Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

COVER STORY. Standardul de calitate pentru clienți și inovația în ADN-ul Restart Energy

Armand Domuța, CEO & Founder, Restart Energy: “Două constante care se vor regăsi mereu în ADN-ul companiei sunt: standardul de calitate pentru clienți și inovația”

Doi oameni pasionați de energie, în special de energia verde, sustenabilă, au dorit să schimbe modul în care aceasta se furnizează, tranzacționează și accesează de către populație și companii, prin inovație și digitalizare.

Așa s-a născut Restart Energy care a pornit cu un start-up în Timișoara, în 2015. Fondatorii ei: Armand Domuța, CEO & Founder, și Renato Doicaru, Co-founder și Membru al Boardului în prezent.

În momentul de față, Restart Energy este o companie front runner în servicii de tranziție energetică, cu 250 de angajați, 50.000 de clienți și peste 120 de proiecte fotovoltaice implementate, ce echivalează cu o reducere a emisiilor de CO2 de peste 500.000 de tone.

La finalul lui 2023, Restart Energy a câștigat titlul de Energy Company of The Year” în cadrul Galei Anuale organizate de revista „The Diplomat Media Events”.

 

Domnule Armand Domuța, Restart Energy a reușit să se impună pe piața de energie ca o companie inovatoare. Care sunt principalele etape din evoluția Restart Energy?

Compania Restart Energy a împlinit 8 ani de activitate în 2023. În acești 8 ani, compania a crescut cu încăpățânare de la 3 la peste 250 de angajați, trecând prin mai multe crize economice, energetice, o pandemie și un război, care au dat peste cap complet piața energiei. Ceea ce ne-a ghidat încă de la început a fost misiunea noastră de a ajuta clienții cu soluții reale la problemele lor energetice. Secretul succesului nostru este foarte simplu: în ADN-ul nostru există “standardul satisfacției, pentru a avea parteneri mulțumiți”. Este responsabilitatea noastră să cunoaștem în detaliu problemele cu care se confruntă aceștia și să le oferim cele mai bune soluții. În primul rând, oferim consultanță partenerilor noștri, indiferent de dimensiunea business-ului lor, și le oferim soluțiile optime. Înțelegem, de asemenea, poate mai mult decât afacerile multinaționale, și nevoia de flexibilitate specifică pieței românești și încercăm să reducem la minim timpul pierdut cu birocrația specifică.

Nucleul companiei este reprezentat de oameni cu mulți ani de experiență și expertiză în tot ceea ce înseamnă piața energiei din România, de la inginerie electrică și termică, la producție de energie, operare și mentenanță, prognoză și echilibrare, până la finanțare, furnizare și trading. Această înțelegere integrală la 360 de grade a modului în care funcționează și se îmbină toate componentele pieței, ne permite să oferim soluții complete și integrate clienților noștri.

Credem că “energia este motorul” activității umane. Accesul facil și abundent la sursele proprii de energie ieftină și regenerabilă este un element esențial pentru a putea susține o industrie modernă și poate însemna diferența între succes și eșec pentru multe companii, în lupta pentru avantaje competitive.

Dorim să ajutăm companiile nu doar să supraviețuiască, ci să crească și să prospere într-o piață globală în continuă schimbare, să reducem costurile cu energia și birocrația asociată, să venim în întâmpinarea lor cu plus valoare pe toate planurile asociate eficienței energetice și a decarbonizării. Compania noastră a început activitatea de furnizare energie electrică în anul 2016, an în care am lansat și prima franciză de energie din România, lucru care ne-a ajutat să câștigăm într-un singur an peste 10.000 de clienți din piața liberă. Apoi am continuat să creștem și să ne diversificăm gama de servicii, având mereu focusul pe nevoile clienților și încercând să oferim cea mai plăcută experiență de furnizare din piață. În anul 2020, când a început pandemia COVID, Restart avea deja un portfoliu de peste 50.000 de clienți. Tot în anul 2020 Restart Energy a obținut un Record Mondial Guiness pentru cea mai lungă călătorie cu o mașină  electrică într-o singură țară, prin proiectul Electric Tour. Ne-a amintit tuturor cât de mare și frumoasă este țara noastră și că aceasta merită tot efortul nostru pentru a proteja mediul înconjurător.

Anul 2021 a fost un an foarte important din mai multe motive. În primul rând, prin prisma intrării în acționariatul companiei a fondului de investiții american Tejas Capital prin parteneriat cu Interlink Capital Strategies, o companie de administrare fonduri și soluții de finanțare fondată de Neil Bush, fratele președintelui Bush. De asemenea, tot în anul 2021, Restart Energy a lansat primele obligațiuni listate pe Bursa de Valori București. În același an, înainte de declanșarea crizei energiei, Restart Energy a ajuns la peste 80.000 de clienți, fiind lider de piață în multe județe ca furnizor independent de energie și gaze.

Declanșarea crizei în energie și restricționarea accesului la gaze naturale ne-a determinat să ne focusăm atenția pe dezvoltarea de noi surse de energie regenerabilă, să venim în sprijinul clienților noștri și să îi ajutăm să-și reducă cât mai mult costurile cu energia, în condițiile în care prețul unui MWh pe bursă sărise de la 250 lei la peste 2.500 lei, deci o creștere de 1.000%. Ne-am dat seama că va fi crucial pentru multe companii să dețină propriile lor centrale, să-și producă singuri energie cât mai ieftină, iar cea solară fotovoltaică este momentan cea mai accesibilă soluție, având costul de producție cel mai scăzut, estimat la 150 lei per MWh pentru toată durata de viață a investiției, calculată la 30 ani.

Având o experiență anterioară semnificativă în zona dezvoltării și operării de parcuri fotovoltaice am reușit în timp record, în mai puțin de un an, să construim una dintre cele mai bune echipe și divizii de servicii EPC pentru energie solară din România. Cu aceasta nouă divizie am reușit în doar 2 ani să implementăm peste 120 de proiecte fotovoltaice industriale atât pentru clienți de dimensiuni mici, cât și pentru clienți mari. Putem spune cu mândrie că ne-am ajutat partenerii să economisească peste 60 milioane de lei, costuri cu energie electrică, până în momentul actual. În această perioadă am dezvoltat și lansat în piață și o soluție inovativă de finanțare de tip ESCO Energy Services Performance Contract prin care Restart Energy realizează investiția, iar clientul împarte economia realizată cu noi pentru o perioadă de timp, după care devine proprietar pe instalație. Această soluție se practică în special în Statele Unite, unde peste 90% dintre proiectele corporatiste și federale sunt realizate în acest sistem.

Pentru a veni în întâmpinarea cererii din piață, în anul 2023 am început să producem și să comercializăm propria gamă de echipamente fotovoltaice sub brandul Restart Energy, în prima etapă doar panouri fotovoltaice de calitate superioară și având o garanție cu 50% mai mare decât media pieței, iar în a doua etapă vom pune în piață și echipamente de transformare a energiei electrice, invertoare, soluții de stocare energie și pompe de căldură eficiente și smart grid ready.

Înțelegem problemele cu care se confruntă consumatorii noștri industriali și de aceea am dezvoltat propriile noastre proiecte fotovoltaice, având în prezent un portofoliu de peste 1 GW în valoare de 500 milioane de euro, printre care și al doilea cel mai mare proiect din România, un parc fotovoltaic de 500 MW în județul Arad. Dorim să acționăm ca un catalizator al acestei tranziții către surse de energie curată, să construim și să operăm proiectele care vor produce energia regenerabilă cu care vom alimenta industria și economia românească. Oferim soluții de tip PPA atât virtual, cât și fizic prin care furnizăm consumatorilor energie 100% verde, produsă de parcurile fotovoltaice pe care le dezvoltăm la un preț fix și care le asigură o economie semnificativă pe o perioadă de până la 10 ani. De asemenea, ajutăm clienții care cumpără sau produc energie verde să obțină beneficiile de mediu, garanții de origine sau certificate de carbon pe care le pot utiliza pentru decarbonizare și îmbunătățirea indicatorilor din raportarea ESG obligatorie. În acest scop am dezvoltat Platforma RED (Restart Energy Democracy), o platformă unde clienții își pot vizualiza în timp real producția de energie, pot primi beneficiile de mediu aferente, își pot calcula și reduce amprenta de carbon, pot achiziționa certificate de carbon atât de la proiecte internaționale, cât și de la proiecte certificate cu propriul nostru standard RED, și unde în curând își vor putea realiza și îmbunătăți Raportul ESG.

Piața de energie a trecut în ultimii ani prin transformări majore: liberalizare, accentuarea tranziției către economia verde, decarbonizare. Ce provocări ați întâlnit și cum ați reușit să ajungeți astăzi la o cifră de afaceri de 59 milioane de euro?

Două constante care se vor regăsi mereu în ADN-ul companiei sunt: “standardul de calitate pentru clienți” și inovația. Punem accent pe această direcție și este unul dintre pilonii de bază pe care construim. În acest moment avem implementate peste 120 de parcuri fotovoltaice EPC sau Utility Scale și lucrăm în paralel la dezvoltarea unor noi linii de business pe verticală. Partenerii noștri au înțeles importanța predictibilității prețului, a independenței și eficienței energetice și ne-au ales pentru experiența noastră în proiectele de acest tip.

Fiecare an a adus pentru noi premiere, fie că am renunțat la furnizarea de gaz și am dezvoltat divizia de energie regenerabilă solară, fie că am lansat platforma RED într-o piață încă nereglementată corespunzător sau standardul RED. Am făcut-o asumat, pozitionându-ne corespunzător unui “first to market”.

Cred că o mare parte din succesul de care ne bucurăm astăzi este datorat efortului echipei Restart Energy și modului ambițios al acesteia de a aborda oportunitățile. O echipă care a acumulat mult know-how în domeniu.

 

Cum ați defini 2022 și 2023 pentru Restart Energy?

În anul 2022 Restart Energy a continuat procesul de transformare strategică către un model integrat de business cu focus pe zona de servicii. Oportunitățile majore au venit din capacitatea companiilor din domeniu de a capta valoarea în segmentele cu creștere rapidă. Pentru noi, 2022 a fost un an de consolidare a business-ului și de deschidere de noi segmente de piață.

2023 a arătat diferit și putem să îl numim un an de reziliență, piața de energie a fost puternic impactată de conflictul regional, iar climatul fiscal instabil și întârzierile repetate din prima parte a anului pe zona fondurilor a afectat antreprenorii la toate nivelurile. Cu toate aceste provocări, România a reușit începând cu a doua parte a anului să imprime un ritm accelerat în această tranziție, are climatul necesar și antreprenorii au înțeles că investiția în energie solară regenerabilă le aduce stabilitate și predictabilitate a prețului.

În primele șase luni ale anului 2023 am continuat procesul de dezvoltare al companiei în linie cu strategia definită de echipa de management la începutul anului 2022. Activitatea noastră s-a axat pe reorganizarea operațională odată cu creșterea diviziei de EPC (Inginerie, Aprovizionare, Construcție).

Din punct de vedere strategic am regândit fluxurile interne, astfel încât să putem păstra ritmul de dezvoltare concomitent cu un control al costurilor și gradului de satisfacție a clienților.

Tot în 2023 am devenit și producători de panouri fotovoltaice dezvoltându-ne și propriul brand. Decizia de a deveni producători de echipamente a venit ca o urmare firească, naturală și pentru că ne-am dorit control și calitate asupra rezultatului final.

 

Care sunt principalele provocări pe care le întâlnesc antreprenorii în tranziția către energia verde?

În 2022 și în prima parte a anului 2023 tranziția a fost generată de nevoia de predictibilitate a prețului energiei, mai ales într-o piață fluctuantă și a unui cadru legislativ și fiscal instabil. Acum, acestui element s-a adăugat nevoia de know-how în operare, optimizare și întreținerea centralelor construite.

Ne aflăm în momentul în care sustenabilitatea unei companii a devenit marca excelenței, un criteriu de selecție a parteneriatelor și un standard al operațiunilor pe piețele interne și externe.

Sprijinul nostru, al companiei Restart Energy, prin diviziile sale, adresează întocmai aspectele enumerate mai sus de la deducerea până la 50% a costurilor cu energia, prin instalarea sistemelor fotovoltaice și a soluțiilor tehnice la cheie împreună cu soluții de finanțare flexible.

 

Care sunt provocările anului 2024? Ce direcție va aborda Restart Energy?

Avem în față tot un an provocator, așa cum ne-am obișnuit.

Ne pregătim intens, încă din 2023, de lansarea unui marketplace dedicat consumatorului final, cu soluții de finanțare și cu soluții de instalare la cheie, unde consumatorii vor putea achiziționa kit-urile Restart Energy necesare proiectului pentru instalare. În cadrul platformei se vor putea lista instalatori acreditați ANRE, oferind acces consumatorului final la diversitate și libertatea unei alegeri în funcție de criteriile alese de el.

 

Care sunt soluțiile pe care le oferiți celor care vor să investească în producția de energie verde pentru consum propriu?

Pentru a veni în întâmpinarea clienților business care doresc să-și reducă cu până la 50% costurile facturilor de energie electrică, dar și să devină sustenabili, am creat “Restart Solar”.

Restart Solar este o soluție “all inclusive” de reducere a costurilor facturilor, care presupune instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperiș sau la sol, asigurându-i clientului consumul de energie. Soluția noastră reprezintă un pachet complet de servicii care include: proiectarea, instalarea și operarea instalației, inclusiv facilitarea accesului la soluții de finanțare personalizată.

Cei care devin prosumatori au o mulțime de beneficii. De la reducerea costurilor cu energia, diminuarea amprentei de CO2, predictibilitate în producția de energie și a costurilor aferente, la câștiguri suplimentare din vânzarea energiei produse în exces, soluții de stocare sau conectare la rețea. Alimentarea cu energie din surse verzi și sustenabile oferă, totodată, acces facil la finanțatori și investitori.

 

Cum funcționează divizia Restart Solar? Ce trebuie să știe potențialii parteneri?

Echipa Restart Energy oferă consultanță și în acest mod deschidem dialogul cu partenerii noștri. Oferim soluții pentru analiza tehnică, posibile soluții de finanțare, proiectare, avizare, livrare și instalare a echipamentelor, precum și de operare și mentenanță a centralei solare.

Prin consumul energiei produsă de panouri, clientul evită plata energiei din rețea, care presupune costuri de transport, distribuție și alte taxe, ajungând la o economie de aproximativ 200 – 250 euro/MW. Considerând că 1 MW instalat pe acoperiș produce în medie 1.100 MWh pe an, deci 33.000 MWh în 30 ani, rezultă o economie potențială între 6 și 8 milioane de euro (în funcție de costul energiei din rețea) la fiecare 1 MW instalat pentru autoconsum, la care se adaugă și beneficiile de mediu rezultate din emisiile de carbon evitate.

 

Platforma RED este un proiect revoluționar. Cum funcționează mai exact?

Platforma RED este primul sistem descentralizat de tip blockchain ce oferă o soluție de compensare a amprentei de carbon. Platforma permite persoanelor fizice, companiilor și altor organizații să își calculeze amprenta de carbon și să obțină credite de carbon tokenizate pentru acțiunile lor pozitive de mediu, certificate sub formă de jetoane NFT sau nefungibile pe blockchain.

De fiecare dată când cineva plantează un copac, curăță o plajă, consumă energie verde sau întreprinde orice demers de protejare a mediului, poate înscrie această acțiune pe platforma RED. După ce datele sunt validate în platformă, se calculează amprenta CO2 echivalentă și se eliberează credite de carbon tokenizate ce pot fi folosite pentru a cumpăra energie verde sau pentru a obține echivalentul în bani.

Platforma oferă producătorilor de energie regenerabilă posibilitatea de a-și conecta centralele realizate de Restart Energy la platformă pentru vizualizarea și certificarea automată, în timp real, a energiei verzi produse pe blockchain tot sub formă de tokeni, denumiți REO-G, creați după standardul european al garanțiilor de origine. Acestea certifică pe blockchain originea energiei regenerabile produse și consumate și pot fi utilizate în platformă pentru reducerea amprentei de carbon și obținerea unui certificat de sustenabilitate public pentru companie.

Care este viziunea pe care o aveți pentru RED? Aveți în plan o scalare a proiectului?

RED este proiectată să devină o piață globală și un ecosistem de afaceri, să stimuleze atât indivizii, cât și companiile să participe activ pe piețele de energie regenerabilă și carbon de 2 trilioane de dolari. Există deja un interes imens în jurul platformei RED și ne dorim ca tot mai mulți români să vrea să fie parte dintr-un sistem care-i ajută să-și producă singuri energie regenerabilă și le recompensează acțiunile pozitive de mediu.

Platforma RED are la bază o tehnologie blockchain de ultimă generație, numită Zalmoxis, dezvoltată de compania noastră în ultimii 5 ani.

Franciza RED va deveni cea mai mare franciză de afaceri în energie regenerabilă și sustenabilitate, ajutând instalatori locali din întreaga lume să prospere din tranziția la energie curată și sustenabilitate. Francizele vor avea acces la instrumente specializate pe Platforma RED care le vor ajuta să achiziționeze, să oferteze și să vândă echipamente fotovoltaice marca Restart Energy, să proiecteze și să construiască centrale fotovoltaice, să acceseze soluții de finanțare pentru clienții lor de retail și C&I, să controleze riscurile și să finanțeze proiectele.

Platforma RED poate fi accesată aici: https://redplatform.com/

 

Pe lângă aceste proiecte sustenabile, care în sine generează o schimbare în bine pentru noi toți, se implică Restart Energy în proiecte de responsabilitate socială?

A da înapoi comunității, dar și a oferi intrumentele necesare unei dezvoltări durabile face parte din valorile de bază ale companiei noastre. Restart Energy susține în mod tradițional proiecte din sfera educației. Credem că educația este materialul de construcție cel mai solid și versatil pentru o societate sănătoasă și este calea care permite o evoluție semnificativă atât la nivel individual, cât și colectiv. Anul trecut ne-am implicat în modernizarea integrală a cantinei Colegiului Național Bănățean din Timișoara, cea mai mare unitate de învățământ din oraș, cu peste 2.500 de elevi, am oferit  burse de studiu și am dotat școli cu tehnologie modernă. Un alt proiect de suflet este proiectul ZGRIPȚOR care a obținut premiul doi la Concursul NASA Space Settlement din SUA. Am susținut, de asemenea, inițiativa NASA Space Apps Challenge.

Anul acesta vom spijini mai multe proiecte de sustenabilitate, deja avem deschise discuții cu partenerii noștri pentru câteva acțiuni cu impact pozitiv asupra comunităților locale și mediului înconjurător.

 

TEHNO PROENERGY 1 locație, sol

Putere instalată – 1 MW

Valoare investiție – 944.055 EUR

CO2 evitat în atmosferă – 155 tone/an

Economie realizată de client – 186.200 EUR/an

Panouri utilizate Canadian Solar 555 watt

Invertor Huawei

Structura din aluminiu și oțel inox

 

FLOREA GRUP 5 locații industriale, rooftop 2 hoteluri

Putere instalată – 1.74 MW

Valoare investiție – 1.096.200 EUR

CO2 evitat în atmosferă – 631 tone/an

Economie realizată de client – 206.000 EUR/an

Panouri utilizate Longi 450 watt

Invertor Huawei

Structura K2 System

 

REKORD 2 locații, rooftop

Putere instalată – 1.1 MW

Valoare investiție – 837.143 EUR

CO2 evitat în atmosferă – 366 tone/an

Economie realizată de client – 207.100 EUR/an

Panouri utilizate Longi 455 watt & Trina Solar 450 watt

Invertor Huawei

Structura K2 System

 

COTTONTEX 4 locații, rooftop

Putere instalată – 1.14 MW

Valoare investiție – 783.996 EUR

CO2 evitat în atmosferă – 370 tone/an

Economie realizată de client – 233.638 EUR/an

Panouri utilizate Trina Solar 450 watt

Invertor Huawei

Structura K2 System

 

COTNARI 1 locație, sol

Putere instalată – 400 kW

Valoare investiție – 338.083 EUR

CO2 evitat în atmosferă – 156 tone/an

Economie realizată de client – 99.000 EUR/an

Panouri utilizate JA Solar 465 watt

Invertor Huawei

Structura din aluminiu și oțel inox

 

KILLER 1 locație, sol

Putere instalată – 451,8 kW

Valoare investiție – 288.000 EUR

CO2 evitat în atmosferă – 155 tone/an

Economie realizată de client – 60.762 EUR/an

Panouri utilizate Trina Solar 450 watt

Invertor Huawei

Structura din aluminiu și oțel inox

Cover story-ul ediției tipărite cu nr. 126 a revistei Transilvania Business (13 februarie-6 martie 2024)

Total
0
Shares
1 comment
  1. Frumos articol. Poate ar fi meritat sincer si pragmatic si ca Restart a contribuit semnificativ la o piata in care pretul a cazut de la 1000 euro/kWp la 450 euro/kWp, care a ajutat multi beneficiari sa-si faca centrale fotovoltaice la costuri mult sub estimari.
    Practic, Restart e castigatorul dominant al licitatiilor fotovoltaice, cu pretul cel mai mic. Si daca ne raportam la un volum de licitatii de 100 MWp in care Restart a participat si pe care le-a castigat in proportie de 80%, vorbim de o cifra de afaceri 40.000.000 euro realizati din aceste licitatii despre care nu se vorbeste deloc in articol. Altfel, frumos si bine marketat mesaj si articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

„Alba – neagra” cu Lotul Biharia – Chiribiș. Precon răspunde acuzațiilor lui Grindeanu

Articolul următor

UniCredit Bank oferă clienților săi „Serviciul Afișare Nume Beneficiar“ prin TRANSFOND

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share