Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

O plantație ecologică de alun și în județul Bistrița-Năsăud

Plantațiile de alun sunt tot mai atractive pentru cei care pun preț pe sănătatea noastră și a pământului pe care îl cultivă. La Vințu de Jos (Alba), Copalnic-Mănăștur, Lăschia (Maramureș), Cean (Satu-Mare), Fetindia (Sălaj), Șinteu (Bihor), Brestovăț, Ghizela și Secaș    (Timiș), Balș, Holboca (Iași), Cazașu (Brăila), Girov (Neamț), Huedin (Cluj) sunt nu numai niște afaceri de succes, ci și culturi cu valoare înaltă, surse de alimente cu valențe curative. O astfel de plantație urmează a fi înființată și în județul Bistrița-Năsăud. 

Bianca și Simona Pop au înființat la Leșu, în județul Bistrița-Năsăud, compania Agro Avela Pop SRL și pregătesc terenul pentru o plantație de alun, în sistem exclusiv ecologic. Suprafața de teren care va fi afectată plantației de alun este una relativ mare, de 7,81 ha și se află în apropiere de municipiul Bistrița. Pe acest teren urmează să fie plantați circa 5.500 de butași. De asemenea, ferma va avea o hală pentru depozitare a producției, iar energia electrică va fi asigurată prin intermediul unor panouri fotovoltaice.

Procesul de conversie spre activitatea ecologică este unul de durată. Producția estimată, începând cu anul 8 de la înființarea plantației este de 23,4 tone (aprox. 3 tone/ha).

Agro Avela Pop SRL deține și 20% din COOPERATIVA AGRICOLA FRUCTIERA, de la Bistrița.

Până în 2016, în România, suprafețele cultivate cu alun nu depășeau 4000 de hectare, iar în 2021, erau peste 8000 de ha cu alun.

În județul Neamț este unul din principalii furnizori de material săditor, cu numeroase soiuri de alun, care oferă și asistență pentru înființarea de plantații pentru această cultură. O altă pepinieră pentru aluni este la Seleuș, în județul Arad.

Cunoscutul grup italian Fererro achiziționează din România alune certificate ecologic.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Interes mare pentru realizarea parcului fotovoltaic din zona Arena Oradea

Articolul următor

Cooperativa Agricolă Jelna se va ocupa și cu creșterea oilor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share