Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Falimentele din piața de asigurări sapă în profitul Transilvania Broker

Transilvania Broker de Asigurare (TBA) a încheiat 2023 cu o creștere a volumului de prime intermediate cu 18,8% față de 2022, potrivit raportului său anual.
Activitatea brokerilor bistrițeni a fost afectată de falimentele City Insurance și Euroins | Foto: TBA

Rezultatul financiar anual al companiei bistrițene de brokeraj consemnează o coborâre a profitului net de la 11,5 la 7,5 milioane lei.

Transilvania Broker de Asigurare (TBA) a încheiat 2023 cu o creștere a volumului de prime intermediate cu 18,8% față de 2022, potrivit raportului său anual. TBA a înregistrat un rezultat brut de 8,7 milioane de lei, în timp ce profitul net, de 7,5 milioane, se asociază unei marje de 6,8%, potrivit BRK Financial Cluj.

„Această evoluție are relevanță și semnificație cu atât mai mare, cu cât cei doi ani care fac obiectul analizei comparative sunt atipici și excepționali în sensuri cu totul opuse.

Dacă anul de referință, 2022, marcat de falimentul și redistribuirea polițelor City Insurance, a facilitat performanțe peste nivelurile istorice în industria de asigurări și, mai ales, distribuție în asigurări, 2023 s-a remarcat ca deosebit de dificil și provocator pe fondul falimentului Euroins și a măsurilor legislative asociate.

Întrucât piața românească de asigurări este în mod considerabil dependentă de asigurările auto obligatorii (RCA), HG 923/2023 de prelungire a perioadei de plafonare a comisioanelor de distribuție a polițelor de asigurări la un nivel cu mult sub comisionul mediu brut din trimestrul I, precum și prelungirea valabilității polițelor emise de Euroins România, măsuri impuse de autorități în condițiile falimentului asigurătorului, au afectat profund companiile de intermediere în asigurări.

În acest context, creșterile de volum de prime intermediate în 2023 față de 2022 reflectă consolidarea poziției TBA pe piața distribuției asigurărilor generale și reprezintă un indicator cu atât mai relevant pentru performanța companiei.

Dinamica în descreștere a veniturilor din activitatea de distribuție (-14,5%), respectiv a profitului (-34,4%) în aceeași perioadă nu indică o decelerare a afacerii, ci menținerea TBA pe o pantă ascendentă foarte bună, în condițiile actuale de piață”, a remarcat Niculae Dan, președintele TBA.

Conducerea intenționează să propună Adunării Generale Ordinare a Acționarilor de aprobare a situațiilor financiare aferente 2023 distribuirea de dividende la un nivel comparabil cu cel al perioadelor anterioare.

“Provocările generate de dinamica contextuală pe piața distribuției în asigurări nu au afectat în nicio măsură planul investițional focalizat pe digitalizarea platformei TBA și optimizarea activității de back-office. Bugetul alocat acestei direcții a depășit 2 milioane de lei, cu 32% mai mult decât în 2023.

Randamentul acțiunii, calculat prin raportarea cotației bursiere de la finalul anului 2023 la cea de început de perioadă de raportare, a fost de 24%. Cu încorporarea dividendului în calcul, performanța acțiunii în 2023 ajunge la 35%”, consemnează raportul TBA.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Top 3 malluri livrate în 2023. Ce urmează pentru retail in 2024, analiză Colliers

Articolul următor

Fulfill.ro, divizia de logistică de e-commerce a Mediapost Hit Mail, creștere de 37% a cifrei de afaceri în 2023

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share