Trei orașe din Transilvania și Banat se află în clasamentul celor mai scumpe produse de acest fel din țara noastră.
Pentru că se apropie ziua de 1 iunie și vacanța de vară, Clubul Copiilor a făcut o analiză pentru a determina prețul mediu al unei pizza în România și orașele reședință de județ, plus București.
„Margherita – primul tip de pizza inventat acum mai bine de o sută de ani în Napoli, la poalele muntelui Vezuviu, cu ingredientele sale simple (aluat de pizza, mozzarela, sos roșii și busuioc) și culorile care ilustrează steagul italian – se remarcă drept o preferată universală. Ne-am raportat la prețul unei pizza Margherita de dimensiuni medii pentru această analiză. O pizza medie are 32 cm în diametru și 450-500 g.
Am adunat peste 1.500 de prețuri pentru Margherita de la 850 de pizzerii din țară, consultând meniurile disponibile online. Unde acestea nu au fost disponibile am încercat să le obținem telefonic”, potrivit inițiatorilor studiului.
Prețul mediu al unei pizza Margherita este de 31 de lei în România. Pentru o pizza mică (250-300g), prețul este cu 20% mai mic, adică 25 de lei, pentru o pizza family (de regulă peste 1,2 kg) cu 80% mai mare, ajungând la 59 de lei în medie. O o pizza Margherita cu mozzarella di bufala are un preț mai mare cu 30% datorită calității superioare a ingredientelor.
Cea mai ieftină, la Deva
“Dacă mai aveați nevoie de un motiv în plus să vizitați Castelul Corvinilor, vă ajutăm noi cu unul. În Deva o să găsiți si cea mai ieftină pizza din țară. Prețul unei pizza Margherita în reședinta județului Hunedoara este de doar 25 de lei. Mergeți 150 km spre vest dinspre Hunedoara și o să găsiți a doua cea mai ieftină pizza din țară la Reșița.
Orașul din Caraș-Severin împarte prima treaptă cu Alexandria. Ambele orașe sunt cunoscute pentru unele din cele mai scăzute costuri de trai din țară. Focșani, Vaslui și Pitești ocupă locul 3 cu un preț mediu al unei Margherita de doar 26 de lei, urmate de cinci orașe cu 28 de lei: Sfântu Gheorghe, Călărași, Râmnicu Vâlcea, Suceava și Tulcea.
Iașiul, în topul european al calității
“București este orașul cu cele mai mari prețuri pentru pizza, având un preț mediu pentru o Margherita de 40 de lei, cu 60% mai mare decât al celor mai ieftine orașe din țară. Capitala este cel mai bogat oraș al țării, iar acest lucru se reflectă și în costurile mai ridicate ale vieții, implicit ale restaurantelor.
Cu un preț mediu de 38 de lei, Iașiul ocupă locul secund în rândul celor mai scumpe orașe ale țării, oarecum surprinzător, Iașiul fiind de obicei mai accesibil decât alte orașe ale țării în privința altor produse și servicii.
În schimb, Iașiul se poate mândri cu cea mai bună pizzerie din țară (Zano) și una dintre cele mai bune din Europa, potrivit unui clasament întocmit de 50 Best Pizza. Bucureștiul a fost primul oraș prezent în ghid, dar pizzeria din capitala țării nu și-a păstrat poziția în rândul celor mai bune 50 de pe continent.
Locul 3, cu un preț mediu de 36 de lei, este împărțit de două orașe: Timișoara și Cluj-Napoca, ambele fiind cunoscute pentru un cost al vieții relativ ridicat față de media pe tară. Brăila, Constanța, Sibiu și Bacău ocupă locul 4 la nivel național cu un preț mediu de 35 de lei pentru o pizza Margherita.
Dacă poziționarea Sibiului și Constanței printre cele mai scumpe orașe ale țării nu suprind foarte mult, Brăila și Bacău nu sunt de obicei menționate în topurile privind cele mai scumpe prețuri din țară”.
Prețuri pizza Margherita – Banat, Transilvania:
- Deva HD 25 lei
- Reșița CS 25 lei
- Sf. Gheorghe CV 28 lei
- Miercurea Ciuc HR 29 lei
- Zalău SJ 30 lei
- Oradea BH 30 lei
- Alba Iulia AB 31 lei
- Baia Mare MM 31 lei
- Arad AR 31 lei
- Târgu Mureș MS 33 lei
- Satu Mare SM 33 lei
- Bistrița BN 34 lei
- Brașov BV 34 lei
- Sibiu SB 35 lei
- Cluj-Napoca CJ 36 lei
- Timișoara TM 36 lei
Ingredientele premium influențează prețul
“Deși ingredientele principale ale pizzei Margherita sunt, cu mici excepții, aceleași peste tot, calitatea și modul de preparare ale acestora pot avea un impact asupra prețului final al produsului.
Un sos de roșii făcut în casă din roșii proaspete va fi mai scump decât unul obișnuit, cumpărat din supermarket. Modul de preparare a aluatului și folosirea unor ingrediente premium, precum uleiul de măsline sau mozzarella – de calitate superioară, pot influența prețul final.
Din acest motiv, prețul mai ridicat al unei pizza artizanale poate fi justificat mai mare față de un produs făcut din ingrediente de o calitate mai slabă”, potrivit cercetării.
Analiza a fost realizată având ca bază 1.500 de prețuri pentru pizza Margherita de diferite dimensiuni (diametru și greutate) și alte detalii legate de specialitate (bufala) de la 850 de pizzerii din țară (o pizzerie la cel mult 10.000 de locuitori).
Preparatele au fost standardizate în funcție de greutate și diametru, astfel încât comparațiile să fie relevante. Prețurile au fost preluate din meniurile online ale aplicațiilor de distribuție și completate cu informații obținute de pe site-urile restaurantelor sau telefonic. Datele au fost colectate în perioada 20-27 mai.