Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

FOTO: Miracolul Beclean. “Aspiratorul” de bani europeni al Ardealului

Orășelul de 11.000 de locuitori din Bistrița-Năsăud, cu un buget anual de numai 5 milioane €, reușește să atragă fonduri UE de 80 milioane €. Adică un coeficient de multiplicare la care majoritatea autorităților locale nici măcar nu îndrăznesc să viseze. Proiect-locomotivă: Grădina Urbană Transilvania (GUT).

“Lucrez cu o echipă de 16 oameni la aceste proiecte, inclusiv cu consultanți externi. E greșit să crezi că le știi tu pe toate; după aceea constați că te încurci la aspectele de legalitate, avizare și ai pierdut “trenul european”. Pe Programul Operațional Regional Nord-Vest (POR-NV) este mai simplu decât pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR); contractele se semnează în regiune, nu la București”, ne explică edilul Nicolae Moldovan.

Stațiunea Băile Figa, “motorul” orașului, a înregistrat o creștere anuală a încasărilor, de la 1 milion € în 2022, la 1,5 milioane € în 2023, după intrarea în funcțiune a Centrului Recreativ Legacy (CRL) și Centrului Social de Zi (CSZ). Legacy generează un aflux lunar de 4-5.000 de plătitori, Băile Figa contabilizând, anul trecut, 200.000 de vizitatori. Fondurile publice au mobilizat și investițiile private în turism.

“În 1 februarie am semnat contractul de finanțare pentru Parcul Botanic GUT, de 5 milioane € (prima fază a proiectului de 30 milioane €), respectiv amenajarea părții de parc. Aveam voie să punem doar 15% construcții în proiect, 85% fiind spații verzi. Lucrăm la finalizarea documentelor, sperăm să avem cât mai repede un constructor desemnat. Este unul dintre primele trei proiecte semnate pe această axă pe POR-NV 2021-2027. Finanțarea inițială, de 5 milioane €, va fi urmată de parteneriate cu persoane juridice, care vor veni cu partea de hoteluri, restaurante, magazine turistice”, arată edilul orașului Beclean.

Nu numai stațiunea va avea o altă față, ci și orașul.

“Proiectul de regenerare urbană, în curs de contractare pe POR-NV, va însemna amenajarea trotuarelor, amplasarea de mobilier stradal. După ce am dat în folosință Centura Becleanului, în 1 decembrie, sunt necesare un nou sens giratoriu și două pasaje, dintre care unul pentru gestionarea fluxului foarte mare ce se preconizează la Băile Figa – GUT, unde nu mai putem sta la bariera de calea ferată. Ambele sunt gestionate de Ministerul Transporturilor. În oraș va apărea o piață agroalimentară acoperită, investiție de 4 milioane €, pe POR, iar Școala Grigore Silași va fi deveni una “verde”, cu 10 milioane €, pe PNRR.

Un proiect la care ținem foarte mult este parcul de specializare inteligentă, pe 9 ha, în zona industrială, unde vor veni până la 20 de firme să facă fabrici și alte investiții. Investiția în infrastructură se ridică la 5 milioane €, însă fiecare agent economic care se stabilește în parc va primi și câte un grant de între 0,5 și 2 milioane €. Condiția este să aibă elemente inteligente: de tehnologie, digitalizare. Va fi ceva diferit de parcul industrial din Bistrița, unde doar mergi, iei terenul, concesionezi, intri în parc și atât. Ne așteptăm la o investiție totală din partea acestor companii de până la 40 milioane €”, spune Moldovan.

Grădina Urbană Transilvania

Este proiectul menit să consolideze Becleanul ca oraș cu deschidere către noi oportunități de dezvoltare. Va avea mai multe zone de interes. Planificarea urbană cuprinde: grădină botanică, centru educațional de robotică, centru educativ agricol, mall, instituții de învățământ noi cu activități interdisciplinare (creșă, grădiniță, școală), cazare cu hotel, glamping.

GUT este văzut ca un proiect complex care va atrage investiții private în turism, fiind de importanță regională pentru Transilvania. Vor fi cinci perimetre concesionate investitorilor privați: Zona 1 – Figa Shopping Village (55 magazine), Zona 2 –cu 2-3 hoteluri; Zona 3 – Glamping, cazare în stil camping cu facilitați tip resort (55 corturi glam); Zona 4 – Bungalouri pe lac (55 căsuțe plutitoare); Zona 5 – Shopping Center (mall cu magazine și facilități de catering, zonă deschisă pentru magazine, hipermarketuri, magazine universale, servicii, afaceri, spații birouri).

Grădina botanică va cuprinde zone cu gazon pe suprafețe mari, utilizabile, zone cu pâlcuri umbroase de copaci sau copertine rezistente la ploaie ce vor fi proiectate pentru a găzdui evenimente mari și grupuri de oameni pe măsură. Centrul comercial va avea magazine și facilități de catering care au capacități mai mari de a găzdui și de a satisface multe persoane în același timp. Zona Centrului de Robotică va fi dedicată studiului, fiind ideală pentru călătorii corporative și evenimente de afaceri. Congresele, conferințele și continuarea educației sunt principalele puncte de atracție. Centrul educațional va include zone pentru copii, elevi și studenți: locuri de joacă, spații pentru evenimente, trasee în natură, ateliere creative. Zona educațională prevede Institutul Agricol: laboratoare de studiu al naturii, grădină spectacol, cu stație parțial didactică și experimentală, curte integrată pentru întreținerea parcului.

GUT va fi situată lângă Drumul Județean 172, cu posibilitate de legătură cu autobuzul prin intermediul drumului lateral, fiind create parcări generoase auto și de biciclete.

Regenerarea urbană a Becleanului

Orașul va beneficia de regenerarea zonelor publice pietonale, fiind incluse toate spațiile adiacente DN 17 de la str. I. P. Reteganu până la str. I. Creangă, cu ajutorul fondurilor UE. A fost finalizată documentaţia proiectului, în directă conexiune cu celelalte prevăzute prin Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a orașului. Două proiecte sunt în fază de finalizare: Drumul Gării – îmbunătăţirea mobilităţii urbane și dezvoltarea mobilităţii urbane. Noul proiect are rolul de a îmbunătăți calitatea vieții comunităţii locale și va face ca spațiile pietonale publice să fie percepute ca un tot unitar interactiv. Becleanul se încadrează în tipologia orașelor transilvănene de dimensiuni medii, cu centrul de-a lungul unei străzi principale, pe parcursul căreia se întâlnesc spații urbane reprezentative. Printre principiile adoptate se numără suprafețe shared-space, definire clară a traseului pietonal, plantare de vegetație joasă, marcarea zonelor pietonale, locuri de joacă interactive, parcări regândite pentru reducerea emisiilor CO2, chioșcuri modernizate, acoperișuri verzi, zone de umbră pentru pietoni.

Oraşul inteligent

Proiectul de extindere a mobilității urbane în vederea creșterii calității vieții a fost inclus în finanțarea nerambursabilă în cadrul Programului Operațional Asistență Tehnică 2014-2020. Ideea este de promovare a transportului cu biciclete sau autovehicule electrice, asigurarea accesului mai facil al cetățenilor la activitățile urbane prin digitalizare. Acesta cuprinde dezvoltarea și conectarea tuturor pistelor de biciclete în toate cartierele (9 km) cu un nou pod peste Someș; digitalizarea mobilității urbane; extinderea pistelor de biciclete către localitățile limitrofe; achiziția a două autobuze electrice mari; modernizarea și extinderea trotuarelor; noi stații de încărcare pentru autovehiculele electrice sau hibride. Proiectul prevede dezvoltarea perdelelor de protecție verzi (aliniamente de arbori și arbuști), conceptul ,,parchează și călătorește cu transportul public”, extinderea semaforizării și gestionarea inteligentă a traficului în tot orașul.

Centrul Cultural Liviu Rebreanu

Finanțat prin POR-NV, 2014-2020, are în vedere îmbunătățirea calității vieții locuitorilor prin construirea unui imobil dedicat actului cultural. Acesta va ține cont de principalele oferte culturale, artistice, educaționale. Centrul va beneficia de scenă, sală de spectacole, sală multifuncțională, spații pentru organizarea unor activități interactive și de societate, sală de lectură, spații administrative, parcări. Imobilul va avea funcțiuni recreativ-educaționale, funcțiuni recreativ-culturale; dotarea construcției realizate cu echipamente specific funcțiunilor recreative și dezvoltarea infrastructurii urbane de acces la centrul cultural creat prin proiect. Clădirea cu etaj va avea o arie desfășurată de 1.815 mp. “A fi implicat de mic în activităţi culturale te pregăteşte să înțelegi şi să te bucuri de ceea ce are să îţi ofere arta la o vârstă mai mare şi te poate face un cetăţean mai informat, mai critic şi mai activ”, consideră inițiatorii proiectului.

Gara Beclean

Regionala de Căi Ferate Cluj a desemnat câştigătorul licitaţiei publice pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor. Proiectul de 44 milioane lei presupune o clădire nouă pentru călători, spații interioare moderne cu săli de așteptare, case de bilete, spații speciale mama și copilul, spații comerciale; modernizarea grupurilor sanitare și peroanelor; marcaje direcționale (colorate și tactile) pentru persoane cu deficiențe locomotorii, bănci pentru călători, sistem audio și electronic pentru informarea publicului, supraveghere video, panouri informative și publicitare, internet Wi-Fi; parcare auto și rastele pentru biciclete; spații pentru activitate feroviară; modernizarea instalațiilor de telecomunicații, siguranța circulației; reamenajarea spațiilor verzi. Finanțarea vine din fonduri nerambursabile (Programul Transporturi) și din bugetul de stat. Durata stabilită pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor este de 29 de luni.

Piața agroalimentară

Este dedicată comunității din oraș și împrejurimi: se creează un soi de economie circulară prin sprijinul reciproc susținut între micii fermieri și gospodinele și gospodarii locali. Conceptul preia elemente din arhitectura locală, cu spații exterioare pietonale cu mult verde, zone de recreere și socializare, facilitarea accesului pentru persoane cu dizabilități. Aspectele economice cu caracter incluziv vor da naștere unui centru de economie circulară, unde micii fermieri produc produse ecologice sănătoase și susțin populația, dar și populația consumatoare îi susține, creând o interdependență socială. Pe lângă produsele naturale obținute din activități agricole sau de la animale, piața va conține zone frigorifice și destinate comercializării de fructe-legume, brânzeturi și produse alimentare specifice, produse agricole de origine animală, băuturi, produse agricole, vegetale și de pomicultură, flori, produse nonalimentare (meșteșugărești, haine, unelte și scule agricole).

Locuințe nZEB pentru tineri

Proiect finanțat din fonduri europene, prin PNRR și naționale. Investiţia va fi realizată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Obiectivul constă în construirea de locuinţe cu performanță energetică foarte ridicată (nZEB) pentru tineri din grupuri vulnerabile, comunități marginalizate. Se preconizează relocarea familiilor ce locuiesc în locuinţe publice izolate, supraaglomerate sau nesigure prin extinderea stocului locativ public, prin renovarea și extinderea de clădiri în proprietate publică, locuinţe noi.

Centrul Social de Zi

Finanţat în cadrul POR-NV 2014-2020, a vizat prevenirea marginalizării și excluziunii sociale. Au fost înființate trei servicii: centru de zi pentru persoane vârstnice/adulte, inclusiv cu dizabilități; centru social de zi pentru copii aflați în dificultate; centru de zi pentru dependența de alcool, droguri. Beneficiarii sunt populaţia din oraș, grupurile vulnerabile (3.000 persoane). Acesta cuprinde Centrul Social de Zi – 1.307 mp, piste de biciclete – 1,2 km, spații verzi – 11.273 mp, trasee pietonale – 1,2 km, drum de incintă, parcări de autovehicule (40 locuri) și velo (39 locuri).

Se trezesc și privații

Fondurile publice atrase pentru infrastructura rutieră și industrială, comerț sau turism mobilizează și companiile private. La început de an, noul proprietar al fabricii de sârmă Dan Steel Group Beclean, băcăuanul Ioan Teslaru, a anunțat că va redeschide combinatul, care își încetase producția de trei ani, va aduce utilaje echipamente noi și va angaja din personalul concediat. Aflată în faliment, societatea din Beclean a fost preluată prin fabricantul de plasă sudată și produse din fier beton Intertranscom Buhuși, cu 7,5 milioane €.

Călin POENARU & Dorel VIDICAN

Articol publicat în ediția tipărită cu nr. 127 a revistei Transilvania Business (22 martie-16 aprilie 2024)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Total
0
Shares
2 comments
  1. De Unde ati scos balivernele astea ..orasul arata ca 8n lumea a III a..fara apa si canal pe strazile din centru fara trotuare unde sa poti circula civilizat fara treceri de pietoni utile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Directorul executiv al TREC Cluj, Oana Raita, a efectuat o vizită de lucru la Oslo mijlocită de Asociației Clusterelor din România.

Transylvania Energy Cluster va dezvolta proiecte cu Norvegia

Articolul următor

Start modernizării Lotului 4 al liniei feroviare Caransebeș-Timișoara-Arad

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share