Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ziua Mondială Art Nouveau va fi marcată la Oradea în 15 iunie

În data de 15 iunie 2024, Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor (Oradea Heritage) marchează printr-o serie de evenimente speciale Ziua Mondială Art Nouveau.

Ediţia 2024 se concentrează în jurul temei principale Lumina/The Light/La Lumière, în toate formele ei: naturală, decorativă, funcţională și chiar interactivă. Programul bogat și captivant se întinde pe durata întregii zile, între orele 10.00-22.00, iar participarea este gratuită.

Programe pentru toată familia la Casa Darvas—La Roche

Casa Darvas – La Roche

Programul zilei începe la ora 10:00 cu două ateliere de creaţie deschise atât copiilor, cât și adulţilor. Pe pietonala Libertăţii, în spatele Casei Darvas—La Roche, se va desfășura atelierul de pictură în aer liber al Alexandrei Comanici, ilustratoarea cărţii „Coloradea” (editată de Manifest pentru Oradea). Artista va pregăti ilustraţii cu palatele orădene din „Coloradea” pe șevaletele amplasate pe esplanadă, iar participanţii le vor colora sub îndrumarea Alexandrei. Atelierul se va relua la ora 17:00. Tot de la 10:00, arhitecta orădeană Mara Vida susţine un atelier de vitralii create din hârtie colorată, inspirate de elementele Art Nouveau care se regăsesc în arhitectura din Oradea. Atelierul se va desfășura în interiorul casei.

La ora 11:00, cei care doresc să afle mai multe despre Art Nouveau sunt invitaţi la prezentarea „Art Nouveau – stil sau mișcare?”, susţinută de conferenţiarul universitar Deodáth Zuh. Prelegerea se va desfășura în sala de conferinţă a Casei Darvas—La Roche și va analiza asemănările și diferenţele dintre manifestările Art Nouveau în diferite ţări și regiuni, încercând să găsească un răspuns la întrebarea din titlu.

La ora 16:00, artizanii de la Manufactura Lüster așteaptă doritorii la un atelier de ceramică și porţelan pe terasă. Participanţii vor învăţa tehnici de presare a ceramicii și turnarea porţelanului, cu elemente inspirate din ornamentica casei Darvas–La Roche.

Proiecţie specială pentru o zi în cinema „Libertatea”

Doar în această zi specială, fostul cinematograf „Libertatea” din Palatul Vulturul Negru își redeschide porţile pentru public. Vor avea loc trei proiecţii de film în fosta sală A a complexului, de la orele 10:00, 15:00 și 19:00. Intrarea se va face din pasaj.

Spectacol imersiv Gustav Klimt, în premieră în Oradea

Publicul orădean va putea admira pentru prima dată spectacolul imersiv inspirat din lucrările lui Gustav Klimt, unul din fondatorii secesiunii vieneze. Un show inedit din operele pictorului va fi proiectat pe faţada bisericii romano-catolice Sfântul Ladislau din Piaţa Unirii (vis-a-vis de Primărie). Proiectul este realizat în parteneriat cu MINA – Museum of Immersive New Art din București. Spectacolul începe la ora 21:30.

Redescoperirea patrimoniului arhitectural Art Nouveau

Începând cu ora 10:00, ghizii vor porni în tururi cu toţi cei care doresc să redescopere frumuseţile centrului istoric orădean. Programul tururilor este următorul: 10:00, 11:00, 12:00 (lb. maghiară), 13:00, 15:00 (lb. engleză), 16:00, 17:00, 18:00, 21:00 și 22:00.

Fotograful orădean Remus Toderici îi va ghida pe cei interesaţi de fotografie în două tururi foto, cu pornire de la orele 17:00 și 18:00. Startul fiecărui tur va fi din faţa Palatului Vulturul Negru.

Instalații de lumină arhitecturală

Începând cu ora 21:30, palatele Art Nouveau orădene vor prinde viaţă prin proiecţii multimedia, instalaţii de lumină arhitecturală și instalaţii interactive. Participanţii pot admira într-o lumină nouă pasajul Vulturul Negru (Piaţa Unirii), Casa Deutsch (str. Vasile Alecsandri), Casa Poynár (Piaţa Ferdinand), Casa Centrală de Economii (clădirea BRD din Piaţa Ferdinand), Palatul Sztarill (Astoria, Piaţa Ferdinand), pasaj Bazar (str. Madách/Republicii), Palatul Stern (str. Republicii), Palatul Apollo (str. Republicii), Palatul Moskovits (str. Republicii) și Casa Adorján (str. Patrioţilor/Moscovei).

Palatul Moskovits

Concert de jazz

De la ora 22:00, Luiza Zan, una dintre cele mai îndrăgite cântăreţe jazz din România, încheie ziua cu un concert extraordinar în piaţeta din spatele Teatrului de Stat. Locaţia a fost aleasă pentru a scoate în evidenţă superba casă Adorján, aflată la intersecţia străzilor Patrioţilor și Moscovei, recent readusă la splendoarea de odinioară.

Participarea la toate evenimentele este gratuită, însă unele necesită înregistrare prealabilă. Acestea sunt: atelierele de creaţie (de pictură, de vitralii, de ceramică), prelegerea Art Nouveau, proiecţiile din fostul cinematograf Libertatea și tururile foto.

Formularele de înscriere se găsesc în evenimentul Facebook, dedicat Zilei Art Nouveau Oradea 2024: https://www.facebook.com/share/Cp6MEiTkXDbx2DsY/

Despre Ziua Mondială Art Nouveau

Organizaţia Réseau Art Nouveau Network – RANN cuprinde 28 orașe din Europa care se mândresc cu un patrimoniu Art Nouveau semnificativ, precum Paris, Barcelona, Bruxelles, Budapesta și Viena. Oradea este singurul oraș din România care face parte din Réseau Art Nouveau Network. RANN a iniţiat celebrarea Zilei Mondiale Art Nouveau în 2013, cu scopul de a promova ara și arhitectura specifică sfârșitului de secol XIX – începutului de secol XX în ţările Europei.

 

 

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Acest eveniment deservește anual ca o platformă importantă de conștientizare cu privire la problemele de mediu, de promovare a practicilor sustenabile și de încurajare a acțiunilor de protejare a resurselor planetei.

Soluții pentru creșterea productivității culturilor și protejarea apelor în agricultura românească

Articolul următor

Proiect de cercetare pentru tehnologii sustenabile la Universitatea din Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share