Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Delgaz Grid a premiat clienții din Gornești care au participat la proiectul 20HyGrid

  • Localitatea mureșeană Gornești intră în istoria energeticii românești ca fiind prima cu rețea din oțel în care a fost testată încălzirea cu amestec de hidrogen și gaze naturale;
  • Testele au demonstrat că amestecul poate fi folosit în deplină siguranță pentru decarbonizarea parțială a încălzirii imobilelor, fără să fie necesare modificări ale rețelelor și instalațiilor/aparatelor de utilizare existente;
  • Rezultatele proiectului vor contribui la elaborarea de reglementări tehnice pentru utilizarea hidrogenului pe scară largă în România.

Delgaz Grid a premiat joi, 29 februarie 2024, în cadrul unui eveniment organizat împreună cu autoritățile locale, clienții din localitatea Gornești, județul Mureș, care au participat la proiectul pilot „20HyGrid”, prin care s-a testat, în premieră în România, fezabilitatea tehnică a încălzirii sustenabile a locuințelor cu un amestec de gaze naturale (80%) și hidrogen (20%).

Compania a dorit să-și arate astfel recunoștința față de cei 51 de clienți din Gornești și față de autoritățile locale care au dovedit deschidere în ceea ce privește noile soluții de încălzire și au pus la dispoziția specialiștilor propriile locuințe pentru teste. Participanții au primit diplome care atestă că sunt primii români racordați la o rețea de distribuție gaze naturale din oțel la care s-a testat o soluție sustenabilă de încălzire, bazată pe un mix de gaze naturale cu hidrogen, punându-se astfel piatra de temelie pentru o soluție de încălzire 100% fără emisii de dioxid de carbon pe termen mediu și lung, utilizând infrastructura de gaze naturale a României.

„Delgaz Grid este prima companie de distribuție a gazelor naturale din România care a făcut pași concreți pentru a testa o soluție de încălzire sustenabilă, alternativă la încălzirea cu energie electrică. Ca specialiști, datoria noastră este să oferim clienților soluții, iar hidrogenul poate fi o soluție, momentan în mix cu gazele naturale. Ne așteptam ca oamenii să fie reticenți, dar în realitate nu a fost așa. Le mulțumesc oamenilor din Gornești pentru încredere, ei sunt cei care, împreună cu specialiștii noștri, au făcut ca acest proiect să fie posibil”, a declarat Cristian Ifrim, director general adjunct Delgaz Grid.

„Comunitatea noastră este onorată de faptul că a fost aleasă pentru a oferi suport specialiștilor de la Delgaz Grid și pentru a promova acest proiect, unic în România, de testare a amestecului de hidrogen cu gaze naturale în locuințe. Ne-am implicat și în acest fel am demonstrat deschidere față de nou și dorința clară de a contribui la o lume mai verde“, a declarat Kolcsár Gyula, primarul comunei Gornești.

„Localitatea Gornești va rămâne în istoria energeticii ca prima localitate cu rețea de distribuție de gaze naturale din oțel din România unde s-a testat utilizarea hidrogenului în amestec cu gaze naturale, așa cum, în 1914, Turda a intrat în istorie ca fiind prima localitate din România conectată la gaze naturale. Suntem recunoscători pentru deschiderea față de nou de care au dat dovadă oamenii din Gornești și autoritățile locale”, a completat Dr. Cristian Călin, manager tehnic Delgaz Grid și coordonator al proiectului 20HyGrid.

Testele în locuințele clienților au fost finalizate cu succes în toamna anului trecut, în condiții de deplină siguranță, acestea fiind efectuate în două etape. În prima etapă,  s-au testat în fiecare casă instalația și aparatele de utilizare aferente circa trei ore, în prealabil fiind efectuate revizia instalației și o verificare a aparatelor de utilizare. Au urmat racordarea imobilelor la o butelie cu amestec de 20% hidrogen și gaze naturale și testarea instalațiilor și aparatelor de utilizare, centralele termice vechi și noi, sobe, aragaze, convectoare etc., cu acest amestec. După încheierea testelor cu amestec, instalațiile/aparatele de utilizare au fost retestate cu gaze naturale. Etapa a doua a implicat injectarea amestecului în rețeaua de distribuție (conducte și branșamente) și pe instalațiile/aparatele de utilizare ale clienților, testate anterior. La final, a fost efectuată, din nou, revizia instalațiilor de utilizare și verificarea aparatelor, pentru a ne asigura că totul funcționează perfect. Compania a suportat toate costurile aferente probelor (revizii instalații/verificări aparate de utilizare, costul utilităților necesare pentru efectuarea testelor: gaze naturale, apă, electricitate etc.).

Rezultatele testelor efectuate la Dârlos (județul Sibiu), unde rețeaua de distribuție este din polietilenă, și la Gornești (județul Mureș), cu rețea de distribuție de oțel, corelate cu cele din poligonul Delgaz Grid de la Mediaș, respectiv din laboratorul Universității Tehnice de Construcții București, demonstrează că hidrogenul, în amestec de 20% și chiar mai mult, poate fi folosit în deplină siguranță ca soluție pe termen mediu și lung pentru decarbonizarea parțială a încălzirii imobilelor din România, fără să fie necesare modificări ale rețelelor și  instalațiilor/aparatelor de utilizare ale clienților.

Concluziile proiectului „20HyGrid” au fost puse la dispoziția instituțiilor abilitate și a altor părți interesate din România şi vor contribui la elaborarea de reglementări tehnice în domeniul utilizării hidrogenului pe scară largă în România.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienți. De la intrarea pe piaţa locală, din anul 2005, E.ON a investit 2,3 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,4 miliarde de euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

A3 București - Brașov: Tronsonul de autostradă Cristian – Codlea, SF aprobat

Articolul următor

Inside Industry Summit 2024: un punct de întâlnire pentru inovatori și lideri de afaceri

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share