Organizațiile din mediul rural vor contribui la reducerea lipsei de personal în servicii, turism, construcții, dar și la încurajarea antreprenoriatului.
Grupurile de Acțiune Locală Napoca Porolissum (GAL-NP) și Crivățul de Sud-Est (GAL-CSE) au lansat, în comuna clujeană Căpușu Mare, un proiect de parteneriat pentru formare și ocupare în domeniul muncii. În proiectul de la Cluj mai sunt implicate administrațiile din Măguri Răcătău, Beliș, Mărișel, Sâncraiu, Mărgău, Rîșca, Săcuieu, Aghireșu.
“Deși primarii din zona noastră sunt încă sceptici în acest demers, încercăm să îi convingem să susțină societatea civilă, însă cum organizațiile nonguvernamentale încă nu sunt pregătite, vrem să le pregătim pentru finanțări prin parteneriate, mentorat. Vom face cu acestea schimburi de bune practici.
Ideea ne-a venit în urma vizitelor noastre în țări precum Estonia sau Islanda, unde am văzut sisteme educaționale foarte bine puse la punct în mediul rural. Încep să apară și la noi, deși încă timid, tot mai mult astfel de inițiative. În Sâncraiu s-a deschis un liceu vocațional, care pregătește elevii pentru diverse meserii.
Nu toată lumea poate să facă facultatea, iar meseriile sunt foarte plătite și vom duce lipsă de meseriași. Poate vom avea nevoie de fierari-betoniști sau de oameni pentru servicii turistice care se dezvoltă în zonă”, ne-a explicat Alina Baba, director executiv al GAL-NP.


Stimulează regiunile mai puțin dezvoltate
Demersul celor două asociații din România are ca scop consolidarea dialogului social și a parteneriatelor pentru ocupare și formare în regiunile mai puțin dezvoltate ale țării noastre. Proiectul „Parteneriat pentru formare și ocupare” vizează îmbunătățirea capacității și digitalizarea organizațiilor societății civile (OSC).
Acesta oferă sprijin pentru dezvoltarea și implementarea de parteneriate durabile pentru ocupare și formare profesională. “Vom desfășura programe de formare profesională și vom implementa inițiative inovative, menite să crească participarea OSC-urilor la consolidarea dialogului civic național, dar și european.
Invităm toate asociațiile și fundațiile, inclusiv federațiile, care au ca obiective implementarea de măsuri specifice pieței muncii (informare, consiliere, mediere, formare profesională a adulților, antreprenoriat, stimularea dialogului civic) și care au sediu sau punct de lucru într-una din regiunile mai puțin dezvoltate, să se implice activ în programele noastre.
Ne dorim să creăm o rețea puternică și colaborativă de OSC-uri care să contribuie la dezvoltarea socială și economică a comunităților mai puțin avantajate. La baza acestui proiect sunt un parteneriat solid și o bună cooperare între cele două asociații”, îndeamnă inițiatorii proiectului.

Parteneriate cu firmele și administrația
Prioritatea o reprezintă modernizarea instituțiilor pieței muncii, pentru a evalua și anticipa necesitățile în materie de competențe, să asigure asistență promptă și personalizată, să sprijine corelarea cererii cu oferta, mobilitatea pe piața muncii.
OSC-urile vor avea astfel rolul de a contribui la incluziunea prin ocupare și formare a categoriilor dezavantajate și a participa la furnizarea de măsuri active de ocupare. Potrivit GAL-NP, în zona acestuia există 50 de astfel de OSC-uri, mai mult sau mai puțin active, însă vor fi incluse și instituțiile publice și entitățile comerciale, astfel încât nivelul de ocupare la nivelul regiunilor vizate să crească.
Timp de șase luni va avea loc un schimb de bune practici (30 de persoane) din OSC-uri, urmate de un târg de ONG-uri, cu recrutare de noi membri (15 organizații) – derulat în paralel cu târguri de locuri de muncă.
Va fi creată o aplicație informatică pentru gestionarea informațiilor din OSC-urile membre (30 organizații), urmată de evenimente de promovare a proiectului și consultanță pentru îmbunătățirea managementului organizațional. GAL-NP cuprinde localitățile Aghireșu, Beliș, Călățele, Căpușu Mare, Gilău, Izvoru Crișului, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Mărgău, Mărișel, Rîșca, Săcuieu, Sâncraiu, Huedin.

Educație și afaceri pe insule exotice
Pe două insule din Estonia, comunitățile rurale păstrează tradiția și își folosesc potențialul de dezvoltare. În Muhu funcționează un centru de tineret cu studio de muzică, ateliere de obiecte confecționate manual, cursuri de gătit și de cusut. Oamenii și-au deschis afaceri cu siropuri, sosuri și esențe naturale din plante culese de pe insulă (ienupăr), produc gin de calitate, folosind ca bază o infuzie de brad. În Saaremaa există o școală unde cursanții pot opta pentru construcții, tâmplărie, mecanică auto, bucătărie, pielărie, sculptură în lemn, construcție de bărci. Se țin cursuri de IT, inginerie, design grafic, multimedia, fotografie, muzică. Programa se decide în funcție de nevoile comunității și piața muncii. Școala creează locuri de muncă, oferă contact direct cu viitori angajatori, implică antreprenori și experți ca profesori.
