Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Alcrisagro, certitudinea unei agriculturi performante  

Câmpia Transilvaniei. Acest tărâm minunat unde agricultura ocupă un loc de cinste. Printre cei care dau plus valoare pământului fertil, specific acestei zone, este și familia Pogăcian. Experiența de peste patru decenii în domeniul agricol face din SC Alcrisagro SRL un nume respectat în peisajul agricol mureșean și transilvan. Activitatea începută de inginerii agronomi Maria și Marian Pogăcian este continuată de fiul Cristian, cel care duce mai departe povestea Alcrisagro începută în 1997.

„La început, prin anul 1992, părinții mei lucrau pământ în satul Răzoare, comuna Miheșu de Câmpie, după care în 1994 au luat teren în arendă și în Sânpetru de Câmpie pe persoană fizică, iar, din 1997, în cadrul SC Alcrisagro, an în care a fost achiziționat și o parte din sediul actual din localitatea Sânpetru de Câmpie, județul Mureș. Societatea a fost administrată până în 2019 de mama mea, Maria Pogăcian. În anul 2019, eu și cu fratele meu am preluat frâiele societății, atât ca acţionari, cât și ca administratori”, povestește Cristian Pogăcian.

Părinții sunt agronomi de meserie, de la ei au deprins și copiii această dragoste pentru agricultură.

Fratele meu s-a îndreptat spre economie, eu am optat pentru inginerie. Am terminat Facultatea de Construcţii de Maşini la fosta Universitate “Petru Maior” din Târgu Mureș și Facultatea de Agricultură la USAMV Cluj-Napoca. Mi-a fost ușor în ce privește studiile de specialitate. Imaginea de ansamblu a activităților agricole și tehnice mi-am format-o în familie, școala venind să completeze, să aprofundeze ce știam și, bineînţeles, să aducă noutăţi. Partea practică e baza în agricultură, iar aceasta am dobândit-o de mic copil. Majoritatea vacanțelor le petreceam la țară, veneam cu părinţii foarte des și încet-încet m-am familiarizat cu tot ce înseamnă munca în agricultură. După terminarea facultății, în 2015 am început cu adevărat muncă în fermă. Am avut și dorința de a duce mai departe afacerea începută de părinți și apoi s-o las copiilor mei. Am și doi nepoți, dacă vor să implice și ei, vom colabora cu cel mai mare drag”, spune administratorul SC Alcrisagro.

În 2019, Cristian a făcut pasul cel mare, a preluat afacerea de la părinți. Avea idei multe, însă punerea lor în practică reprezenta o provocare.

Am început să fac anumite schimbări care să îmbunătățească activitatea. În primul rând am încercat să automatizez pe cât se poate activitatea. Am montat GPS-uri de monitorizare pe tractoare, sonde de motorină, bazinul de motorină e cu cheie, deci totul se vede automat. De asemenea, am achiziționat un GPS de coordonare pentru un tractor, am achiziţionat utilaje, un tractor, o combină, am mai și vândut din cele vechi, astfel că la momentul de față majoritatea utilajelor sunt noi. Un lucru important pe care l-am continuat din multe altele a fost acela de comasare a terenurilor și păstrarea înțelegerilor existente. Avem multe schimburi de teren cu diverse persoane, un avantaj atât pentru noi, cât și pentru ei. Am parcele și la 7-8 kilometri, între 90 și 100 de hectare și am încercat pe cât posibil să le eficientizăm, să pun aceeași cultură sau maxim 2. Când mă duc la arat, când mă duc la semănat, în 2-3 zile să termin ce am acolo, adică să nu consumăm timp, combustibil, plus uzură, cu tot felul de drumuri în plus”, spune Cristi Pogăcian.

Culturi și producție de semințe

Firma activează în domeniul producției agricole vegetale, fiind specializată în producerea de semințe de cereale păioase, porumb, soia și plante furajere perene. Alcrisagro colaborează prin acorduri de multiplicare cu firme de prestigiu din agricultura României: Lidea, Syngenta, KWS, INCDA Fundulea, SCDA Turda, SCDA Lovrin.

Ne axăm foarte tare pe producerea de sămânță. Am început și sper să continuăm pe acest segment, având și colaborări cu firme mari, cu distribuitori. Noi administrăm aproximativ 700 de hectare. Procentul de culturi primăvara-toamnă e undeva la 40-60%, 50-50%, depinde de rotaţii. Culturile principale sunt păioasele de toamnă, din care grâul e majoritar, până în 150 de hectare. Avem orz și triticale, numai pentru sămânță, și rapită. În ce privește culturile de primăvară, avem lucernă, vreo 50 de hectare, soia – 15-20 hectare, tot pentru sămânță, floarea-soarelui și porumb. De asemenea avem un parteneriat pentru lot de hibridare la porumb, până în 50 de hectare anual. Mai cultivăm orzoaică și ovăz, cam 20 de hectare în fiecare an, tot pentru sămânță”, afirmă Cristi Pogăcian.

Fertilizarea de bază e undeva la 250 kg de complex 20-20, indiferent de cultură.

La floarea soarelui și porumb executăm prășitul mecanic. Administrăm, odată cu prășitul, azotat de amoniu sau uree, în jur de 50 de kilograme substanţă activă. La păioase de toamnă și la rapiță facem două treceri, una la “desprimăvărare” și una cam la începutul lunii mai, tot în doze de 50 kg s.a. La cele de primăvară, o singură fertilizare. Toamna mergem pe principiul ce am pregătit, am și semănat”. După rapiță, după floare, soia dăm un disc de dezmiriştire, apoi semănăm. Deținem o semănătoare marca Horsch cu pregătire cu discuri, încorporând și îngrășământul pe același rând cu sămânța. Pentru culturile de primăvară scarificăm sau arăm toamna, apoi primăvara o lucrare cu grapă, combinator sau grapă rotativă și semănat. La noi minimum tillage înseamnă minim două treceri. Nu ne permite relieful, solul, nu ne permit nici condițiile pedoclimatice să semănăm direct. Evităm monocultura, cultura de porumb fiind o excepție”, spune administratorul SC Alcrisagro SRL.

Evitarea monoculturii a deprins-o de la tatăl său care îi spunea să nu meargă niciodată pe o mână, adică 1-2 culturi, dar nici să nu bazeze pe un singur soi/hibrid dintr-o cultură.

„Momentan fertilizăm păioasele de toamnă și rapița, pregătim pământul pentru cereale, pentru floare, pentru porumb, iar apoi, când gradele vor fi satisfăcătoare, vom semăna. Încă este multă apă în sol și se lucrează “pe moale”, ceea ce nu e deloc bine, pentru că nu e primul an când pregătim în condiţiile acestea. Când clima ne va permite, vom face și tratamentele fitosanitare necesare la păioase și răpiță. Din păcate, am constatat în ultimii ani apariția bolilor și dăunătorilor la culturile de floarea soarelui și porumb, în faze destul de avansate, când cultura este mare și avem și acest lucru în vedere. Cultura de lucernă este una importantă pentru noi, tocmai de aceea avem în vedere aplicarea tratamentelor cu insecticide”, declară Cristi Pogăcian.

Certitudinea unor culturi performante

Semințele produse de S.C. Alcrisagro S.R.L. garantează investiții sigure și durabile în timp, grație selecției materialului de multiplicare cu proveniență controlată de către Inspectoratul Teritorial pentru Controlul Semințelor și Materialului Săditor și Autoritatea Naţională Fitosanitară.

„Semințele produse de societatea noastră, datorită condițiilor climatice și a solului favorabil din Câmpia Transilvaniei, zona foarte favorabilă acestor culturi, asigură certitudinea unor culturi performante. Astfel, autenticitatea semințelor este garantată prin emiterea de certificate de calitate, buletine de analiză și paşapoarte fitosanitare. Dispunem de întreaga gamă de utilaje specifice producției vegetale și producției de semințe (linie de condiționare și tratare cu insectofungicide, ambalare, etichetare etc.) și, desigur, magazii și spații de depozitare, platforme de uscare, utilaje de manipulare etc. Putem asigura transportul semințelor la beneficiari”, explică Cristi Pogăcian.

Reversul medaliei

Partea cea mai puțin plăcută în agricultură este legată de lucrurile care nu depind de fermieri.

În această activitate depindem cel mai mult de vreme, aspect pe care nu-l putem controla. În zona noastră suntem feriți de secetă, nu suntem ca în sud, în vest sau în Moldova. În schimb la noi, problema în ultimii ani e că ori toamna, ori primăvara plouă prea mult. O altă problemă care se va acutiza pe viitor e legată de forța de muncă, aflată într-o permanentă scădere, mai ales forța de muncă calificată”, enumeră fermierul.

Tot la capitolul probleme, investitorii din agricultură nu au o siguranță a prețurilor. Am făcut niște previziuni, bazate pe anumite prețuri. Oricum luăm în calcul o marjă de 20-30% plus-minus ca să putem plăti, dar nu ne-am gândit că se va ajunge aici. Nu am datorii, dar anul acesta ne rezumăm doar la cheltuielile necesare, salarii, inputuri și absolut nicio investiție, din păcate. S-au ieftinit îngrășămintele față de anul trecut, dar motorina, pesticidele, sămânța, salariile, impozitele au crescut. Tot ce înseamnă producere de sămânță, de la ață, saci, plată la inspectorat, curent, totul s-a scumpit. Plus că anul acesta, o bună parte din subvenție nu a fost acordată când ne-am fi dorit. N-avem o siguranță pentru o perioadă de măcar jumătate de an. Nu știi ce contracte să faci, la ce preț, nu știi ce investiții să faci, nu știi cum să-ți preconizezi ratele, banca nu e interesată că ai vândut sau nu. Într-un cuvânt, instabilitatea economică este una extrem de mare”, crede Cristi Pogăcian.

Articol publicat în ediția tipărită cu nr. 128 a revistei Transilvania Business (11 aprilie-8 mai 2024)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Strategiile de Dezvoltare Locală Multi-Fond, pe agenda Coop&Grow4

Articolul următor

Aurora Boreală sau Furtunile geomagnetice  - pericolul potențial suprem al unui viitor exclusiv electric

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share