Primăria Timișoara s-a lepădat de stilul meșterului Manole și a demarat acțiunile de construire a unei baze sportive municipale, pe strada Mircea cel Bătrân, după ce i s-a refuzat continuarea lucrărilor și preluarea unui obiectiv cu aceeași destinație, situat pe strada Costică Rădulescu, ridicat în proporție de 70% de Compania Națională de Investiții și apoi abandonat.
Se muncește cu spor la Timișoara. Primăria a asistat neputincioasă la distrugerea bazei sportive care se apropia de finalizare cu construcția realizată de CNI și aflată acum într-o stare avansată de degradare după oprirea lucrărilor. Și nu de azi-de ieri. Responsabilul cu infrastructura sportivă din cadrul administrației locale a Timișoarei, viceprimarul Cosmin Tabără, soțul celebrei gimnaste Simona Amânar, a declarat că încă din luna august a anului trecut, s-au făcut demersuri pentru preluarea lucrărilor, după rezilierea contractului cu executantul, inițiată de CNI.

Foto credit: Ștefan Both
Când a preluat mandatul, viceprimarul a apreciat că infrastructura sportivă a orașului este la nivel zero și nu poate rămâne indiferent. După stadionul Eroii Timișoarei, aflat în execuție, unde muncesc cei de la Tehnodomus, „Mircea cel Bătrân” este a doua bază sportivă la care s-au început lucrările.
Meșterul Manole a lovit la Timișoara
Primăriei Timișoara i s-a refuzat evaluarea la fața locului și continuarea lucrărilor până la finalizare, la baza de pe strada Costică Rădulescu, deși era dispusă la finanțare din bugetul propriu. Viceprimarul Cosmin Tabără reproșează CNI dezastrul de acolo, din construcția vandalizată și devenită sursă de scaune din tribună și ocupată de oameni fără adăpost. O risipă de bani, ai noștri, ai tuturor, de resurse și energie, timp pierdut degeaba, în vreme ce sportivii de performanță se antrenează adesea în condiții improprii acestui mileniu, iar copiii și tinerii fac tot mai puțină mișcare.
„Am făcut solicitarea la CNI în august 2023, pentru că situația este veche. Primăria și-a respectat toate obligațiile și a rezolvat toate problemele legate de utilități, dar din păcate, societatea care a avut 14 lucrări luate de la CNI, prin licitație, nu a terminat niciuna. Au cesionat șantierele în toate locațiile, mai puțin Timișoara. Adică au lăsat alte societăți să vină în locul lor să facă lucrările. În septembrie 2023 s-a reziliat contractul cu firma TPS, urma să se facă evaluarea lucrărilor și scoaterea din nou la licitație. Ceea ce nu s-a întâmplat.
A apărut și acea ordonanță cu reducerile cheltuielilor, iar totul s-a blocat. Am făcut solicitarea să preluăm noi lucrarea de la stadiul actual și să o terminăm, pentru că Timișoara are nevoie de baze sportive. Am vorbit chiar acum două săptămâni cu cei de la CNI, nu s-au făcut nici evaluările. Lucrurile trenează!”, a spus viceprimarul Cosmin Tabără, citat de G4media.
Tabără acuză atribuirea lucrărilor către TPS Engineering & Asociații)
„Dacă faci caietul de sarcini cum trebuie, nu se întâmplă așa ceva. Firma asta nu avea niciun angajat și a luat 14 lucrări în valoare de 20 de milioane de euro, nu mi se pare în regulă. Dar legea este permisivă. Dacă o astfel de bază, de 1,5 milioane de euro, este gestionată în halul acesta, mă gândesc ce va fi la Stadionul Dan Păltinișanu sau la Sala Polivalentă, care se vor construi la Timișoara. Cred că trebuie și parlamentarii să modifice legea, pentru că aceste licitații cu prețul cel mai mic nu avantajează lucrările din România. Trebuie copiat un sistem de afară”, a mai spus viceprimarul Tabără.
Un constructor cu „cântec”
Spaima viceprimarului este îndreptățită, căci lucrările pentru baza sportivă de lângă stadionul „Dan Păltinișanu” au început în decembrie 2021 și trebuia ca șantierul să fie închis și obiectivul livrat, precum un prunc, după nouă luni. Din septembrie 2022, când obiectivul era programat pentru inaugurare și până în august 2024, avem de-a face cu o sarcină suprapurtată de o companie care nu se află la prima întârziere.
Contractul de execuție obținut în 2020 în toamnă, aduce aproape de 6 milioane lei, mai precis 5,9 milioane de lei, cu TVA. Finanțarea este asigurată tot de Compania Națională de Investiții. TPS Engineering & Asociații, cu subcontractanții Concrete & Design Solution SRL și Constructim SA câștigase atunci licitația.
Din luna mai a anului 2021, compania care începuse modest activitatea în domeniul activităților de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea, a câștigat licitații organizate de CNI pentru „construire bază sportivă tip 1” la Mangalia, Lupeni, Reșița, Târgu Lăpuș, la Zalău, Codlea, Covasna, satul Goranu din județul Vâlcea, la Giurgiu și la Petroșani. Tot TPS Engineering & Asociații asigură dirigenția de șantier pentru Primăria Timișoara, în demersul ei de a moderniza Calea Bogdăneștilor. Practic, doar în Moldova nu a obținut lucrări această companie, și nu ne rămâne decât să urmăm firul poveștii pentru a afla dacă sindromul Manole nu va infecta și aceste șantiere.
TPS Engineering & Asociații
TPS Engineering & Asociații este, potrivit Lista Firme, o societate înființată în 2019, cu sediul la Remetea Mare, Timiș, care îl are ca unic asociat pe Costică Iulian Careja. Compania face trimitere către o posibilă afiliere la TPS Group, dar, urmând linkul ajungem la site-ul Porto Construction, care este și el unul început și neterminat, pe care se declară că John Doe ( generic pentru anonimat) ar fi înființat compania în 2001.
Costică Careja nu a mai depus declarațiile fiscale pentru anul 2023, așadar avem la dispoziție, tot prin intermediul Listă Firme, rezultatele financiare ale anului 2022. Astfel, în cel de-al patrulea an de activitate, compania a derulat afaceri de 14 103 216 lei, cu un profit net de 242 062 lei, obținut prin efortul conjugat a 18 angajați.
O fantomă bântuie Timișoara
Pe strada Costică Rădulescu e o atmosferă dezolantă: scaune smulse din tribune și aruncate, saci de materiale și oameni ai străzii care și-au amenajat adăpost în ceea ce ar fi trebuit să fie camerele tehnice. Infrastructura pentru utilitățile, apă, canal, racordare la energia electrică, fuseseră realizate de Primăria Timișoara, însă constructorul nu a mai montat nici instalațiile și nici nu a mai realizat lucrările de finisaj.

Foto credit: Ștefan Both
„Au dispărut foarte multe materiale de la acea bază. Banul public nu este gestionat cum trebuie în această situație. Și lucrările care au fost efectuate, în proporție de 60-70 la sută, se deteriorează. Plouă în clădire. Instalațiile electrice sunt făcute, nocturna este funcțională, buruiana crește prin terasamentul făcut. Am făcut nenumărate adrese la CNI, probabil că au și alte lucrări mai mari, dar eu am să mai insist. M-au contactat să îi pun în legătură cu societăți de pază, i-am direcționat către acestea, dar nu am văzut niciodată să fie cineva acolo”, a mai afirmat Cosmin Tabără.
Bază sportivă refăcută în totalitate
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz se laudă cu realizare de la zero a bazei sportive „Mircea cel Bătrân”, fostul stadion Dacia. Timișoara a depășit stadiul Meșterul Manole, ca dovadă că lucrările au început în forță, în ciuda căldurii. Dar, ca tot pățitul, vom aștepta finalizarea și tăierea panglicii. Abia după inaugurare și utilizarea efectivă se va putea respira, ușurați că pragul psihologic al lucrărilor începute și neterminate nu mai este o problemă și că materialele în care s-a investit bani și energie nu se mai volatilizează peste noapte ori ziua, în amiaza mare.
„Lucrăm la prima bază sportivă construită de la zero, în ultimele decenii de Primărie. E o bază pentru copiii de la cluburile sportive din oraș care au nevoie de infrastructură modernă. Terenurile vor fi deschise și pentru timișorenii care vor să facă mișcare.
O bază modernă pentru sportivi, elevi și timișoreni

Cu o floare nu se face primăvară
Ca să instaleze primăvara sportivă la Timișoara, primăria a demarat în forță reabilitarea Complexului Sportiv Dacia. Să sperăm că se vor găsi surse suficiente de finanțare la bugetul local și nu vor fi nevoiți să apeleze la CNI, cea care l-a lăsat pe Meșterul Manole pe capul timișorenilor.
Același viceprimar face precizări cu privire la Complexul Dacia pe pagina sa de socializare, legate de gradul de transformare a complexului.
Părinții nu sunt neglijați
Ultimele avize

Timișoara nu se lasă
Același viceprimar entuziast anunță pe pagina sa de socializare și alte zone unde se va putea face mișcare în Timișoara.
„Nu trebuie să ne oprim aici! În câteva luni sper să putem vorbi și despre începerea lucrărilor la un nou parc, care va fi situat pe strada Ion Rațiu, unde vor exista câteva terenuri de sport și culoare de alergare special amenajate, astfel ca și în zona de nord a orașului să putem vorbi despre existența infrastructurii sportive” spune Cosmin Tabără, decis să șteargă rușinea bazei de pe strada Costică Rădulescu, de unde meșterul Manole a plecat, nu pentru că nu a făcut sacrificii ca să termine lucrarea, ci sufocat de iresponsabilitatea unora față de banul public.