Plantațiile de alun sunt tot mai atractive pentru cei care pun preț pe sănătatea noastră și a pământului pe care îl cultivă. La Vințu de Jos (Alba), Copalnic-Mănăștur, Lăschia (Maramureș), Cean (Satu-Mare), Fetindia (Sălaj), Șinteu (Bihor), Brestovăț, Ghizela și Secaș (Timiș), Balș, Holboca (Iași), Cazașu (Brăila), Girov (Neamț), Huedin (Cluj) sunt nu numai niște afaceri de succes, ci și culturi cu valoare înaltă, surse de alimente cu valențe curative. O astfel de plantație urmează a fi înființată și în județul Bistrița-Năsăud.
Bianca și Simona Pop au înființat la Leșu, în județul Bistrița-Năsăud, compania Agro Avela Pop SRL și pregătesc terenul pentru o plantație de alun, în sistem exclusiv ecologic. Suprafața de teren care va fi afectată plantației de alun este una relativ mare, de 7,81 ha și se află în apropiere de municipiul Bistrița. Pe acest teren urmează să fie plantați circa 5.500 de butași. De asemenea, ferma va avea o hală pentru depozitare a producției, iar energia electrică va fi asigurată prin intermediul unor panouri fotovoltaice.
Procesul de conversie spre activitatea ecologică este unul de durată. Producția estimată, începând cu anul 8 de la înființarea plantației este de 23,4 tone (aprox. 3 tone/ha).
Agro Avela Pop SRL deține și 20% din COOPERATIVA AGRICOLA FRUCTIERA, de la Bistrița.
Până în 2016, în România, suprafețele cultivate cu alun nu depășeau 4000 de hectare, iar în 2021, erau peste 8000 de ha cu alun.
În județul Neamț este unul din principalii furnizori de material săditor, cu numeroase soiuri de alun, care oferă și asistență pentru înființarea de plantații pentru această cultură. O altă pepinieră pentru aluni este la Seleuș, în județul Arad.
Cunoscutul grup italian Fererro achiziționează din România alune certificate ecologic.