Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cum va arăta parcul de specializare inteligentă din Fărcașa

Parcul de Specializare Inteligentă (PSI) Fărcașa este prevăzut cu o suprafață de teren de 20 ha, conform societății de management, Parcuri Industriale Maramureș (PIM). 
Proiectul de edificare a parcului tehnologic din localitatea maramureșeană se ridică la 7,3 milioane de euro | Foto: PIM

Procedura de licitație pentru proiectarea și execuția noului obiectiv economic din comuna maramureșeană a fost lansată în spațiul public.

Parcul de Specializare Inteligentă (PSI) Fărcașa este prevăzut cu o suprafață de teren de 20 ha, conform societății de management, Parcuri Industriale Maramureș (PIM). Proiectul are o valoare de 31 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, data limită pentru depunerea ofertelor fiind 30 septembrie.

Contractul prevede proiectarea și lucrări de execuție privind asigurarea șoselei de acces de la Drumul Județean108A spre parc, asigurarea utilităților, alimentarea cu apă, accesul la rețeaua electrică, gaze, sistemul pluvial, iluminat stradal, iluminat parc, parcări, amenajări spații verzi și piste de biciclete.

PSI Fărcașa este al treilea obiectiv de acest gen lansat în licitație din cele șapte ce urmează să fie construite de către Consiliul Județean, în parteneriat cu PIM, în cadrul Programului Regional Nord Vest 2021-2027.

PSI

Șapte asemenea obiective în Maramureș

Pentru realizarea investiției de construire de clădiri și dotarea acestora cu echipamente și utilaje, viitorii rezidenți ai parcurilor de specializare inteligentă vor avea oportunitatea de a accesa fonduri nerambursabile de până la 2,5 milioane de euro per rezident, printr-o linie de finanțare necompetitivă.

Autoritățile din Maramureș au gândit un sistem de șapte PSI (Baia Sprie, Fărcașa, Șomcuta Mare, Mireșu Mare, Târgu Lăpuș, Bogdan Vodă și Giulești) pentru a avea companii dezvoltate în fiecare zonă a județului și a limita disparitățile din mediul rural. Specializarea inteligentă este un concept promovat de UE pentru a exprima cadrul și mecanismele proceselor de inovare la nivelul unei țări sau regiuni de dezvoltare.

PSI este definit de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării ca un amplasament în care entitățile desfășoară cercetare, dezvoltare experimentală, inovare și transfer tehnologic, producție, prestări servicii, marketing și desfacere, specifice domeniilor prevăzute în strategiile de specializare inteligentă elaborate la nivel național sau regional. Titlul de PSI se acordă prin ordin al ministrului cercetării.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cea mai mare creștere de pensie în Bihor, 5.125 de lei. Creșterea medie - 626 de lei

Articolul următor

UMF „Iuliu Hațieganu” tot mai căutată de studenții internaționali

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Teleki
Citeste mai mult

Castelul Teleki, restaurat pe banii Europei

Acest proiect va reprezenta un pas important în conservarea patrimoniului cultural și în valorificarea potențialului turistic al județului…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share