Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Castelul Mikó din Olteni, Covasna se restaurează cu atenție

Castelul Mikó, construit în anul 1827, în partea de nord a satului Olteni din județul Covasna se află în proces de restaurare cu finanțare UE, prin intermediul PNRR.  Experții în conservarea monumentelor lucrează cu mare atenție la restaurarea picturilor murale, care sunt unice în Europa.

Baumeister a obținut contractul de execuție a lucrărilor de restaurare pentru Castelul Mikó, în valoare de 13,1 milioane de lei. Tot  Baumeister a executat și lucrările de reabilitare a Muzeului Național Secuiesc.

Președintele Consiliului Județean Covasna Tamás Sándor a vizitat recent șantierul.

Curtea castelului este înconjurată de ziduri mari, asemenea zidurilor cetăților. În spatele curții, pe partea dreaptă a Oltului, se ridică castelul construit în stil clasicist. Pe locul monumentului istoric se afla altădată conacul familiei Mikó din sec. al XVIII-lea.  Fundația edificiului a fost descoperită în 1970, iar săpăturile arheologice au arătat că ansamblul de clădiri a fost construit pe zidurile castrului roman, aflat aici. Legenda castelului spune că el a fost construit în 1827, de contele Mikó Miklós, din pietrele unei foste cetăți aflate în apropiere, denumite Herecz, care a fost dărâmată. Data construcției și numele contelui sunt trecute pe construcția de piatră, situată deasupra ușii principale.

În 1840, după finalizarea lucrărilor de construcție, camerele au fost ornate cu picturi murale, care se spune că au fost realizate de Bodor Péter din Târgu Mureș. Unicitatea castelului rezidă tocmai din decorația interioară, iconografia unică și seria de picturi murale, bine conservate.

Castelul Mikó din Olteni are fresce unice

Frescele pot fi împărțite în două grupe: frescele inspirate de război și fresce care evocă insula păcii, care ilustrează prietenia. Frescele din sala mare descriu câteva scene din viața socială, iar imaginile războaielor napoleniene decorează apartamentele bărbaților. În apartamentele femeilor sunt mortalizate amintirile unei călătorii europene.

Valoarea decorației interne este dată de lambriul istoricizant al camerei vânătorilor, dulapurile încorporate și ancadramentele ușilor. Ele au fost adăugate în urma lucrărilor de modernizare și reprezintă mobilierul artistic al epocii. În partea sudică a clădirii, parchetul decorativ cu intarsie s-a păstrat în starea sa originală și tot aici există două sobe de teracotă, în culoarea lor originală.

Castelul Mikó a fost cumpărat în 2014, de către Consiliul Local Bodoc și Consiliul Județean Covasna.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Bursa de spectacole la Sibiu în cadrul FITS

Articolul următor
BERD a vândut acțiuni ale Băncii Transilvania de 82 milioane € Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD) a înstrăinat 13,7 milioane de acţiuni ale băncii din Cluj. Operațiunea cu acțiunile Băncii Transilvania (BT) s-a făcut la prețul de 30 de lei, respectiv o tranzacție de 410 milioane de lei, potrivit casei mureșene de brokeraj Goldring. Preţul de 30 de lei pe unitate are un discount de 9% față de închiderea din 26 iunie, de 32,95 lei. Deținerea BERD în capitalul social al BT a scăzut de la 6,87 la 5,16%. Ieri, au intrat în conturile investitorilor dividendele de 1 miliard de lei distribuite de Banca Transilvania. Acţiunile TLV au urcat în 26 iunie cu 2%, pe tranzacţii în valoare de 15,3 milioane de lei, la un preţ de 32,95 lei pe titlu, aproape de maximul istoric. În 27 iunie, prețul unei acțiuni BT a scăzut cu 4,25%, până la 31,55 lei / titlu. Banca din Cluj avea o capitalizare bursieră de 25 de miliarde de lei, la un capital social de 7,9 miliarde de lei.

BERD a vândut acțiuni ale Băncii Transilvania de 82 milioane €

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Ovi Pascu, omul care vorbește cu lemnul

Lemnul vorbește! Dar nu toată lumea îl aude și îl înțelege. Artistul orădean, Ovidiu Pascu, „Moșul” pentru prieteni,…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share