Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Trenurile dintre Cluj și Aghireș vor circula electric în ritm „ardelenesc”

Asociația Pro Infrastructură (API) a prezentat imagini de pe Magistrala 300 (M 300) între Cluj-Napoca și Gara Aghireș, adică lotul 1 din 4 al proiectului de electrificare și modernizare dintre Cluj-Napoca și Oradea (Episcopia Bihor).
Lucrările la lotul 1 sunt executate de asocierea RailWorks, formată din Alstom și Arcada | Foto: API

Viteza maximă între cele două localități se va mări doar cu 20 km/h în condițiile numeroaselor curbe strânse existente pe traseu, avertizează experții în infrastructură.

Asociația Pro Infrastructură (API) a prezentat imagini de pe Magistrala 300 (M 300) între Gările Cluj-Napoca și Aghireș, adică lotul 1 din 4 al proiectului de electrificare și modernizare dintre Cluj-Napoca și Oradea (Episcopia Bihor).

Aghireș

“Pe aici trenurile ardelenești „high speed” vor circula cu maxim 100 km/h față de 80 km/h înainte, pe același traseu sinuos austro-ungar, fiindcă doar două curbe au fost reproiectate, la Nord-Vest de Gârbău. Îmbunătățirile notabile sunt electrificarea liniei și introducerea semnalizării moderne ETCS. Într-un viitor incert va exista și un serviciu de tren metropolitan.

În plin sezon de construcții și într-o zi de lucru am sperat să vedem o mobilizare mai bună a asocierii RailWorks, formată din Arcada și Alstom. Progresul fizic este 5%, cu avans financiar 11%. Lucrările de până acum constau în demontarea firului 1, execuția organizării de șantier și amenajarea albiei râului Nadăș.

Încă se circulă pe firul vechi până la Aghireș. Ținta ambițioasă este încadrarea în termenele Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), adică finalizarea până în 2026. Contractul de 1,6 miliarde lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA) a fost semnat în 30 decembrie 2022 și prevede 6 luni de proiectare și alte 36 de execuție”, conform API.

Șanse reduse de respectare a PNRR

În aceste condiții, API consideră că șansele de respectare a acestor jaloane sunt reduse. Aceasta va monitoriza în continuare lotul 2, Aghireș – Poieni, și lotul 3, de pe Defileul Crișului, în Munții Apuseni.

După finalizarea lucrărilor la primul tronson de cale ferată electrificat cu fonduri europene, estimată până în 2027, un drum între Cluj-Napoca și frontiera cu Ungaria va dura 2 ore și 14 minute, potrivit CFR Infrastructură. Pe alte loturi de pe acest traseu vor fi asigurate condiții tehnice pentru circulația cu până la 160 km/h pentru trenurile de călători și de 120 km/h la cele de marfă.

Valoarea totală a investiției este de 7,6 miliarde de lei, fără TVA, 36 de luni fiind durata de execuție a celor patru loturi: Cluj-Napoca – Aghireș (30 km), Aghireș – Poieni (36 km), Poieni – Aleșd (52 km), Aleșd – Frontieră Ungaria (46 km).



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

150.000 de participanți la Sports Festival

Articolul următor
RNV va avea parte de creștere economică sustenabilă și de antreprenori mai competitivi datorită parteneriatului european StarRise, din care face parte Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, susțin reprezentanții ADRNV.

Industria alimentară și logistica din Transilvania, susținute prin fonduri UE

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Citeste mai mult

Aradul mizează pe „Turismul de o zi”

Arădenii sunt invitați să-și descopere județul prin „Turismul de o zi”. Moneasa, Căsoaia, cu tabăra școlară, Ghiorocul, denumit…
Educație
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share