Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Robotul Brainlab Loop X & Cirq: ce este și cum funcționează

În neurochirurgia modernă, a devenit de neconceput tratarea patologiilor cranio-spinale complexe fără sprijinul sistemelor de neuronavigație și chirurgie robotică. Un astfel de sistem este și robotul Brainlab Loop‑X & Cirq, cea mai nouă tehnologie robotică neurochirurgicală disponibilă pe piața medicală internațională!

Ce este robotul Brainlab Loop‑X & Cirq?

Robotul Brainlab Loop-X & Cirq reprezintă o revoluție în practica neurochirurgicală. Pe scurt, vorbim despre un sistem de imagistică robotică mobilă, augmentare virtuală și chirurgie robotică ce permite medicilor să efectueze o gamă extinsă de intervenții chirurgicale din domeniul patologiei spinale și celei cerebrale. 

Sistemul de chirurgie robotică Brainlab Loop-X & Cirq poate fi utilizat, de exemplu, în tratamentul tumorilor spinale, bolilor degenerative, traumatismelor, diformităților, în neuro-oncologie, neurochirurgia funcțională sau chirurgia epilepsiei. Aplicațiile sale sunt vaste și includ abordarea unor cazuri complexe, în care o intervenție chirurgicală clasică ar fi dificil de realizat cu o precizie ridicată și/sau ar prezenta un risc ridicat pentru pacient.

Care sunt principalele componente ale acestui sistem și cum funcționează?

Sistemul robotic Brainlab Loop‑X & Cirq este compus dintr-o suită de echipamente care lucrează împreună pentru a ușura și îmbunătăți procesele chirurgicale: brațul robotic Cirq, stația de neuronavigație, sistemul de fluoroscopie modern de tip O-arm (Loop-X) și ochelarii pentru realitate augmentată și simulare.

Brațul robotic Cirq este o componentă crucială a sistemului, una ce crește siguranța actului chirurgical prin poziționarea într-un mod extrem de precis și inserția în siguranță a diverselor tipuri de implanturi utilizate în chirurgia spinală și cea cerebrală. 

Stația de neuronavigație permite vizualizarea foarte exactă a anatomiei și a patologiei. Practic, creează o hartă tridimensională a creierului, coloanei vertebrale și a măduvei spinării prin fuzionarea imagisticii preoperatorie sau intraoperatorie cu anatomia pacientului. 

Sistemul de fluoroscopie de tip O-arm 3D (Loop-X) este componenta responsabilă de livrarea razelor X, ce permit obținerea acelor imagini preoperatorii și intraoperatorii despre care vorbeam mai sus, cele care sunt folosite pentru crearea hărții 3D a creierului, coloanei vertebrale și a măduvei spinării. Pentru a putea „naviga” prin această hartă și a planifica intervenția chirurgicală cu precizie, chirurgul se folosește de ochelarii de realitate augmentată, care îi permit să „călătorească” în interiorul corpului pacientului.  

Beneficiile utilizării robotului Brainlab Loop-X & Cirq în chirurgia modernă

Utilizarea robotului Brainlab Loop-X & Cirq în chirurgia modernă aduce o serie de beneficii semnificative. Precizia extrem de ridicată a acestui sistem robotic permite rezolvarea cazurilor complexe cu mai multă siguranță pentru pacient și mai puține complicații. Acest lucru se datorează în mare parte abilității robotului de a executa mișcări extrem de exacte printr-un orificiu de doar câțiva centimetri. Nivelul redus de radiații reprezintă, de asemenea, un avantaj important: razele X sunt necesare doar pentru crearea hărții inițiale tridimensionale și pentru controlul postoperator.

Pentru chirurg, vizualizarea 3D a anatomiei cranio-spinale și a patologiei intracraniene, precum și redarea imaginilor radiografice preoperatorii și intraoperatorii și reconstrucția imaginilor 3D reprezintă elemente esențiale pentru obținerea celor mai bune rezultate. Cu cât mai mare este complexitatea sau dificultatea unui caz, cu atât mai importante sunt aceste avantaje.

Datorită preciziei extreme și invazivității reduse a procedurii chirurgicale, pacienții se recuperează mai repede și își pot relua activitățile normale într-un timp mai scurt, după o perioadă de spitalizare mai scurtă. Durerea postoperatorie și disconfortul sunt minime, iar inciziile foarte mici necesare în cazul unor astfel de intervenții vor lăsa în urmă cicatrici reduse. 

Sistemul Brainlab Loop‑X & Cirq este o tehnologie avansată care oferă o serie de beneficii pentru pacienți și chirurgi. Precizia sa sporită, siguranța și versatilitatea îl fac un instrument valoros pentru tratarea unei game variate de cazuri complicate în sfera patologiei spinale și cerebrale. 

Sursa: https://www.medlife.ro/chirurgie-robotica-brain-lab 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Get to know the 50 most influential people in Romanian real estate

Articolul următor

Înainte de executarea silită băncile trebuie să-și ajute clienții să depășească situațiile dificile

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share