Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Șase centrale electrice instalate de Compania de Apă Someș

Un proiect din fonduri europene destinat extinderii producției de energie verde din resurse regenerabile a fost finalizat de Compania de Apă Someș (CASA).
Parcurile fotovoltaice au fost amenajate de CASA iîn două județe ale Transilvaniei | Foto: CJ Cluj

Proiectul european de 4,6 milioane de euro presupune și instalarea de parcuri fotovoltaice în județele Cluj și Sălaj.

Un proiect din fonduri europene destinat extinderii producției de energie verde din resurse regenerabile a fost finalizat de Compania de Apă Someș (CASA) Cluj-Napoca.

“Finalizarea acestui proiect reprezintă un pas semnificativ în direcția angajamentului nostru de a deveni mai sustenabili și de a oferi soluții energetice mai curate comunității noastre. Suntem mândri să ne alăturăm eforturilor globale de minimizare a efectelor schimbărilor climatice și de reducere a amprentei de carbon”, a declarat directorul general al CASA, Călin Neamțu.

Obiectivul secundar al investiției este scăderea cheltuielilor de operare a acestor obiective ale CASA prin reducerea semnificativă a cheltuielilor de energie electrică.

“Această investiție semnificativă continuă angajamentul CASA de a deveni o companie verde, prin adoptarea progresivă a tot mai multor tehnologii sustenabile, contribuind la reducerea amprentei de carbon și impactului asupra mediului înconjurător, minimizând astfel efectele schimbărilor climatice”

Proiectul a vizat proiectarea și construirea a șase centrale electrice, respectiv parcuri fotovoltaice, în cadrul unor obiective de infrastructură edilitară din județele Cluj și Sălaj administrate de operatorul regional sub autoritatea Consiliului Județean (CJ)”, potrivit conducerii CASA.

Unde sunt amplasate centralele:

  • Stația de epurare Cluj-Napoca – putere instalată: 842 kWp
  • Uzina de apă sursa Florești – putere instalată: 842 kWp
  • Stația de captare-tratare Bologa – putere instalată: 421 kWp
  • Stația de epurare Dej – putere instalată: 356 kWp
  • Stația de epurare Gherla – putere instalată: 334 kWp
  • Stația de epurare Zalău – putere instalată: 421 kWp

Microcentrale la Tarnița și Gilău

„Am reușit să finalizăm, cu succes, o nouă investiție din fonduri europene, care va permite reducerea semnificativă a consumului energetic din surse convenționale, poluante.

Prin construirea acestor centrale electrice fotovoltaice, cu o putere totală instalată de peste 3,2 megawați, urmărim să acoperim, în mare măsură, cheltuielile operaționale cu funcționarea acestor mari consumatori, reducând în același timp amprenta de carbon şi impactul asupra mediului”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Contractul de finanțare a fost de 23 de milioane de lei, cu taxa pe valoarea adăugată inclusă, din care 94% au reprezentat fonduri publice nerambursabile: Fondul de Coeziune – 85%, bugetul de stat – 15%. La nivelul infrastructurii de apă potabilă şi apă uzată din Cluj și Sălaj, CASA utilizează extensiv și alte modalități de producere a energiei verzi, regenerabile.

Alături de microhidrocentrala de la Tarnița, în cel mai scurt timp va fi dată în funcțiune o altă facilitate de acest fel, aflată în construcție la stația de tratare a apei de la Gilău. În cadrul stațiilor de epurare administrate, operatorul de apă a reușit producerea de energie electrică și termică prin valorificarea biogazului rezultat din fermentarea nămolurilor de epurare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

EBM - Papst, prima companie rezidentă în Parcul Științific și Tehnologic Bihor

Articolul următor
Conducerea producătorului de materiale de construcții a anunțat numirea lui Bogdan Crăciunaș ca director financiar al companiei.

De la Terapia, la TeraPlast. Bogdan Crăciunaș, noul director financiar

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share