Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

UBB a inaugurat “Piața Universității” din Cluj

Conducerea instituției consideră că artera academică s-a transformat într-o nouă piață publică prin intervențiile municipalității.

“Am sărbătorit Ziua UBB în Piața Universității! Sunt 443 de ani de tradiție și excelență prin cultură, știință și inovație. Prin Carta Universității, UBB are două zile de sărbătoare: 12 mai (sub deviza “Cultură, știință, inovație”, din 1581 – începuturile academice în limba latină și tradiția academică germano-maghiară) și 3 noiembrie (sub deviza “Datoria vieții noastre” – începuturile tradiției academice românești din 1919), ce reflectă valorile (tradiție și excelență) și angajamentul academic al Universității Babeș-Bolyai.

La 12 mai 1581, Regele Ștefan Bathory emitea, la Vilnius, diploma de fondare a universității – Academia Claudiopolitana (în capătul estic al Uliței Lupilor – acum str. M. Kogălniceanu), prima instituție de pe teritoriul actual al țării care avea dreptul să confere titlurile universitare de bacallaureus, magister și doctor”, potrivit conducerii UBB.

 

Cum a evoluat instituția clujeană

“După modelul altor universități din acea vreme, instituția va evolua – prin dezvoltări și restrângeri, fondări și refondări – în Universitas Claudiopolitana (cu predare în latină și germană și extinsă în capătul vestic al Uliței Lupilor), iar din 1872, în Universitatea (maghiară) din Cluj (Universitatea Regală Maghiară de Științe Franz Joseph), care va fi transformată prin lege, în 1919, în Universitatea (românească) din Cluj (Universitatea Regele Ferdinand I).

Prin profilul multicultural – limbile academice oficiale română, maghiară și germană, prin moștenirea terenurilor și a spațiilor centrale ale acestor instituții și prin faptul că este continuatoarea legală a universității românești (care și-a deschis porțile în 3 noiembrie 1919), UBB este continuatoarea acestei tradiții academice în țară”, susțin reprezentanții instituției.

 

Expoziție în Turnul Croitorilor

“Academia Claudiopolitana avea două facultăți, de filosofie și de teologie, și funcționa în limba latină, după curriculumul internațional iezuit Ratio Studiorum. Universitas Claudiopolitana a trecut prin perioada iezuită, piaristă și imperială (laică), la maximum de dezvoltare având patru facultăți (filosofie, teologie, drept și medicină), introducând alături de latină și limba germană.

Este prima instituție de pe teritoriul actual al țării care, în baza actului de fondare din 1581, a conferit titluri de doctor (cea mai veche înregistrare pentru titlu identificată până acum fiind 1715) și magister (prima identificată fizic până acum fiind o diplomă de magister în filosofie acordată în 1768).

Superiorul General al Ordinului Iezuit, Arturo Sosa, va onora această sărbătoare și istorie, vizitând în această perioadă expoziția „Academia și orașul”, organizată de UBB în Turnul Croitorilor, și noua „Piață a Universității”, organizată modern de Primăria Cluj-Napoca pe locul unde Regele Ștefan Báthory, Papa și Ordinul Iezuit au dezvoltat primele instituții universitare ale orașului și țării”.

„Întotdeauna ne-am dorit pietonala”

“Cu ocazia acestei sărbători, trebuie spus că, în sfârșit, orașul și UBB au cu adevărat o „Piață a Universității”. Într-adevăr, cea mai frumoasă stradă a orașului și artera academică – așa cum a fost adesea numită în spațiul public – s-a transformat într-o „Piață a Universității”.

Dincolo de speculații, UBB a militat mereu pentru o zonă pietonală în jurul instituției care să valorifice artera academică a orașului (vechea Uliță a Lupilor – Platea Luporum) și care să creeze o „Piață a Universității” în oraș, dincolo de mai vechea stradă a Universității.

Primăria și-a făcut datoria și a oferit UBB și orașului o nouă piață publică, „Piața Universității”. Considerând monumentalitatea și istoria clădirii centrale a UBB și spațiul pietonal generos din jur și clădirile istorice, probabil că această zonă este cea mai frumoasă de acest tip din țară”, potrivit conducerii UBB.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Miraje este organizat de Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca, în colaborare cu Asociația Culturală Miraje și Asociația Lions Club Genesis.

Festivalul Miraje va ține două săptămâni la Cluj

Articolul următor
Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Marius Mînzat, a primit o delegație oficiale chineze din provincia Shandong (înfrățită cu instituția), condusă de Yang Dongqi, vicepreședintele Comitetului Permanent al Congresului Poporului Provinciei Shandong. 

Delegație din Shandong, la expoziția Produs în România de la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share