Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Filmele indiene au luat cele mai importante premii la TIFF

Trofeul Transilvania, de 10.000 €, a mers la filmul indian “Fetele tot fete”.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) și-a anunțat câștigătorii în cadrul galei de închidere de la Teatrul Național din Cluj-Napoca.

Trofeul Transilvania, de 10.000 €, a mers la filmul indian “Fetele tot fete”. Filmul de debut al regizoarei Shuchi Talati vorbește despre ce înseamnă să fii femeie într-un mediu strict și opresiv printr-o poveste a unei adolescente dintr-un pension din Himalaya, a cărei mamă nu pare să fi cunoscut nici ea maturizarea.

„Povestea acestui film este foarte legată de India, dar am sperat întotdeauna că și oameni din afara acestui spațiu și timp foarte specific în care se desfășoară povestea vor rezona cu ea. Simt că acest premiu spune asta”, a declarat Shuchi Talati, în video-ul prezentat la gală.

Tot un film indian a fost recompensat și cu premiul special al juriului, de 1.500 de euro: „Fata îndărătnică” (r. Vinothraj Palani), care a mai fost premiat la TIFF și în 2021 pentru debutul “Pietricele”.

Juriul competiției oficiale a fost impresionat și de modul în care regizorul Sebastian Quebrada reușește să spună în „Celălalt fiu” o poveste personală urmărind conflictele interioare ale fiecărui personaj. Acesta a fost recompensat cu premiul pentru cea mai bună regie, de 3.000 de euro.

 

Premiul pentru cea mai bună interpretare, 1.000 de euro, a fost acordat lui Hassan Pourshirazi, pentru rolul din filmul „Bătrânul burlac” (r. Oktay Baraheni). După cum au motivat alegerea membrii juriului, „actorul se aruncă fără vreo teamă sau rușine într-o interpretare viscerală a unui personaj care întruchipează răul absolut în toată complexitatea sa”.

Premiul pentru lungmetraj din cadrul competiției Zilelor Filmului Românesc (ZFR) a fost câștigat de filmul independent „Clasat”, regizat de Horia Cucută și George ve Ganæaard. Acesta constă în 2.000 de euro, și servicii de laborator de 10.000 de euro. Tulburătorul documentar „Alice On & Off” (r. Isabela Tent), a fost laureat cu premiul ZFR pentru debut, de 1.500 de euro, și cu mențiunea specială a juriului „What’s Up, Doc?” și premiul FIPRESCI.

Competiția What’s Up, Doc?, care cuprinde filme care trec de convențiile cinematografului documentar, a fost câștigată de „Kix” (r. David Mikulan, Balint Revesz) – 2.000 de euro.

„TIFF funcționează ca un spațiu în care profesioniștii din industria maghiară de film se pot întâlni între ei dar și cu invitați internaționali, într-un festival care a avut întotdeauna o atenție specială pentru filmele maghiare. Pentru noi e mai mult decât un simplu festival de film”, a spus Balint Revesz.

Spectatorii de la TIFF și-au ales preferații. Premiul publicului, de 2.000 de euro, a mers la „Frate de-o vară” (r. Joren Molter), în timp ce „Moromeții 3” (r. Stere Gulea) a primit premiul pentru cel mai popular film românesc din festival, de 2.500 de euro. TIFF este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Final de Festival Internațional de Teatru New Wave la Reșița

Articolul următor

Tim Robbins în dialog cu Octavian Saiu la Sibiu

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share