Challenge International du Vin a organizat Coup de Cœur des Chefs, o degustare a selecției de vinuri medaliate cu premii speciale. Favoritul bucătarilor a fost desemnat marți, 7 mai 2024 la Château Fonroque din Saint-Émilion, iar chef Oxana Crețu, de la restaurantul Inima din Bordeaux a fost invitata specială, alături de 5 chefi și manageri de restaurante care au obținut pentru restaurantele la care activează, mult râvnitele stele Michelin.
Pentru a 2-a ediție, acest eveniment a reunit bucătari, somelieri și directori de unități cu stea Michelin partenere, cu invitata specială Oxana Crețu de la Restaurantul din Bordeaux Inima.
Cele 12 Premii Speciale ale ediției 2024 au fost degustate de cei 5 bucătari parteneri și directorii de unități: Mathieu Metifet, de la Hotel Restaurant Le Centenaire, Clément Costes, de la FAGE La Maison des Vignes, Christophe Maury, de la Pof France, Quentin Merlet, de la Grand Barrail – Château Hotel Restaurant Spa și Oxana Crețu, de la Restaurantul Inima.
Coup de Cœur des Chefs 2024
Coup de Cœur des Chefs 2024 a ales la Bordeaux este vinul italian IGT Toscana BARRICCATO BIANCO NON FILTRATO 2022 de la FATTORIA LA VIALLA DI G.A.B, Provincia Arezzo, care a adunat toate voturile celor 12 titulari ai premiilor speciale oferite în cadrul Challenge International du Vin Bordeaux 2024.
Următorul pas va consta dintr-o cină, deschisă publicului, în octombrie cu cei 5 bucătari în bucătărie pentru un meniu unic în jurul acestui vin.
Oxana Crețu
Participarea Oxanei Crețu în cadrul Coup de Cœur des Chefs 2024 de la Bordeaux nu a fost una întâmplătoare. Restaurantul Inima pe care îl conduce este unul cu specific francez, căreia i s-a pus eticheta de bucătărie feminină, din cauza faptului că în bucătăria Oxanei era plin de flori, și prin urmare e o bucătărie de fete.
„Într-o zi, un bucătar mi-a făcut un comentariu despre faptul că aveam peste tot o bucătărie de fete cu multe flori. M-am enervat, așa că, de atunci, îmi asum într-un mod exacerbat” explică Oxana Crețu. Pe site-ul restaurantului Inima, precizările sunt edificatoare.
„Bucătăria de astăzi a Oxanei ar putea fi comparată cu un imens strigăt de libertate. Ea dă frâu liber pasiunii creative care o conduce, cu o bucătărie intimă pe cât de inovatoare, pe atât de emoționantă. Fiecare farfurie este o partitură culinară care trebuie considerată ca o poezie lirică, o lungă încredere care face ca fiecare aromă să rezoneze într-o pluralitate de sensibilități”.