul cheie e parteneriat. Numai prin dialog și colaborare putem să clădim o Românie sustenabilă.”

Rolul tinerilor în dezvoltarea societății românești a fost subliniat și de către ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia-Elena Intotero, „Cred că fiecare tânăr din țară, fiecare tânăr de origine română din afara țării este un ambasador al țării noastre”, dar și de către ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan: „De ceea ce veți face astăzi, depinde ceea ce veți fi voi mâine, și ceea ce va fi România mâine”. Acesta a ridicat îndemnul la unitate către studenții români din țară și din străinătate: „Cei care ați rămas la studii în țară, mă înclin în fața voastră, cei care ați plecat în afara țării, vă aștept din nou acasă!”

În cele din urmă, Ioana Dospinescu, co-fondator al FSRP a amintit că „Forumul nu este doar o platformă de discuții, ci și un incubator pentru idei inovatoare și soluții la provocările complexe cu care se confruntă societatea noastră. Adresându-se decidenților politici, aceasta a îndemnat la ascultarea activă a vocii tinerilor, care, datorită Forumului Studenților Români de Pretutindeni „au ocazia să asculte ce au de spus studenții și absolvenții români din străinătate și din țară”.

Participanții Forumului, indiferent de topicul comitetului din care au făcut parte, au avut o abordare sustenabilă și au prezentat soluții relevante pentru problemele propuse spre dezbatere. Pe ordinea de zi a fiecărui comitet s-au aflat ca subteme următoarele: 1. Afaceri europene- violența socio-economică în mediul rural; 2. Cultură și turism- identificarea și valorificarea potențialului turistic subreprezentat sau neexploatat în strategiile actuale de promovare; 3. Educatie si tineret- inovația în Procesul de Predare și Învățare în Educație; 4. Energie si mediu- studii de fezabilitate în vederea determinării potențialului eolian și fotovoltaic al României; 5. Justiție și drepturile omului- drepturi culturale și lingvistice; 6. Muncă și economie- social media și comunicarea instituțională cu scopul de a facilita accesibilitatea și ghidarea; 7. Sănătate- sănătatea mintală în sfera tineretului.

Rezoluțiile au fost apoi prezentate în cadrul ceremoniei de închidere a celei de-a treia ediții a Forumului Studenților Români de Pretutindeni.

 Vocea tinerei generații, pentru binele viitor

Totodată, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a sprijinit participarea unei delegații formate din patru studenți români, în perioada 25 -28 octombrie 2023, la Berlin, la Youth ESDN Event. Peste patruzeci de tineri delegați, din aproape 20 de țări au participat la un schimb de experiență bazat pe învățare activă. Printre participanți s-au numărat și specialiști tineri din Administrația Publică, iar Departamentul a fost reprezentat de Sergiu Caciuriac.

Tema principală a dezbaterilor a fost – Cum poate Europa să facă lumea mai sustenabilă. Tinerilor participanți li s-au alăturat lideri cu experiență și specialiști în domeniul sustenabilității din diverse instituții publice de prestigiu

Consilierul de Stat László Borbély, în calitate de Vicepreședinte al ESDN, a transmis mesajul său de bun venit tinerilor delegați, îndemnându-i să devină ambasadori devotați ai sustenabilității în Europa, adevărați promotori ai schimbărilor necesare în societate.

Promovarea societăților pașnice și incluzive

ODD 16 încurajează implicarea tinerilor în procesele decizionale, guvernanță și promovarea justiției. Ei pot să ridice probleme importante, să sensibilizeze opinia publică și să contribuie la crearea unor societăți mai echitabile și mai pașnice.

Unul dintre proiectele sprijinite de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României este #HELP, implementat de Asociația Arte dell’Anima, prin manager de proiect Crina Lință. Recent, discuțiile cu peste 650 de tineri participanți la reprezentațiile spectacolului „N-am văzut nimic” din cadrul proiectului au fost o experiență profundă și valoroasă. Aceste întâlniri au oferit oportunitatea de a conecta cu tineri din diferite orașe și de a explora cu ei teme sensibile legate de depresie și anxietate.

„În timpul acestor discuții, am observat că tinerii au fost deschiși și sinceri în împărtășirea propriilor experiențe și gânduri. Au fost curajoși în a vorbi despre provocările cu care se confruntă și despre modurile în care aceste probleme afectează viața lor de zi cu zi. De asemenea, am putut să împărtășim informații utile despre gestionarea stresului, găsirea resurselor de ajutor și sprijinirea reciprocă. Aceste discuții au demonstrat importanța abordării deschise și empatici în ceea ce privește sănătatea mintală a tinerilor. Prin proiectul #HELP, am reușit să aducem aceste teme în prim-plan și să contribuim la creșterea conștientizării acestui fenomen”, au transmis reprezentanții asociației.

Ultima reprezentație din cadrul proiectului a avut loc pe 30 octombrie la Teatrul Excelsior București, co-producătorul spectacolului. În total au avut loc șase spectacole. În afară de Teatrul Excelsior, spectacolul a fost jucat la Teatrul George Ciprian Buzău, Teatrul Tudor Vianu Giurgiu, Teatrul Toma Caragiu Ploiești și Centrul Cultural Municipal „Radu Șerban” Caracal.

Proiect realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

 

Articol publicat în ediția cu nr. 124 a revistei Transilvania Business.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

MIPIM 2024 attracts city leaders from Rome to Rio de Janeiro

Articolul următor

ANALIZĂ. Ce se întâmplă cu prețul gazelor naturale?

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share