Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Satul regal și Parcul Domeniului Săvârșin își vor redeschide porțile la sfârșitul lunii

La finalul acestei luni, Satul Regal și parcul Domeniului Săvârșin își vor redeschide porțile publicului. În aceleași zile va avea loc și Târgul de Primăvară, în partea de nord-est a parcului, întocmai ca și anul trecut.

În acest moment, echipele Fundației Colecția Regală și partenerii organizației lucrează intens la pregătirea parcului și a clădirilor vizitate de public.

Atracții

Printre atracțiile pe care vizitatorii le vor regăsi în Satul regal se numără: Muzeul Regal al Automobilului, Atelierul Auto al Regelui Mihai, Casa Musafirilor, Casa Ceaiului, precum și Magazinul de Suveniruri.

Parcul Regal FOTO: savarsinregal.ro

Clădirile din Satul regal sunt opt la număr: Muzeul Regal al Automobilului, aflat în clădirea restaurată a garajului regal, Atelierul Auto al Regelui Mihai, aflat în aceeași clădire în care a fost în anii 1940, Spălătoria și Călcătoria, aflate și ele în clădirea lord in 1940, Casa Musafirilor, Casa Ceaiului, Casa Intendentului (rămasă aceeași cu cea din anii 1940), Casa Tehnică și Magazinul de Suveniruri. În afară de Casa Ceaiului, celelalte clădiri au fost restaurate, cu mijloace proprii, cu materiale și cu meșteri locali, în anii 2011-2017.

Construcția lor datează probabil de la începutul anilor 1900, dar nu este exclus să fie cu câteva zeci de ani mai în vârstă.

 

Atelierul auto al Regelui Mihai

Atelierul Auto al Regelui Mihai I a fost amenajat în anul 1943, în clădirea aflată în stânga Garajului Regal (actualul Muzeu al Automobilului). El a fost reamenajat în locația originală.

În anii 1956 -1976, atelierul a funcționat la Versoix, în Elveția, la Villa Fantasia, casa pe care Regele Mihai și Regina Ana au închiriat-o la începutul șederii lor în Elveția. La Villa Fantasia nu exista o locație pentru atelier, așadar Regina Ana a construit o magazie de lemn pentru a-și ajuta soțul să organizeze atelierul de reparații auto personal.

Atelierul auto al Regelui Mihai FOTO: savarsinregal.ro

În anii 1976-2004, atelierul a fost mutat într-un spațiu generos și potrivit cu atelierul, la Villa Serena din Versoix, care a fost proprietatea Regelui Mihai timp de 28 de ani.

Ulterior, Regele Mihai și Regina Ana s-au mutat la Aubonne, o comună din Elveția aflată în Cantonul Vaud. Reședința nu permitea construirea unui atelier auto, așadar Regele Mihai a închiriat un spațiu în orașul Morges, unde atelierul a funcționat din 2004 până în 2017.

 

Muzeul Regal al Automobilului

Muzeul regal al automobilului a fost o ideea Custodelui Coroanei. Cu mulți ani în urmă, chiar la întoarcerea la Săvârșin, Majestatea Sa a spus că această clădire de mari dimensiuni ar merita să fie mai mult decât un garaj. Tot ea a fost cea care a rugat pe Regele Mihai, să încuviințeze transportarea Jeep-urilor de la Versoix la Săvârșin, laolaltă cu întregul atelier auto. În anul 2017, atelierul și Jeep-urile au venit la Săvârșin.

Muzeul Regal al Automobilului FOTO: SAVARSINREGAL.RO

Sursa: savarsinregal.ro

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Aceste măsuri preventive pot furniza baza pentru o recoltă bună și o agricultură de succes în acest an, astfel încât fermierii ar trebui să aleagă cu atenție soluțiile de tratament al semințelor în care investesc. 

Produsele pentru tratarea semințelor, soluții sustenabile pentru fermieri

Articolul următor
Iulius este o companie concentrată pe dezvoltarea și administrarea de proiecte de regenerare urbană, cu o experiență de peste 25 de ani în real-estate și cu investiții în Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Suceava ce depășesc 1,2 miliarde €.

Iulius continuă să investească în Cluj și să contribuie la dezvoltarea orașului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share