Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Buget record, de peste 2,5 miliarde de lei, pentru Timișoara

Bugetul orașului propus de Primăria Municipiului Timișoara pentru anul 2024 a fost aprobat joi, 22 februarie 2024, de consilierii locali, cu unanimitate.

Suma totală de 2.526.886.930 lei reprezintă o creștere față de anul trecut și continua evoluția dinamică din 2023, când suma record de 635 de milioane de lei a fost investită în dezvoltarea orașului.

„Avem un buget ambițios pentru o Timișoara dinamică. Un buget care crește de la an la an, iar anul acesta avem un buget record. Datorăm aceste creșteri în primul rând timișorenilor: avem o dinamică economică foarte mare ceea ce înseamnă venituri mai mari la bugetul local. Apoi, o bună parte a bugetului Timișoarei se datorează fondurilor europene. Noi avem la îndemână acești bani pentru că România este membră a Uniunii Europene și Timișoara este un oraș european. Și e bine să spunem lucrurile astea pentru că în ultimul timp sunt unii care pun la îndoială apartenența noastră europeană. Dacă ne uităm la acest buget care este baza pentru bunăstarea noastră știm că datorăm mult din prosperitatea noastră Uniunii Europene”, a spus primarul Dominic Fritz. 

1,23 de miliarde de lei pentru funcționarea orașului

Pentru funcționarea orașului este prevăzută suma de 1,23 miliarde de lei. Din acești bani se asigură transportul în comun, termoficarea, curățenia, întreținerea și extinderea spațiilor verzi, iluminatul public, ordinea publică, asistența socială, locuințe, cultură, sport. Ca răspuns la nevoile timișorenilor, sunt alocate mai multe fonduri pentru reparații trotuare, amenajarea de locuri de parcare, plantarea și întreținerea spațiilor verzi din cartiere și pentru o mai bună funcționare a iluminatului public. În plus, Primăria sprijină prin subvenții, care se ridică la 300 de milioane de lei, activitățile de transport public și de furnizare a agentului termic.

Dezvoltarea orașului beneficiază de o alocare financiară de 1,28 miliarde de lei,. Ca domenii prioritare avem educația, sănătatea, mediul și proiectele mari de infrastructură. Cea mai mare creștere este prevăzută la investițiile în educație, care însumează aproape 20% din bugetul de dezvoltare al orașului. Cu un buget record de peste 235 de milioane de lei, Primăria asigură bani pentru investiții noi în învățământ, precum Creșa din Bucovina, Școala gimnazială nr.1 din Fabric, Școala gimnazială arondată Liceului Calderon, Liceul Ana Aslan, Colegiul Henri Coandă, Liceul Alimentar și Campusul Dual. Continuă, de asemenea, lucrările la liceele Waldorf, Ungureanu și Lenau, precum și la alte unități de învățământ.

Pe lista investițiilor se regăsesc și Arena „Eroii Timișoarei” bulevardul Vidrighin, pasajul Solventul, pasajul Polonă, pasarela Gelu, pasarela Îndrăgostiților, un nou Spital Municipal, Clinica de Balneologie, Clinica ORL, corpul B al Spitalului de Copii, cinematografele Studio și Dacia.

Pentru modernizarea transportului public sunt prevăzute 421 de milioane de lei, atât pentru achiziția de mijloace de transport nepoluante, cât și pentru modernizarea liniilor de tramvai.

Zone cheie ale orașului – piețele Traian, Mocioni și Victoriei – vor beneficia de proiecte majore de regenerare urbană.

Bugetul pe secțiuni poate fi consultat aici: https://buget.primariatm.ro.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Fulfill.ro, divizia de logistică de e-commerce a Mediapost Hit Mail, creștere de 37% a cifrei de afaceri în 2023

Articolul următor

Sute de posturi deblocate în spitalele din Transilvania și Banat

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share