Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Tracknamic vrea să digitalizeze piața de Transport și Logistică din România

Un business în plină evoluție la intersecția dintre Tehnologie, Inovație, Transport și Logistică. Astfel își definește Istvan Barta, fondatorul Tracknamic, platforma sa.

La terminarea liceului a cochetat cu construcțiile, fiind admis la o facultate cu astfel de profil, dar era îndrăgostit și de tehnologie, fiind admis, de asemenea, și la o astfel de facultate. A ales să rămână la Construcții, dar în cele din urmă s-a reorientat spre Tehnologie.

Istvan Barta, fondatorul Tracknamic plănuia încă de la începutul primului său Startup în IT să dezvolte un produs/serviciu propriu cu valoare adăugată, care să inoveze, să disrupă în domeniul pe care-l vizează.

Istvan Barta

,,Pragmatic spus, am făcut consultanță/outsourcing câțiva ani pentru a căpăta experiență, pentru a-mi forma echipa, pentru capital și network, ca mai apoi să ne aventurăm să dezvoltăm produse noi și să încercăm să cucerim concurența. Am pornit Tracknamic foarte devreme cu un ADN simplu și antifragil. Suntem o echipă de experți în IT care dezvoltă o platformă software pentru transportatori pe metodologia dezvoltării ciclice centrată pe client”, povestește Istvan Barta.

După circa 7 ani, spune că ar schimba doar două cuvinte din definiția inițială: platforma a devenit ecosistem de produse software, iar transportatorul a devenit întreaga listă de actori din lanțul logistic.

Primii clienți

Pentru că dezvoltarea centrată pe client se bazează pe expertiza de domeniu (requirement know-how) venită de la client, încă din prima lună și-au dedicat timp să încerce pe ,,piata caldă” să ofere 100 licențe gratuite pentru testare contra cost, pentru cerințele minime, pentru care acel poțential client ar fi dispus să semneze cu ei contractul.

,,Practic, primii clienți au scris continuu caietul de sarcini. Noi dezvoltam pe banii noștri (ai investitorilor) și dacă reușeam să livrăm produsul la nivelul așteptărilor, semnam încă un contract plătitor”, explică antreprenorul.

Nu i-a fost greu, pentru că avea, alături de primii investitori, o rețea destul de vastă de cunoștințe și nu implica niciun risc pentru potențialii clienți.

 

Ecosistem de produse interconectate

Diferența dintre Tracknamic și alte produse similare este dată modul de abordare a pieței de profil.

,,Strict tehnic vorbind, suntem diferiți prin orientarea pe UX și pe un stil minimalist. Nu încercăm să facem de toate pentru toți, preferăm un produs minimalist care e ideal pentru 80% din piață. Dacă privim în schimb abordarea noastră, în general încercăm să înțelegem cerințele/nevoile în esență și procesele și fluxurile fără bariera de departament sau companie. Prin asta rezultă un ecosistem de produse interconectate care conlucrează pentru a putea fi interfețe suficient de simple pentru utilizator, dar să fie suficient de complex pentru a simula realitatea organizațională a pieței. Tot timpul am încercat să definim piața în loc să încercăm să ne definim pe noi înșine în functie de piață”, precizează Istvan Barta.

Istvan Barta

Provocări

Despre provocările cărora a trebuit să le facă față, antreprenorul subliniază că în domeniul Transporturi și Logistică, din 2019 încoace, toți anii au fost imprevizibili și turbulenți, plini de incertitudini și de așteptare a așezării pieței.

,,Noi am identificat acest lucru încă din prima lună de pandemie și am transformat riscul într-o oportunitate. O oportunitate să ne auto-descoperim, să ne punem pe «foaie» viziunea, misiunea, identitatea. Să proiectăm platforma de viitor pentru Transport și Logistică în viziunea noastră. Acest proces a fost și este unul foarte dificil, în care suntem implicați cu câțiva clienți reprezentativi. În 2024 ne așteptăm să lansăm această nouă platformă cu pregătirile organizaționale interne necesare”, explică specialistul în IT.

În ceea ce privește ultimele modificări legislative Tracknamic lucrează la dezvoltarea integrărilor necesare atât pentru E-Transport cât și pentru monitorizarea locație pentru E-Transport.

Planuri de viitor

Antreprenorul apreciază că ecosistemul Tracknamic va revoluționa piața de Trasport și Logistică în perioada următoare.

După părerea sa, foarte rar se întâmplă ca o tehnologie nouă să aibă un impact revoluționar în domeniile de bază, precum Logistica/Transportul, sau în soft-urile folosite de ei.

,,Acum zeci de ani se lucra pe caiet și tahograful înregistra pe un disc de hârtie. BigDate, Cloud Computing, IoT, etc, iar acum AI, nu schimbă fundamental procesele și fluxurile din companiile de Transport și Logistică. Deci, din punct de vedere tehnologic, referindu-mă la tehnologii emergente în prezent, nu plănuim să implementăm nimic nou în acest an, dar din punct de vedere funcțional și de procese, urmează să lansam un ecosistem de produse la care lucrăm de aproape 3 ani mai pe ascuns. Ne propunem ca acest ecosistem de produse să digitalizeze piața de Transport și Logistică din România (și nu numai) în următorii 3 ani”, conchide Istvan Barta.

 

Articol apărut în varianta tipărită TB 128

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

„La TRANSAVIA credem că toți consumatorii au dreptul să se aștepte la cele mai înalte standarde de siguranță alimentară”

Articolul următor

EBM - Papst, prima companie rezidentă în Parcul Științific și Tehnologic Bihor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share