Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Echipa României la Festivalul Tomatelor de la Bruxelles 2024

Delegația de români care participă la Festivalul Tomatelor de la Bruxelles 2024 au revenit în capitala Belgiei după doi ani de la participarea care a adus un binemeritat loc secund la categoria roșii cherry, obținut de Florin Bidașcă. Sunt prezenți anul acesta, alături de vicecampion, Luminița Poujade, Anamaria Balmuș, Sorina Andrei și Cezar Andrei, pregătiți să confirme pasiunea lor pentru cultivarea tomatelor.

Cea de-a X-a ediție a festivalului găzduit de La Ferme Nos Pilifs reunește, ca de fiecare dată, producători de tomate, artizani care prelucrează alte roade ale pământului, realizând bere artizanală, băuturi de fructe nonalcoolice, geluri, siropuri, măsline preparate cu ingrediente belgiene, formatori în permacultură, specialiști în composturi, producători de semințe, apărători ai agriculturii Bio, artizani în prăjitul cafelei, legumicultori cu culturi ecologice, enologi, furnizori de soluții inovative în permacultură, ecogrădinari profesioniști și amatori, ceramiști, fotografi, chefi bucătari.

„Bine ne este nouă aici”

Pe toți cei prezenți, expozanți, vizitatori și organizatori deopotrivă îi animă interesul pentru o alimentație curată, grija pentru natură, păstrarea soiurilor tradiționale, într-un cuvânt, sănătate și pasiune pentru gustul din grădină.

Cu acces gratuit și parcare asemenea, festivalul este așteptat de bruxellezi și nu numai, căci trec pragul fermei Nos Pilifs curioși ce vin an de an în căutare de experiențe plăcute, gust adevărat de legume și fructe, cultivate în soluri bogate, sătui de hibrizi cu gust de plastic din ferme intensive, unde totul e susținut de chimie și tehnologii agresive cu mediul.

 

Căpitan de echipă este și de această dată Luminița Poujade, care și-a adjudecat anul acesta locul I la Festivalul Tomatelor și Biodiversității de la Sibiu, la categoria roșii mari, pentru un exemplar din soiul Almaty Tricolor.

Organizatorii au găsit câte o definiție pentru reprezentanții participanților. Despre colecționara de tomate timișană, Luminița Poujade, ei au spus că este „Tomatofila epicuriană care vine la noi din România”. Aici, acasă, ea se face vinovată de a fi răspândit și altora pasiunea pentru cultivarea a cât mai multe soiuri de tomate.

 

Chiar dacă au în colecțiile lor peste 500 de soiuri, românii participanți la Bruxelles se mândresc cu soiurile locale: Inima de bou, Cornul caprei, Aurora, roșii mari de Mahmudia, Moldovan green, Zarca și altele.

 

Festivalul Tomatelor Bruxelles e o piatră de încercare

În 2022, nici organizatorilor acestui festival nu le-a venit să creadă că în România se cultivă atâtea soiuri de tomate. În plus, ai noștri au avut al doilea cel mai frumos stand din festival. Organizatorii și ceilalți participanți au înțeles că se află în fața unor grădinari a căror experiență se amplifică an de an, chiar dacă unii se ocupă exclusiv cu cultivarea legumelor și a fructelor, iar alții o fac din pasiune, după încheierea zilei de muncă. Numitorul comun este dorința de a-și vedea roadele muncii în culori, forme și gusturi cât mai diverse. Îi ajută și solul românesc, mai ales atunci când aleg să respecte pământul, utilizând metode prietenoase cu natura, cum sunt folosirea de composturi, mulci și macerate.

2 la 1 pentru Timiș

Dacă în 2022 echipa României era mai amplă și reprezenta mai toate regiunile istorice mari ale României, de această dată, Timișul e reprezentat de Luminița Poujade și de Sorina Andrei (aka Glie vie) și Cezar Andrei, în vreme ce Constanța îi are pe soții Anamaria Balmuș și Florin Bidașcă.

Sorina Andrei (Glie vie) la Festivalul tomatelor Bruxelles 2024

 

Florin Bidașcă, titularul locului al II-lea de la acest festival, ediția a VIII-a, din 2022, categoria roșii cherry, cu soiul Brad’s Atomic Grape, a fost și el încurajat de locul I obținut la Festivalul Tomatelor și Biodiversității de la Sibiu cu cu soiul de tomate cherry Karma Miracle. „Prima zi, primele impresii, noi experiențe, noi bucurii, mergem înainte!” spune încrezător cultivatorul constănțean la scurt timp după ce și-au amenajat standul din festival.

Tomata, mon amour!

„Ce sa-i faci, nu ai scăpare, când ai pășit în lumea lor, te acaparează și an de an, te minunează cu arome și culori, ce te îndeamnă sa le surprinzi frumusețea, și parcă nu vrei sa ieși din lumea lor, spui doar că următorul an o lași mai moale, cultivi mai puține soiuri și nu mai introduci nimic nou. Csf ncsf,….când curiozitatea îți dă ghes să încerci, să-ți ridici standardele, să te bucuri de arome bogate, ce nu le-ai fi descoperit dacă nu îndrăzneam sa visam mai mult” spune Anamaria Balmuș, care după întoarcerea din Germania, alături de soțul ei, Florin Bidașcă, cu experiență acumulată în Spania în alte domenii, s-au lăsat cuprinși de patima legumiculturii.

Pare a fi boală fără leac, dacă e să credem ce spune, și cine vrea să o contrazică e liber să încerce, dacă are curaj. Asta înseamnă să semeni, să veghezi și să rupi apoi de pe viță o tomată plină de savoare, la care se adaugă bucuria de gusta ceea ce a ieșit din mâinile tale. Poate că aceasta e experiența care le lipsește celor ce se limitează la a tasta și a urmări viața trăită de alții.

 

Anamaria Balmuș și Florin Bidașcă

Încă o încercare

După un drum lung și efortul de a transporta tomatele în condiții optime, pentru a fi prezentabile atât pe masa de expunere, cât, mai ales, în concurs, cultivatorii de tomate români fac o figură frumoasă la Bruxelles. Cu un stand atractiv și mare varietate de soiuri, conținând atât reprezentante tradiționale românești, cât și multe soiuri diverse ca formă și colorit, tomatofilii români își încearcă din nou puterile cu marii cultivatori din Europa. Le țin isonul din capitala României colegii din grupul Semințe cu suflet, care în aceeași perioadă au participat la Festivalul Tomatelor de la București, păstrând bunul obicei de a dărui semințe.

De fapt, cu toții exersează unul și același lucru: dăruiesc și seamănă interesul, pasiunea și bucuria de a face precum spune Arghezi în poezia Mamă Țară: „Pui un bob din el răsare/ Mia de mărgăritare: Dulce binecuvântare”.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Finas Group dezvoltă un nou parc solar la Glodeni și îl transferă către DRI

Articolul următor

De la podgorie la institut de cercetare, INCDBH Ştefăneşti, 65 de ani

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Citeste mai mult

Aradul mizează pe „Turismul de o zi”

Arădenii sunt invitați să-și descopere județul prin „Turismul de o zi”. Moneasa, Căsoaia, cu tabăra școlară, Ghiorocul, denumit…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share