Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

3.000 de clujeni la prima expoziție Gustav Klimt de la Cluj

Expoziția este o producție multimedia, cu proiecții 360, care cuprinde peste 60 de opere ale lui Klimt din întreaga sa activitate, expuse în muzee din toată lumea.

„Gustav Klimt. The Immersive Show” este prima expoziție dedicată lucrărilor celebrului pictor austriac, cunoscut pentru operele sale simboliste și stilul Art Nouveau, prezentată la Cluj, în cadrul MINA Pop-Up, ediția itinerantă a muzelui imersiv al noilor arte.

Expoziția este o producție multimedia, cu proiecții 360, care cuprinde peste 60 de opere ale lui Klimt din întreaga sa activitate, expuse în muzee din toată lumea. Proiectul este prezentat de BCR și este organizat în parteneriat cu Iulius Mall Cluj, aflându-se în proximitatea centrului comercial, în parcarea Hotelului Univers T.

Lucrările artistului prind viață și înconjoară spectatorii prin animații realizate de studioul de video-mapping Aural Eye, acompaniate de o muzică originală semnată de Alexei Țurcan. Spectacolul imersiv audio-video fost lansat prima dată la București, în toamna anului trecut și a fost vizionat de un public format din 180.000 de copii și adulți.

 

Klimt a fost unul dintre fondatorii Secesiunii din Viena, fiind influențat de stilurile bizantine și est-asiatice. Cele mai cunoscute lucrări sunt „Sărutul”, „Portretul Adelei Bloch-Bauer – Femeia în Aur” sau „Doamna cu evantaiul”, cea mai valoroasă operă de artă vândută la o licitație în Europa (iunie 2023).

Lucrările sale sunt cunoscute pentru utilizarea intensă a aurului și a modelelor decorative complexe, precum și pentru reprezentarea femeilor într-o lumină simbolică. Expoziţia face parte din selecția de show-uri imersive ce pot fi văzute în cadrul MINA Pop-Up până pe 2 iunie, alături de Lumea Subacvatică și Inner Constellations, la Iulius Mall Cluj.

Avatarul AI și oglinda neurală

Spațiul dedicat ediției itinerante cuprinde mai multe tehnologii inovatoare. La intrare, vizitatorii sunt întâmpinați de MINA, un avatar cu inteligență artificială special pregătit pentru a oferi toate informațiile necesare celor interesați.

MINA a fost dezvoltată pe baza celor mai eficiente și mai noi modele de rețele neurale. Pe lângă ChatGPT, au fost integrați algoritmi de inteligență artificială pentru fiecare componentă, cum este și Audio2Face de la NVIDIA Studio, prin care chipul avatarului 3D se animă în timp real.

Mișcarea pleoapelor, a buzelor, mimica îi permit să interacționeze cu publicul cât mai natural, prin faptul că este capabilă să audă întrebările, gândește răspunsurile și apoi le comunică. Experiența se desfășoară în timp real, iar utilizatorii pot purta o conversație cu un avatar umanoid futurist. MINA este realizată de Mihai Cojocaru și Rec.on.

Neural Mirror este prima instalație interactivă artistică din România construită cu inteligența artificială. „Oglinda” e concepută de către Alex Cioacă (Dompro), cu ajutorul unor rețele neurale și al unui sistem de învățare aprofundat. Prin intermediul Neural Mirror, publicul poate experimenta un transfer în timp real a propriei imagini.

Acest lucru înseamnă că, în timp ce vizitatorii îsi fac poză în oglindă, se vor vedea prin diferite stiluri grafice animate. Proiectul itinerant marca MINA, Museum of Immersive New Art, prezintă arta digitală și noile tehnologii în trei mari orașe din România: Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, până la finalul acestui an.

Biletele pentru spectacolele MINA Pop-Up sunt disponibile pentru achiziționare pe site-ul oficial al muzeului. MINA este primul spațiu imersiv din România și cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud-Est. Muzeul combină arta și tehnologia într-un spațiu senzorial pentru toate vârstele și are ca scop creșterea consumului cultural și a calității producției culturale în România.

Prin acest spațiu multifuncțional, dotat cu tehnologie de ultimă generație, sunt extinse granițele colaborărilor multidisciplinare și internaționale care sprijină inovația și digitalizarea. MINA este un proiect conceput de One Night Gallery și Le Petit.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Art Safari este deschis în perioada 1-5 mai. Mini-vacanța începe cu o nouă expoziție temporară, „Acasă la Brâncuși”

Articolul următor
Acțiunile noi vor fi distribuite, în 22 iulie, acționarilor înregistrați la 19 iulie, într-un raport de 14,8 acțiuni gratuite la fiecare 100 de acțiuni deținute.

Banca Transilvania împarte dividende de 1 miliard de lei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share