Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Lecții de business pentru studenții orădeni de la antreprenori de succes

Studenții de la Universitatea din Oradea au aflat din surse sigure care sunt calitățile și abilitățile pe care trebuie să lei aibă un antreprenor. Acestea le-au fost dezvăluite de către trei oameni de afaceri bihoreni de succes. Totul s-a întâmplat luni, 22 aprilie 2024, în cadrul unui eveniment desfășurat în Aula Magna a Universității din Oradea.

Conferința dedicată celor care vor să se lanseze în afaceri a fost organizată de „Vreau Să Fiu Antreprenor” (VSFA), împreună cu Societatea Antreprenorială a Studenților de la Universitatea din Oradea (SAS-UO).

Moderatorul conferinței a fost Cosmin Sava, project managerul VSFA.

Cosmin Sava

Invitați au fost: Horia Simuț – patronul Black & White, Linda Șereș –  CEO Ristreto și Sorin Matei – administrator Ambasador și fondator Fulger Taxi.

Pentru început, Cosmin Sava, i-a întrebat pe studenții prezenți ce știu ei și ce cred despre antreprenoriat și dacă s-au gândit să-și deschidă o afacere.

Numărul celor care s-au gândit să devină antreprenori nu a fost prea mare la începutul conferinței, dar sigur, după ce au ascultat poveștile celor trei oameni de business, numărul acestora a crescut.

 

Horia Simuț – de la angajat la antreprenor

Primul care a vorbit despre experiența sa în afaceri a fost Horia Simuț, absolvent al Universității Oradea.

A început ca angajat al Companiei de Apă, dar, simultan, a demarat o afacere în domeniul imobiliarelor. Și-a dat seama că poate câștiga mult mai bine pe cont propriu și a dezvoltat afacerea imobiliară. A venit criza din 2008 și a trebuit să schimbe domeniul. Așa s-a născut Black & White – sala de biliard, într-un spațiu achiziționat, cum era la modă atunci, pe franci elvețieni. A deschis și un club, pe strada Vasile Alecsandri, care s-a închis între timp.

Horia Simuț

În 2015 a început să administreze sala de bowling din Lotus Center, iar în 2024 a deschis în Oradea Shopping City o altă sală de bowling, biliard și snooker.

Antreprenorul a povestit și despre eșecurile de care a avut parte, unul dintre acestea fiind creditul în franci elvețieni. Altul a fost legat de deschiderea unei cafenele și a unei activități de servire a meniului zilei, dar care nu a mers prea bine, neavând timp destul să se implice. Așa că a renunțat.

„Dacă vreți să fiți antreprenori, implicați-vă în business! Există posibilitatea de a fi antreprenor de succes în Oradea, cu o mare implicare. Există posibilitatea de a fi și manager, pentru că  nu toți au curajul, nebunia, și nici nu trebuie să le aibă toată lumea. Mă bucur că nu toți vreți să deveniți antreprenori, pentru că avem nevoie și de manageri la firmele noastre. Astăzi în România poți face și antreprenoriat, poți fi și angajat și să câștigi bine”, le-a spus Horia Simuț, studenților prezenți.

I-a îndemnat, totodată, să rămână în țară, iar dacă au ales Oradea, au făcut o alegere bună, fiind unul dintre orașele cu cea mai bună perspectivă.

Linda Șereș – experiența a ajutat-o

Linda Șereș, altă absolventă a Universității din Oradea, le-a povestit celor prezenți despre ascensiunea sa de la angajat, voluntar implicat în tot felul de evenimente, la poziția pe care o ocupă astăzi, administrând două restaurante – Ristretto Republicii și Ristretto Piața Unirii.

A administrat o sală de cinema în Lotus Center, a lucrat la Digi, dar și la o firmă de amenajări interior de lux, unde timp de 7 ani s-a ocupat de tot ce înseamnă managementul complet al firmei.

Linda Șereș

„Am ales o facultate care m-a ajutat să pun pe hârtie tot ce știam să fac practic. În momentul în care s-a pus problema să devin antreprenor, care a fost o provocare dată de un prieten care avea curaj și bani, tot ce eu nu aveam, atunci, experiența mea a fost cea care a putut să zică «Da»”, s-a destăinuit tânăra antreprenoare.

Potrivit acesteia, adaptabilitatea și curajul sunt ingredientele principale care nu trebuie să le lipsească celor care doresc să devină antreprenori. De asemenea, implicarea este foarte importantă pentru cei care se gândesc să-și deschidă o afacere și, foarte important, atenție și receptivitate la ceea ce-și doresc clienții.

Antreprenoarea a mărturisit că este dispusă să învețe mereu ceva nou, participând la evenimente de profil și având la ea mereu caietul în care își ia notițe.

„Din punct de vedere antreprenorial trebuie să îți asumi niște decizii, cu tot riscul”, a subliniat Linda Șereș.

 

Sorin Matei – importanța mentorilor

Sorin Matei a început să facă afaceri în domeniul comerțului. A continuat cu o firmă de taxi, o firmă de închirieri auto, o sală de evenimente și în domeniul energiei regenerabile.

Antreprenorul le-a spus studenților că a venit în fața lor să le împărtășească din experiența sa.

Sorin Matei

„Ideea faină în antreprenoriat e că poți să fii mentor. Instituția mentoratului la noi, din păcate, nu prea există. Este foarte important pentru voi, ca la început de drum să aveți nevoie de niște direcții. Aveți nevoie de niște oameni care să vă ghideze. Aveți nevoie de o experiență din care să învățați”, le-a explicat Sorin Matei studenților.  

Acesta le-a precizat studenților că lucrurile se schimbă mereu, sugerându-le să încerce mai multe afaceri să vadă ce merge.

Antreprenorul este de părere că specific pentru un antreprenor este  curajul de a risca.

„Lucrați, îmbinați activitatea didactică cu munca! Oriunde veți merge, ați mai învățat ceva!”, i-a îndemnat Sorin Matei pe cei care vor să devină antreprenori.

Numitorul comun al discursurilor prilejuite de conferința „Vreau Să Fiu Antreprenor” a fost capacitatea de a rezista și de a merge mai departe.

„Nu există greșeli, există numai experiențe”, a concluzionat Cosmin Sava.

La finalul întâlnirii, studenții și nu numai ei i-au bombardat pe oaspeți cu întrebări despre cum se formează o echipă, cât de utilă este o diplomă universitară în afaceri, predictibilitate, cum îți alegi partenerii și, mai ales, cum să faci rost de bani pentru a începe o afacere. Gazda evenimentului, Cosmin Sava, i-a îndemnat pe cei prezenți să nu ezite să se alăture comunității „Romanian Business Leaders”, unde oameni de afaceri sunt gata să susțină, cu experiența și capitalul lor, idei care au potențial.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Documentarul regizat de Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor Popescu, va putea fi urmărit în secțiunea proiecții speciale din programul oficial al Festivalului de la Cannes, între 14 și 25 mai.

Documentarul “Nasty”, în selecția Festivalului de la Cannes

Articolul următor

Pasajul suprateran din Oșorhei (la ieșirea spre Cluj) se face din fonduri europene

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share