Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Două orașe din Ardeal candidează pentru titlul ”Capitala Tineretului din România” în 2026

Alba Iulia și Brașov sunt orașele care candidează pentru titlul ”Capitala Tineretului din România” în 2026, program susținut de către Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română.

Anual, un oraș din țară primește titlul Capitala Tineretului din România în urma unui concurs de concepte și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură.

În urma apelului, care s-a desfășurat în perioada 22 martie – 30 iunie 2024, primăriile din Alba Iulia și Brașov au depus candidaturile pentru a deveni Capitala Tineretului din România în anul 2026. După această etapă, cele două candidaturi vor fi evaluate de către membrii juriului, urmând ca în data de 19 octombrie 2024 să fie anunțat orașul câștigător al titlului ”Capitala Tineretului din România” pentru anul 2026.

“Asumarea unei astfel de candidaturi din partea oricărui oraș denotă curaj și îndrăzneală, dar și un semn de intenție clară cu privire la o viitoare investiție mai amplă în tineri. Indiferent, dacă vorbim de starea curentă de bine, perspectivele de viitor sau autodeterminarea și participarea tinerilor, orașele trebuie să ofere spații, servicii și finanțare pentru ca tinerii să persevereze și să-și formeze orașul conform aspirațiilor lor, alternativa fiind plecarea din oraș sau chiar din România. Alba Iulia și Brașov au înțeles că un astfel de titlu le poate oferi o cale rapidă spre un viitor mai optimist bazat pe generația tânără de astăzi. Ambele municipalități au deja multe de câștigat din etapa următoare a competiției, iar oricare dintre cele două va ieși câștigătoare, din perspectiva noastră, mișcările de și pentru tineret din ambele orașe sunt deja câștigătoare pentru implicarea în acest proces.” a declarat András Farkas, coordonatorul procesului de selecție a Capitalei Tineretului din România.

Beneficii

Orașul câștigător va beneficia de un premiu financiar în valoare de 50.000 euro din partea Băncii Comerciale Române. Titlul va oferi și oportunitatea de a atrage alte surse de finanțare din diferite surse publice și private și deținătorul său va beneficia de asemenea de posibilitatea de a găzdui diferite evenimente de rang național, organizate de instituții publice și rețele de tineret din România.

De asemenea, orașul câștigător are dreptul de a găzdui Summitul Tinerilor, cel mai important eveniment de celebrare, dezbatere și decizie al mișcării de tineret din România și ediția din 2026 a Galei Tineretului din România.

Juriul este format din 27 de personalități ce provin din sectorul public, privat și neguvernamental, persoane cu experiență în domeniul tineretului, atât la nivel local și regional, cât și la nivel național și europeanToate informațiile despre Capitala Tineretului din România se găsesc pe: https://capitalatineretului.ro/.

Istoric

Programul ”Capitala Tineretului din România” s-a născut ca o moștenire a programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului. Orașele purtătoare ale titlului ”Capitala Tineretului din România” au fost: Timișoara 2016-2017 (ediție pilot axată în jurul conceptului CHECK-OUT Timișoara / Ce Caut: Timișoara), Bacău 2017-2018 (COLOREAZĂ-ȚI GENERAȚIA), Baia Mare 2018-2019 (#Uturn), Iași 2019-2020 (#rlSeUP!), Constanța 2021-2022 (#ComeToSEAus), Târgu Jiu 2023 (YOUth URL). Pentru anul 2024, titlul ”Capitala Tineretului din România” a fost decernat orașului Ploiești, iar pentru anul 2025, orașului Vaslui.

Capitala Tineretului din România 2024 – Ploiești

Orașul Ploiești aduce în prim-plan „Ploiești, Let’s PLAY!” (Partnership. Lifelong-Learning. Advocacy. YOUth). Prin acesta își doresc să aibă o abordare complexă, dar adaptată și atrăgătoare pentru tineri asupra conceptelor care au dat naștere acronimului PLAY. Așadar, etapele de dezvățare, reînvățare și învățare, cuprind activități pentru tineri, dar nu numai și sunt transpuse într-o serie de activități diverse: de la acțiuni de voluntariat, podcasturi, cursuri, consiliere, aplicații mobile, imnul tinerilor, cafenele publice până la competiții și crearea unor spații destinate tinerilor.

Prioritățile programului Ploiești, Let’s PLAY! sunt structurate pe 4 direcții de acțiune: crearea contextului de stare de bine, acțiunea tinerilor în comunitate, consolidarea ecosistemului de tineret și crearea de perspective pentru tineri.

Capitala Tineretului din România 2025 – Vaslui

Conceptul orașului Vaslui – #întinerEȘTI este o mișcare inițiată de către tineri, pe mai mulți ani, şi are ca scop principal sincronizarea şi tratarea, sub aceeași umbrelă, a intereselor mai multor categorii sociale din oraș. Programul de capitală va avea la bază ACCED: o denumire recentă pentru o mișcare recurentă în Vaslui, ce a prins formă din nevoia tot mai accentuată a tinerilor de a face din orașul lor și din județ un loc mai bun și plin de oportunități.

Programul ACCED este compus din cinci linii directoare generale, ce au la bază cinci domenii de activitate de profesionalizare sau re-profesionalizare. Fiecare dintre ele, în mod individual, trebuie privite ca o oportunitate de descoperire vocațională pentru orice tânăr din Vaslui, în anul 2025: A – antreprenorial, C – cultură, C – civico-politic, E – ecologie, D – digitalizare.

***

Programul „Capitala Tineretului din România” urmărește principii similare cu cele ale titlului de „Capitala Europeană a Tineretului”, titlu gestionat de Forumul European al Tineretului, al cărui membru este și Consiliul Tineretului din România. Acest titlu dorește să ofere o oportunitate unică orașelor din țară pentru a-și transforma propriile viziuni în proiecte de dezvoltare concrete cu participarea activă a tinerilor.

Fiecare oraș care primește acest titlu are oportunitatea de a dezvolta un program cadru tematic anual care vizează dezvoltarea urbană cu participarea directă tinerilor, capitalele realizând proiecte din ce în mai profesioniste, abordând noi teme de interes pentru tineri și încurajând dezvoltarea de idei noi și inovatoare referitoare la co-crearea și dezvoltarea orașului. Încercând să stabilească noi modele, aceste programe anuale aduc o contribuție semnificativă la procesul de armonizare a diversității urbane, conservând identitatea diversă a comunităților, dar promovând în același timp toleranța bazată pe comunicare și acțiune comunitară.

„Capitala Tineretului din România” poate deveni cel mai eficient instrument de mobilizare a resurselor locale existente pentru o mai bună dezvoltare economică și socială bazată pe nevoile și obiectivele reale ale tinerilor.

Programul ”Capitala Tineretului din România” este implementat în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

90 de ani de la prima anvelopă de iarnă, marcați de Nokia Tyres cu prima anvelopă produsă la Oradea

Articolul următor

Anamaria Diaconescu, HRCC Director: "We believe in unity"

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Better Quality Assurance (BetterQA) Cluj este acum o filială a WillDom. Acest parteneriat marchează o etapă importantă pentru noi, deschizând noi oportunități de creștere și excelență în asigurarea calității.
Citeste mai mult

BetterQA își unește forțele cu WillDom

Parteneriatul dintre societatea clujeană și grupul american va da naștere companiei WillDoom Romania. “Better Quality Assurance (BetterQA) Cluj…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share